2014 m. birželio 6 d.    
Nr. 23
(2094)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Gimtinė:
žmonės
ir darbai


XXI Amžius


Bendruomenėse

Literatūriniai skaitymai

Eiles skaito Linas Brazdžionis

Renginio vedėja Daiva Kiršgalvienė
(dešinėje) ir Ona Striškienė prie Juozo
Zikaro šiaudastogio namelio-muziejaus

Paįstrys. Miestelis yra ir bus dėkingas XX amžiaus pradžios šviesiai asmenybei, poetui, kunigui Jurgiui Tilvyčiui-Žalvarniui. Šio kunigo dėka prieš šimtą metų Paįstryje vietoje nedidelės, sukrypusios medinės koplytėlės iškilo medinė, šviesi bažnyčia, jo pastangomis buvo įkurta pradinė mokykla, pirmoji bibliotekėlė. Pagerbdami šį šviesulį Paįstrio krašto literatai per Jurgines, minėdami kun. J. Tilvyčio-Žalvarnio gimtadienį ir vardadienį, renkasi į literatūrinius savo kūrybos skaitymus. Šiemet ši tradicija buvo pažeista – tą dieną vyko kraštiečių klubo „Ąžuolas“ 25 metų gyvavimo minėjimas ir jau tris kadencijas jam vadovavusio prezidento, gydytojo Petro Knizikevičiaus ataskaita ir naujo prezidento rinkimai. Po ataskaitinio pranešimo, diskusijų, buvo išrinkta nauja klubo valdyba, o nauju vadovu penkių metų laikotarpiui tapo žinomas žemės ūkio darbuotojas Petras Nevulis.

Tradicinį, jau dešimtąjį literatų suėjimą teko atkelti į gegužės 18-ąją. Gražų, saulėtą sekmadienio vidurdienį būrelis bandančiųjų plunksną ir prijaučiančiųjų rinkosi į skulptoriaus Juozo Zikaro šiaudastogį namelį-muziejų. Renginį vedė Paįstrio kultūros centro vadovė Daiva Kiršgalvienė. Pirmiausia prisiminta prieš metus į Amžinybę išėjusi aktyvi literatė, tautodailininkė Aldona Oškeliūnienė. Ji buvo viena iš pirmųjų iškėlusių mintį leisti kraštiečių kūrybos almanachą. Tokį jau devintąjį almanacho „Iš tėviškės versmių“ numerį susirinkusieji gavo į rankas.

Almanacho sudarytoja Ona Striškienė pasidžiaugė, kad šiemetiniam leidiniui savo poezijos, prozos kūrinėlius pateikė net 21 kūrėjas. Džiugu kad pirmuosius literatūrinius bandymus pateikė Paįstrio Juozo Zikaro vidurinės mokyklos mokiniai Inga Račkauskaitė, Akvilė Arūnaitė, Tomas Drąsutis, Vaiva Makarauskaitė, Rimgailė Pagareckaitė ir kiti. Juos kurti skatino ir darbelius atrinko mokytojos lituanistės Vita Želvienė ir Skaidra Čepelienė. Kaip rašoma įvadiniame žodyje, kasmet savo pavardę almanache įrašo poetė Regina Algė Gudavičiūtė, šiemet skaitytojams padovanojusi aštuntąją knygą „Gyvybės stebuklinga kibirkštėlė“, produktyviai rašanti ir kitiems neduodanti užmigti O. Striškienė kasmet almanachui ir laikraščiams pateikia pluoštus straipsnių, eilėraščių, ruošiasi išleisti trečiąją knygą. Pasklaidę dažais kvepiančio almanacho lapus, autoriai paskaitė savo kūrybos pavyzdžius, apžiūrėję skulptoriaus namelio eksponatus, pasėdėję kiemelyje prie arbatos puodelio, pasidžiaugę šilta pavasario saule, sutarė susitikti kitąmet, tikėdamiesi sulaukti jau dešimtojo almanacho numerio.

Krašto literatų suėjimui ir lietuviškos spaudos atgavimo 110-osioms metinėms paminėti Paįstrio bibliotekoje buvo paruošta paroda. Jos stenduose patalpintos šio krašto knygnešių Kastanto Banio, garsaus kovotojo už lietuvišką žodį kunigo Stanislovo Stakelės, knygnešių karaliaus Jurgio Bielinio, kuris yra lankęsis Paįstryje, nuotraukos. Eksponuojamos knygnešių atgabentos knygos, laikraščiai, maldaknygės... Nors lietuviška spauda buvo atgauta 1904 metais, bet draudimai įvairiais laikotarpiais kartojosi. Tai liudija išdėlioti pokario partizanų miškuose leisti laikraštėliai, eilėraščių rinkiniai, atsišaukimų pavyzdžiai. Įdomus eksponatas 1955 metais atklydusio oro baliono išmestas laikraštėlis čekų kalba „Svobodnaja Europa“.

Knygnešystės epochą pratęsė sovietmečio pogrindžio leidinių pavyzdžiai: „Lietuvos Katalikų Bažnyčios kronika“, „Aušra“, „Rūpintojėlis“, rašomąja mašinėle spausdinti religiniai, filosofiniai leidiniai.

Kadangi minimas kraštiečių klubo jubiliejus, parodoje išdėlioti leidiniai, išleisti 1989–2013 metais apie Paįstrio kraštą ir kraštiečių darbai. Čia puikuojasi Anglijoje gyvenusio rašytojo Kazimiero Barėno Lietuvoje išleisti romanai, radijo inžinieriaus, pokaryje gyvenusio JAV, Alfonso Jurskio dienoraštis, kompozitoriaus Juozo Gudavičiaus dukters Reginos Algės Gudavičiūtės aštuonios atsiminimų ir eilėraščių knygos, politinės kalinės, tautodailininkės Aldonos Oškeliūnienės keturios atsiminimų, poezijos, prozos knygos. Čia galima susipažinti su kraštiečių KTU docento Pertro Kasperavičiaus darbais, dailininkės Onos Rakauskienės dailės leidiniais, Juozo Juknevičiaus, Onos Striškienės, Valerijos Jėgelienės, Zitos Bataitienės, Lino Brazdžionio poezijos knygomis ir kitų autorių darbais...

Taigi per 25 kraštiečių klubo gyvavimo metus sukrautas nemenkas darbų derlius. Belieka palinkėti klubui, jo naujam prezidentui, kraštiečiams literatams toliau telktis kilniai ir vaisingai veiklai.

Bronislovas Mažylis

Panevėžio rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija