2014 m. birželio 6 d.    
Nr. 23
(2094)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Lietuvos
kultūros
galerija


XXI Amžius


Kronika

Motinystę išaukštinusi paroda

IGNALINA. Krašto muziejuje veikė ignaliniečio menininko Jono Grundos autorinė skulptūrų ir tapybos paroda „Mama, neik į darbą“, skirta Motinos dienai. Pasidžiaugti kūrėjo darbais atėjo jo bičiuliai, artimieji, kolegos menininkai, savivaldybės atstovai.

Šioje parodoje stengtasi atskleisti žmogaus ir gamtos harmoniją. Pats gražiausias Dievo kūrinys – moteris, o pati kilniausia misija – motinystė. Kaip sakė Viljamas Breikas, „per daug amžinybės vyro akiai“. Žemė Motina kiekvieną pavasarį pražysta nauja gyvybe, išaugina derlių, taip ir moteris, gyvybės nešėja, dovanoja pasauliui naują žmogų. Ši mintis perteikiama medžio skulptūromis, įdomiais tapybos motyvais. Ir atlikimo technika, ir idėjomis J. Grundos darbai labai modernūs, turintys gilią prasmę. Paroda „Mama, neik į darbą“ skirta šių dienų skubos pasauliui, įkūnija vaiko prašymą ir didžiausią norą – būti su savo mama.

Parodą pristačiusi muziejininkė Marija Kirkienė pasakojo apie J. Grundos asmenybę, minėjo svarbesnius jo darbus. J. Grunda gimė 1961 metais Ignalinoje. Čia yra įkūręs galeriją „Skaptukas“. Ignalinos miestas ir jo apylinkės papuošti jo meno kūriniais: fontanu, skirtu Ignalinos 145 metų jubiliejui, skulptūra „Ramybė“ šalia miesto kultūros namų, miesto ženklais pakelėse, atvykstant nuo Dūkšto ir nuo Palūšės. J. Grunda dalyvavo trijų menininkų projekte, kuriant medžio skulptūrų ansamblį bibliniais motyvais Antalksnės kaime. Menininko pagaminti mediniai baldai, paveikslai, suvenyrai atsidūrė ne tik kraštiečių, bet ir įvairių Aukštaitijos ir kitų Lietuvos miestų erdvėse. Jo darbų parodų surengta Maskvoje, Vilniuje, Radviliškyje, Kėdainiuose, Rokiškyje, Utenoje, Palangoje, Molėtuose. Jų yra įsigiję prancūzai, norvegai, danai, švedai, vokiečiai, slovakai, amerikiečiai.

„Džiaugiamės, kad Ignalinoje gyvena ir kuria toks profesionalus menininkas, dėkojame jam, kad savo darbais puošia gimtą miestą...“ – sakė J. Grundą sveikinęs rajono mero pavaduotojas Henrikas Šiaudinis.

Iš Vilniaus atvykusi tapytoja Grytė Pintukaitė autoriui dovanojo nuostabų muzikinį kūrinį ir visus parodos dalyvius nustebino savo išskirtiniu balsu.

Paroda „Mama, neik į darbą“ – tikrai aukštas meninis skrydis. Tai pripažino ir kolegos menininkai. Autorių sveikino dailininkė Nijolė Trinkūnienė, keramikė Aldona Jakubovskienė, režisierė Jolanta Narbutaitienė, kuri atskleidė ir dar vieną Jono talentą ir sakė jau greitai žiūrovai jį išvys scenoje, vaidinantį teatro „Salos“ spektaklyje. Paroda džiaugėsi drožybos ir kalvystės amato propaguotojas Raimondas Žievys, drožėjas Gintaras Černius. Už gražius darbus, papuošusius muziejaus erdves, dėkojo Krašto muziejaus direktorė Vida Beržinienė. Seimo nario Šarūno Biručio sveikinimą ir dovaną autoriui perdavė jo padėjėja Milda Dikmonienė.

Renginyje dalyvavęs kun. Viktoras Kudriašovas autoriui dėkojo už krikščioniškųjų vertybių puoselėjimą. Šioje srityje J. Grunda dar turi planų ir rengiasi bendradarbiauti bei bendrus projektus įgyvendinti su Vilniaus krizių centru.

Lina Kovalevskienė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija