2014 m. birželio 6 d.    
Nr. 23
(2094)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Griaudėjo vargonų muzika

Bronius VERTELKA

Koncertuoja vargonininkė Aušra
Giedrienė ir Kėdainių Šv. Jurgio
parapijos vaikų choras

Kalba maestro
Bernardas Vasiliauskas
Autoriaus nuotraukos

Panevėžys. Gegužės 25-ąją Švč. Trejybės bažnyčioje vyko V Jono Žuko vargonininkų konkurso atrankos turas. Šiemet pirmąsyk konkursas yra orientuotas ne į vargonininko solisto, bet į plačią vargonininko profesijos specifiką, apimančią skirtingas vargonų meno sritis. Vargonininkai konkurse dalyvauja su savo vadovaujamais bažnyčių chorais ir ansambliais.

Panevėžio šventovėje pasirodė trys vargonininkai: Aušra Giedrienė su Kėdainių Šv. Jurgio parapijos vaikų choru, Rimvydas Mitkus su Pasvalio choru „Cancitum novum“ir Virginija Skupienė su Panevėžio vokaliniu ansambliu „Šaltinėlis“. Skambėjo J. S. Bacho, J. G. Valtherio, C. Franko, K. S. Soleckio, J. Naujalio kūriniai vargonams solo, L. Abariaus, M. Vaitkevičiaus, V. J. Lyguto mišios chorui ir vargonams, giesmės, improvizacijos. Vertino komisija, susidedanti iš pirmininko, Vilniaus Arkikatedros bazilikos vargonininko Bernardo Vasiliausko, narių: Vilniaus Kalvarijų Šv. Kryžiaus Atradimo bažnyčios vargonininkės, vaikų choro vadovės, muzikos magistrės Dovilės Navickaitės ir Panevėžio vyskupijos Šv. Cecilijos draugijos pirmininko, Panevėžio Kristaus Karaliaus katedros vargonininko Antano Šauklio.

Vargonai – šiemet nuo jų pastatymo sukanka 10 metų – griaudėjo kaip perkūnas gerą akustiką turinčioje bažnyčioje. Kitąkart atrodė, kad sienos neatlaikys tokių garsų. Už gerą pasiruošimą ir sėkmingą pasirodymą vargonininkus ir jų kolektyvus pagyrė maestro B. Vasiliauskas ir įteikė jiems padėkas. Garsus vargonininkas prašė nenusiminti, jeigu kam atitektų paskutinė vieta, nes ir ten turės kažkas būti.

Pristatant kompozitorių Vaidotą Juozą Lygutą, rašantį religinę muziką, pasigirdo plojimai. Nuošė tikra plojimų audra, paskelbus, jog prieš porą savaičių pasvalietis vargonininkas Rimvydas Mitkus baigė Lietuvos teatro ir muzikos akademijos vargonų magistrantūrą. Nebuvo pamiršta padėkoti bažnyčios rektoriui kun. Simui Maksvyčiui.

Su Jono Žuko, kurio vardu pavadintas vargonininkų konkursas, biografija supažindino Lietuvos teatro ir muzikos akademijos lektorė dr. Eglė Šeduikytė-Korienė. Ji sugebėjo nužerti užmaršties dulkes nuo jo atminimo. Jonas Žukas gimė 1907 metais Švėkšnoje. Tėvas buvo vargonininkas pedagogas. Baigęs gimnaziją Švėkšnoje, mokėsi Kauno Konservatorijoje pas Juozą Naujalį. Ją baigęs išvažiavo į Paryžių gilinti žinių pas žymų vargonininką, kompozitorių Marcelį Duprė. Į Lietuvą grįžo su aukščiausiu pagyrimu, dėstė Kauno Konservatorijoje improvizaciją, fortepijoną, vargonus ir kitas disciplinas. 1944 metais J. Žukas pasitraukė į Vokietiją, o po kelių metų – į JAV. Mirė jis 2004 metų gruodžio 8 dieną Baltimorėje. Palaidotas Morelando kapinėse.

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija