2014 m. birželio 20 d.    
Nr. 25
(2096)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Telšių vyskupijoje

Gargždų dekanate

Meldėsi, sveikino, bendravo

Bendra nuotrauka ant bažnyčios
laiptų po šv. Mišių gegužės 27 dieną.
Centre – Gargždų parapijos
klebonas kan. Jonas Paulauskas

Gegužės 25-osios sekmadienį,
po šv. Mišių, su vyskupu Jonu
Boruta SJ ir Gargždų parapijos
klebonu kan. Jonu Paulausku,
iš kairės: Telšių vyskupijos
kurijos kancleris kan. Remigijus
Saunorius, iš dešinės: Švėkšnos
parapijos garbės klebonas
prel. Petras Stukas. Pirmoje
eilėje – ministrantai: Robertas,
Edgaras, Anupras, Eugenijus, Lukas

Gargždai. 35 metus darbo ir aukos tarnystėje eina kunigo pareigas Gargždų dekanui parapijos klebonas kanauninkas Jonas Paulauskas. Ta proga gegužės 25-osios sekmadienį Gargždų parapiją aplankė Telšių vyskupas Jonas Boruta SJ. Jis vadovavo 12 val. šv. Mišioms, kurių intencija buvo melstis už Gargždų parapiją, už 35 metų kunigystės jubiliejų švenčiantį parapijos kleboną kanauninką Joną Paulauską.

Po šv. Mišių vyskupas ta proga pasveikino kleboną, palinkėjo Dievo palaimos brandaus amžiaus kunigystės kelyje, padovanojo knygą „Vilniaus Kalvarijos“. Ateitininkai, jaunimas, choristai, parapijiečiai dėkojo vyskupui už jo apsilankymu parapijai ir klebonui skirtą dėmesį, gėlių žiedais, giesmių posmais sveikino kleboną 35 metų kunigo tarnystės proga.

Daugiau nei du trečdaliai kunigystės tarnystės metų skirti mūsų rajono žmonėms, Gargždų Šv. arkangelo Mykolo parapijai. Vos tik atvykęs 1988 metais dirbti į Gargždus, kan. Jonas Paulauskas energingai ėmėsi naujos mūrinės bažnyčios statybos organizacinių darbų ir rūpesčių. 1990 metais bažnyčia jau buvo pastatyta ir joje vyko pamaldos, nors buvo vykdomi apdailos darbai.

Dabar Gargždų bažnyčia yra pagrindinis mūsų miesto akcentas, erdvi, jauki, šviesi, parapijiečių ir svečių mėgstama, lankoma, o buvo medinė, žema, tvanki, maža, vos matoma, užgožta partijos komiteto garažų.

Tikrai karališkai atrodo Vėžaičių Šv. Kazimiero šventovė, nes ir ją keletą metų aptarnavo, remontu, interjero atnaujinimu rūpinosi Gargždų parapijos klebonas kan. Jonas Paulauskas. Restauruota klebonija, parapijos namai, šarvojimo salė. Vietoje sutrešusio šventoriuje buvusio uosio išaugo gražus prasmingas koplytstulpis (autorius – R. Puškorius). Aktyvi pilietinė kanauninko pozicija miesto bendruomenės, Klaipėdos rajono savivaldybės gyvenime įvertinta 2003 metais suteikiant jam Gargždų miesto garbės piliečio vardą.

Ne tik Klaipėdos rajone yra ryškūs kan. Jono Paulausko darbo ir aukos tarnystės pėdsakai. Daug sumanumo, rūpesčių, energijos, sveikatos pareikalavo Jokūbavo bažnyčios statyba, Mikoliškių bažnyčios atnaujinimo, aplinkos sutvarkymo darbai (Kretingos r. sav.).

Ne vien mūrinės bažnyčios rūpesčiais gyvena klebonas. Visiems akivaizdus platus mūsų klebono pastoracinės veiklos baras. Daug dėmesio skirta gyvosios Bažnyčios stiprinimui. Įsteigtos gausios aktyvios Gargždų parapijoje veikiančios katalikiškos organizacijos: Marijos legionas, Gargždų dekanato šeimos centras, parapijos „Caritas“, gausus ministrantų būrys, ateitininkų kuopa. Plačiai žinomas parapijos didysis choras, o dar yra ir keli mažesni choreliai, ansambliukai.

Mus stebina ir skatina jo pareigingumas, pamaldumas, ypač Švč. Mergelei Marijai, dėmesys nelaimių ir negalios ištiktiems, nuoširdus, rūpestingas skubėjimas bei vikarų skatinimas skubėti su Sakramentais pas ligonius, atmintis mirusiems.

Dažni svečiai – mūsų parapijoje dirbę vikarai, pastoracinę praktiką atlikę klierikai, diakonai, iš studijų atostogoms grįžę kunigai, kai kurių parapijų klebonai. Gargždų parapijos klebonas kan. J. Paulauskas visada yra paprastas, supratingas ir žmogiškas. Apsilankę sakosi esą dėkingi klebonui kan. J. Paulauskui už bendrystės dvasią, tėvišką globą, supratimą, vertingus patarimus, pamokymus, net pabarimus.

Gegužės 27 diena – kan. Jono Paulausko kunigystės šventimų 35 metų sukaktis. Tą dieną 12 val. šv. Mišias koncelebravo 25 kunigai. Atvyko iš Gargždų kilęs kun. prof. teol. dr. Andrius Narbekovas, prel. dr. Juozas Šiurys (Telšiai), mons. Petras Šiurys (Popiežiškosios Šv. Kazimiero kolegijos Romoje rektorius), prel. Vytautas Gustaitis (Vilkaviškis), prel. kan. Juozas Pečiukonis (Marijampolė).

Gausiai susirinkę parapijiečiai džiaugėsi, stebėjosi, graudinosi matydami prie altoriaus daug kunigų. Prasmingas, įdomus, aktualus kunigams ir parapijiečiams buvo kun. Ferdinando Žilio pamokslas.

Gargždų parapijos žmonės myli ir gerbia savo kleboną kan. Joną Paulauską, gyvena jo rūpesčiais ir džiaugsmais, meldžiasi už jį, o malda daro stebuklus.

Kazimiera Sipienė

Autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija