2014 m. gegužės 16 d.    
Nr. 20
(2091)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Lietuvos
kultūros
galerija


XXI Amžius


Kronika

Lietuvos jaunųjų filologų konkursas

IGNALINA. Per Lietuvą skrajojanti 46-ojo Jaunųjų filologų konkurso paukštė šiais metais nutūpė Ignalinoje. Tris dienas vykusiame renginyje dalyvavo apie du šimtus mokinių, mokytojų, vertintojų. Jiems organizuota darbo ir laisvalaikio programa, pristatyti geriausi Ignalinos mokinių kolektyvai, solistai ir teatras „Iki“. Šventinis konkurso atidarymas ir uždarymas vyko Ignalinos kultūros ir sporto centre, o visa veikla organizuota Česlovo Kudabos progimnazijoje.

Konkurse dalyvavo 96 vaikai, 45 mokytojai ir 22 vertinimo komisijos nariai (rašytojai, poetai, kalbininkai, vertėjai). Garbingai vertinimo komisijai pateikta beveik 100 mokinių prozos, poezijos, publicistikos, vertimo, tautosakos ir kalbotyros darbų. Svečius pasveikino ir puikiai laiką Ignalinoje praleisti linkėjo savivaldybės mero pavaduotojas Henrikas Šiaudinis.

Jaunųjų filologų konkurso idėjos autorius – poetas Justinas Marcinkevičius. Dar 1965 metais poeto siūlymą ugdyti pradedančiuosius literatus bei kalbininkus įkūnijo tuometinė Švietimo ministerija. Ir iki šiol jaunųjų filologų gyvenime šis konkursas yra reikšmingas ir populiarus. Kaip sakė šių metų vertinimo komisijos pirmininkas Regimantas Tamošaitis, gal ne visi tampa poetais ir rašytojais, tačiau dauguma dalyvių jaunųjų filologų konkursus atsimena visą gyvenimą. Vargu ar pavyktų suskaičiuoti žmones, kartą ar du dalyvavusius šiame konkurse. Ne visi tampa profesionaliais lietuvių kalbos ar literatūros puoselėtojais, nors komisijos nariai jiems to nuoširdžiai linki.

Balandžio 17-ąją konkurso veikla apibendrinta. Vertinimo komisija su mokytojais šnekėjosi apie jų auklėtinius ir jų darbus. Buvo ir pastabų, ir patarimų. Vėliau visi dalyviai susirinko Ignalinos kultūros ir sporto centre. Čia jiems surengtas koncertas. Svarbiausiąją uždarymo dalį – apdovanojimų įteikimą – palydėjo plojimai, nuostabos ir džiaugsmo šūksniai. Konkurso dalyviai, kurie nepateko į prizininkus, buvo apdovanoti Pagyrimo raštais. Ceremonija baigėsi Ignalinos kultūros ir sporto centro direktoriaus pasakyta kalba bei Padėkos raštų įteikimu.

Konkurso metu sukaupti darbai yra publikuojami interneto erdvėje, leidiniuose „Literatūra ir menas“, „Gimtasis žodis“, o kai kurie poezijos kūriniai kartais patenka ir į žurnalą „Metai“. Kai kurie dalyviai į konkursą atvyksta jau publikavę savo kūrinius vietinėje ar respublikinėje spaudoje. Kaip sakė R. Tamošaitis, visi dalyviai konkurso metu pasisemia idėjų, patirties, gauna padrąsinimo kurti. Tad Jaunųjų filologų konkursas tikrai labai reikalingas, norint išugdyti kuriantį ir mąstantį jaunimą.

Ignalinos kultūros ir sporto centre Festivalio dalyviams buvo surengtos gražios atidarymo ir uždarymo šventės, kurias dovanojo jaunieji Ignalinos šokėjai ir dainininkai. Svečiams buvo parodytas filmas apie Ignaliną, teatro „Iki“ aktoriai dovanojo spektaklį „Namo“, vyko dalyvių vakaronės, pasižvalgyta po Ignalinos ir Palūšės apylinkes.

Lina Kovalevskienė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija