2014 m. gegužės 9 d.    
Nr. 19
(2090)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Lietuvos
kultūros
galerija


XXI Amžius


Kronika

Mažųjų skaitytojų apdovanojimai

„Židinio“ bibliotekos vyresn.
bibliotekininkė Lina Kučinskienė
apdovanoja jaunąją skaitytoją
Žavintą Sadauskaitę. Kairėje –
poetė Rasa Panavienė

Vyresnioji „Židinio“ bibliotekos
bibliotekininkė Lina Kučinskienė
su jaunąja skaitytoja Kamile Melnikonyte

Bibliotekos viešnia Rasa
Panavienė, kuriai eilėraščių
rašymas yra hobis
Irenos Kartanienės
nuotraukos

PANEVĖŽYS. Miesto bibliotekose tampa tradicija kasmet susirinkti ir aptarti skaitymo rezultatus, pagerbti mažuosius skaitytojus. Balandžio 1 dieną devintąjį kartą „Židinio“ (Nemuno g. 76) bibliotekoje įvyko garbinga aktyviausių skaitytojų apdovanojimų ceremonija. Renginyje dalyvavo iš Zarasų kilusi, šiuo metu Panevėžyje gyvenanti poetė Rasa Jociūtė-Panavienė. Tai – žmogus, kuriam eilėraščių rašymas yra hobis, malonumas. Nors moters eilės publikos vertinamos gana gerai, knygos leisti bent jau kol kas ji neketina, tačiau tokios galimybės neatmeta, galbūt ateityje ir jos kūriniai išvys dienos šviesą. Savo eilių ponia Rasa neskaičiuoja, tiesiog šypsosi, nors visgi apytiksliai žino, kad jų jau sukurta apie 200. Keletą iš jų padeklamavo susirinkusiems. Moteris pasakojo kurianti įkvėpta kokio nors impulso, gamtos, kelionių... Todėl nenuostabu, kad jos eilės daugiausiai apie gamtą, žmogų, jų tarpusavio ryšį. Įdomu tai, kad šiais, technologijų laikais, ji rašo ranka ir ima kurti nuo vidurio, vėliau „prilipdanti“ pradžią ir pabaigą. Renginio metu beveik visi vaikai sakė, kad knygas skaityti labai smagu, tačiau atsirado ir pritinginčių. Tad savame krašte žinoma kūrėja palinkėjo draugauti su knygomis, ar bent jau žurnaliukais, laikraščiais. Buvo prieita ir prie svarbiausios šventinės dalies – apdovanojimų. 1–4 ir 5–7 klasių grupių kategorijose buvo skiriama po tris prizines vietas. Daugiausiai knygų per metus perskaičiusiems atiteko diplomai, padėkos, knygelės, bilietai į spektaklį „Anė iš Žaliastogių“. Sudėjus prizininkų skaitytas knygas, paaiškėjo, kad visi kartu per metus jie perskaitė tikrai labai daug – net 538 knygeles. Bibliotekos darbuotojoms, skatinančioms, diegiančioms meilę knygai, išgyvenančioms dėl jos likimo, tai – didelis džiaugsmas. Vyresnioji bibliotekininkė Lina Kučinskienė palinkėjo visiems susirinkusiems nuolatinio ir nesibaigiančio gyvenimo tarp knygų, šalia knygų ir su knyga, kaip svajone.

Balandžio 4-ąją „Žiburėlio“ bibliotekoje (Parko g. 49) vyko geriausių 2013 metų skaitytojų apdovanojimai. Jaunuosius bibliotekos skaitytojus pasitiko vyresnioji bibliotekininkė Rosita Dragūnienė. Ji papasakojo vaikams apie Tarptautinę vaikų knygos dieną, šventės atsiradimą, tradicijas. Iš jos vaikai išgirdo daug įdomių, galbūt dar negirdėtų faktų iš žinomo pasakininko Hanso Kristijano Anderseno gyvenimo ir kūrybos. „Prasidėjo viskas kiek daugiau nei prieš 200 metų mažame Danijos miestelyje. Neturtingo batsiuvio ir skalbėjos šeimoje gimė berniukas. Jis buvo mylimas, vienturtis, tačiau gyvenimas jo nelepino, einant 11-uosius mirė berniuko tėvas. Sulaukęs 14 metų, jis vienas iškeliavo į Kopenhagą. Mokslai nelabai sekėsi. Mėgino šokti baletą, tačiau buvo per liesas. Bandė dainuoti, bet dingo balsas. Užtat mokėjo kurti, mėgo keliones. Jo kūryba tebekeliauja po pasaulį ir po jo mirties. Knygos yra išverstos į daugiau nei 125 kalbas. Su jo istorijomis išaugo ne viena karta. Augome mes, augate ir jūs. Kas gi šis žmogus?“ – klausė bibliotekos darbuotoja. Teisingas atsakymas atskriejo nespėjus nei mirktelėti. „Nėra nė vieno žmogaus pasaulyje, kuris būtų perskaitęs visas knygas, turbūt nėra ir tokio, kuris nebūtų perskaitęs nė vienos. Tad ir pradėkime tai, dėl ko susirinkome – šventę švęsti“, – kalbėjo ponia Rosita. Tuomet apdovanojimai kartu su diplomais iškeliavo pas uoliausius skaitytojus. Kad renginys būtų spalvingesnis, dalyvių ir žiūrovų laukė nuotaikinga teatralizuota muzikinė Moksleivių namų auklėtinių miniatiūra, kviečianti draugauti su knyga.

Maždaug kas trečias Lietuvos gyventojas per metus neperskaito nė vienos knygos, o skaitantys šiam užsiėmimui skiria dvigubai mažiau laiko nei naršymui internete ar televizijai. Net 24 proc. vaikų visiškai neskaito knygų, o dalis skaitančiųjų skaito vis skubiau, labiau fragmentuotai, todėl ypač džiugu, kad šios statistikos fone vis dar yra nemažai vaikų, noriai skaitančių, dažnai besilankančių bibliotekose.

Indrė Lašinytė

Irenos Kartanienės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija