2014 m. birželio 6 d.    
Nr. 23
(2094)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Sostinėje – eitynės „Šeima – gyvybės lopšys“

Eitynių dalyviai

Sekmadienį lietaus neišsigando daugiau negu 2000 šventės „Šeima – gyvybės lopšys“ dalyvių. Vilniaus Gedimino prospektu, Pilies gatve eitynes už šeimą vedė orkestras „Santara“ ir Karinių oro pajėgų orkestras. Šeimos su vaikais, bendruomenių, organizacijų nariai susirinko švęsti drauge Vaikų gynimo dieną bei Tėvo dieną ir taip liudyti pasauliui, kad šeima yra gyvybės lopšys. Šventę organizavo Stačiatikių, Katalikų, Evangelikų Liuteronių ir Evangelikų Reformatų Bažnyčios.

Šventėje grupėmis dalyvavo Šeimų universitetas, Galilėjiečių bendruomenė, „Marijos radijas“, Krikščioniško gyvenimo bendruomenė, Sutuoktinių susitikimų asociacija, ateitininkai, Vilniaus pal. kun. Mykolo Sopočkos hospisas, Kolumbo riteriai, Veikliųjų žmonių bendrija, kitos organizacijos. Per visą Gedimino prospektą nusidriekusioje kolonoje buvo skirtingo amžiaus dalyviai – nuo pačių mažiausių, dar vežimėliuose, iki garbaus amžiaus senolių. Kai kurie dalyviai atvyko iš Kauno, Trakų, Šiaulių, Kaišiadorių, Panevėžio, Marijampolės, Telšių ir kitų Lietuvos miestų. Šventėje talkino 80 savanorių. Eitynėse buvo galima sutikti daugelio parapijų ir rektoratų bendruomenes, jose veikiančias organizacijas, grupeles, judėjimus. Dalyvavo chorai, ansambliai. Šventėje dalyvavo Vilniaus Švč. Trejybės graikų apeigų katalikų (ukrainiečių) bendruomenė, kuri birželio pradžioje mini bažnyčios 600-ąjį jubiliejų.

Šventėje dalyvavo visų organizavusių Bažnyčių atstovai. Vilniaus arkivyskupas metropolitas Gintaras Grušas, sveikindamas susirinkusius, sakė: „Ačiū, kad dalinatės džiaugsmu, kuris yra šeima. Svarbu, kad mes išmoktume dalintis tuo džiaugsmu, bet ir liudyti vieni kitiems, kokį džiaugsmą mes turime. Jei mes tai darysime, tai būsime pasiruošę, kai ištiks kokie nors pavojai, grėsmės, apginti tą džiaugsmą – šeimą. Tai yra mūsų tautos ir valstybės pamatas ir brangenybė“. Šventėje su savo bendruomenėmis dalyvavo ir Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius, Telšių vyskupas Jonas Boruta, vyskupas Kęstutis Kėvalas.

Lietuvos stačiatikių arkivyskupijos kancleris Vitalijus Mockus kalbėjo: „Linkiu visiems, kad sužydėtų meilė, kad kiekvienoje šeimoje ji taip žydėtų, kad vaikai visuomet atsimintų Dievo įsakymą „Gerbk savo tėvą ir motiną“, kad tėvai atsimintų, jog jų maldos stiprina namus. O kada meilė žydi, tada visai kitokia nuotaika šeimoje: tada anyta tampa geriausia drauge, tada iš uošvienės išvažiuodami liūdime, kad trumpai paviešėjome, nes tada meilė žydi“.

Evangelikų liuteronų vyskupas Mindaugas Sabutis priminė, kad Biblijoje sakoma: „Kai vaikai paklaus, pasakyk“. Taip Dievas liepė perduoti žinią apie Jį ateities kartoms. Vyskupas tęsė: „Taigi ir mes šiandien esame atėję čia, todėl, kad kažkas mums kažkada pasakė. Mes žinome, kas yra gera ir kas yra bloga todėl, kad buvo šalia plakančios širdys ir gyvi protai, kurie mums pasakė, perdavė tai. Bet kartu mums svarbu perduoti tą žinią ateities kartoms ir tam yra namai ir šeima – pirmoji Bažnyčia. Linkiu mums visiems, kad mes tą pašaukimą neštume ir perduotume tai, kas yra svarbiausia ateities kartoms“.

Lietuvos Evangelikų Reformatų generalinis superintendentas Tomas Šernas palygino, kad apie vienybę kalbėti yra tas pat, kaip kalbėti apie orą: „Norime, kad būtų geras oras, bet yra blogas. Taip ir mūsų vienybė: norime, kad būtų gerai, bet yra, kaip yra. Mūsų tikslas – būti jautriems, kad mūsų oro daugiau niekas negadintų. Žiūrėkime, kad nesuardytų mūsų vienybės, kuri kaip oras mums kvėpavimui reikalinga, visokie politikai ar kiti žmonės, nes Šventasis Raštas sako: nebėra nei vergo, nei laisvojo, nei graiko, nei skito, bet viskas yra Kristuje. Saugokime savo vienybę ir siekime jos stipresnės“.

Šventė „Šeima – gyvybės lopšys“ organizuota kaip teminių Šeimos metų dalis.

Organizatorių informacija

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija