2014 m. gegužės 16 d.    
Nr. 20
(2091)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Prezidento rinkimai nesibaigė

Antrosios kadencijos siekianti prezidentė Dalia Grybauskaitė surinko daugiausia balsų sekmadienio rinkimuose, tačiau jų nepakako išvengti antrojo turo. Jame ji varžysis su socialdemokratų kandidatu Zigmantu Balčyčiu. Už D. Grybauskaitę balsavo 45,89 proc. rinkėjų, o už Europos Parlamento narį Z. Balčytį balsavo 13,63 proc. rinkimuose dalyvavusių Lietuvos piliečių.


Nieko nekeisti nebegalima

Prezidento rinkimuose, turėsiančiuose tęsinį po dviejų savaičių, rinkėjai išreiškė savo valią. Klaipėdoje, Kaune ir Panevėžyje antrą vietą laimėjo nepriklausomas kandidatas Naglis Puteikis. Politologai, ekspertai, viešųjų ryšių specialistai jau dabar balsavusius už N. Puteikį vadina protesto balsais, tik, tiesa, ne visi išdrįsta įvardinti, prieš ką. Galima daryti prielaidą, kad tuo būdu buvo išreikštas nusivylimas partinių suokalbių valdymu, valdžios pataikavimu „reikalingų žmonių“ interesams, daugumos piliečių lūkesčių negerbimu.


„Žalieji žmogeliukai“ gali būti ir lietuviški

Algimantas Zolubas

Komunistinė pasaulėžiūra buvo diegiama prievarta. Ne tik deklaruota, bet ir laikytasi nuostatos: kas nesilaiko marksistinės ideologijos, tas – prieš mus, tas – priešas, o priešą reikia sunaikinti. Ir kankino, luošino, naikino. Siekdami išvengti smurto, daugelis turėjo užsidėti komunistų kaukes. Tokiu būdu jie tapo vienodi, skirtumų neliko, tačiau bendravo ne asmenybės, o kaukės. Žiūrėta į viską pro vienodus akinius, vienodai vienas kitam meluota, vienodai apgaudinėta. Poetas Justinas Marcinkevičius yra pastebėjęs, kad velioniui reikėtų jau dvi duobes kasti: vieną – tikrajam asmeniui, kitą – kaukei. Vieni sovietmetį su kauke išgyveno kaip su svetimkūniu, kitiems kaukė pamažu priaugo, o kai kas nuo mažens buvo auginamas kaip sovietinė kaukė. Atgavus laisvę ir nepriklausomybę, vieni kaukę – svetimkūnį – nusimetė, kiti to prielipo atplėšti nebepajėgė, treti – kaukės kauke nebelaiko, tik pervardino ją pilietine ar patriotine. Deja, po pastarosiomis kaukėmis, tikėtina, dažnai slypi „žalieji žmogeliukai“. Jei Ukrainoje tokie žmogeliukai randasi iš Rusijos, Lietuvoje net eksportui į Europos Sąjungą užtektų lietuviškų žaliųjų žmogeliukų.


Įvertikime kandidatų darbus

Lietuvos vyskupų kreipimasis dėl artėjančių Europos Parlamento rinkimų

Gegužės 1 dieną šventėme Lietuvos narystės Europos Sąjungoje dešimties metų jubiliejų. Tai, kas pirmaisiais metais po Nepriklausomybės atkūrimo dar atrodė sunkiai pasiekiama, tapo tikrove 2004 m. gegužės 1 d. Toji atmintina diena jau tapo istorija. Narystė šioje Europos tautų šeimoje jau seniai tapo mūsų kasdienio gyvenimo dalimi, ir niekas jau nebesistebi, matydamas ES ženklą ant naujus statybinius ar kultūrinius projektus pristatančių skrajučių.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija