2014 m. gegužės 16 d.    
Nr. 20
(2091)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Nieko nekeisti nebegalima

Prezidento rinkimuose, turėsiančiuose tęsinį po dviejų savaičių, rinkėjai išreiškė savo valią. Klaipėdoje, Kaune ir Panevėžyje antrą vietą laimėjo nepriklausomas kandidatas Naglis Puteikis. Politologai, ekspertai, viešųjų ryšių specialistai jau dabar balsavusius už N. Puteikį vadina protesto balsais, tik, tiesa, ne visi išdrįsta įvardinti, prieš ką. Galima daryti prielaidą, kad tuo būdu buvo išreikštas nusivylimas partinių suokalbių valdymu, valdžios pataikavimu „reikalingų žmonių“ interesams, daugumos piliečių lūkesčių negerbimu.

Keistai atrodo nuomonė, kai balsavusieji už N. Puteikį priskiriami prie primityvių, neišsilavinusių žmonių. Ši pozicija priimtina save vadinantiems politiniu „elitu”, nes jie pagal lojalumą jų partijų kandidatams nustato žmonių intelektinį koeficientą.

Žmonės, balsuodami už N. Puteikį, išreiškė norą susigrąžinti valstybę. Tai negali įvykti pagal iš anksto surežisuotus politinės „grietinėlės“ rinkimus. Žmonės, balsuodami už N. Puteikį, tokį scenarijų sugriovė. Ar rinkimai būtų demokratiški, jei prezidentė, nesugebanti pripažinti savo klaidų, būtų laimėjusi pirmajame ture? Ar jos atžvilgiu skeptiškai nusiteikusiems rinkėjams atsiradusi alternatyva N. Puteikio asmenyje nesutrukdė į antrąjį turą prasibrauti juodosios buhalterijos „kniaziaus“ partijos atstovui?

Viešai ne kartą esu išsakęs nuomonę, jog Lietuvos valstybė bus pažeidžiama tiek, kiek bus priklausoma nuo savanaudiškų partijų, kiek lojalumas valstybei ir jos žmonėms bus siejamas su atsidavimu vienam asmeniui. Pirmajame prezidento rinkimų ture Lietuvos žmonės valdžios partijoms ir asmeniškai prezidentei nusiuntė aiškią žinią: nieko nekeisti nebegalima. Įdomu, kaip šią gautą žinią sugebės iššifruoti kandidatai į Lietuvos Respublikos prezidentus Dalia Grybauskaitė ir Zigmantas Balčytis?

Povilas URBŠYS,
Seimo narys

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija