2014 m. birželio 27 d.    
Nr. 26
(2097)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Lietuvos
kultūros
galerija


XXI Amžius


Kronika 

Dainų šventė – jau 90 metų

Zenono ŠIAUČIULIO nuotrauka

Dainų šventė Kaune, Dainų slėnyje

Birželio 28 dieną Kaune, Dainų slėnyje, prasidės Dainų šventės Lietuvoje 90-mečio minėjimas. Dainų dienoje dalyvaus apie 2770 dalyvių, kurie sudarys 80 chorų, atvykusių iš 27 Lietuvos miestų ir miestelių. Šventėje taip pat pasirodys 14 šokėjų kolektyvų. Renginio metu bus atliktos 35 dainos, kurioms diriguos 34 dirigentai iš visos Lietuvos, iš kurių pusė – kauniečiai. Jiems akomponuos Kauno pučiamųjų instrumentų orkestras „Ąžuolynas“. Šventėje pasirodys ir choras „Kamer“ iš Latvijos. Pirmoji Dainų diena surengta 1924 metais Kaune, Parodų aikštėje. Joje dalyvavo 86 chorai ir apie 3000 dainininkų.

Lietuvos dainų šventė – svarbiausias šalies kultūros įvykis, jungiantis visas kartas ir visus žmones, stiprinantis šalies tapatybę ir garsinantis jos vardą pasaulyje. Šalies tautines dainas, šokius, ansamblių, pučiamųjų orkestrų, kanklių muzikos ir teatro programas, amatus pristatantys atlikėjai liepos 2–6 dienomis Vilniuje ištars „Čia – mano namai“. Šventė taip pat pakvies dalyvauti įvairiose pramogose, išbandyti senuosius amatus. Iš viso Dainų šventėje dalyvauja vidutiniškai 30 tūkstančių dalyvių – vaikų, moksleivių, jaunimo, suaugusiųjų ir vyresniojo amžiaus žmonių kolektyvai.

Nuo 2000 m. spalio 30 d. Lietuvos dainų švenčių tradicijos tęstinumą sergi Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimas, o nuo 2007 m. – Dainų švenčių įstatymas. Jis pabrėžia šio unikalaus reiškinio svarbą bei įtaką mūsų kultūros gyvybingumui, regionų kultūros sklaidai, visos tautos konsolidavimui. Įstatymas užtikrina dainų švenčių tradicijos valstybinę apsaugą, periodiškumą, tęstinumą ir plėtrą, reglamentuoja rengimosi ir vadovavimo dainų šventėms tvarką, valstybės ir savivaldybių institucijų atsakomybę bei kompetenciją, nustato finansavimo principus. 2003 m. lapkričio 7 d. UNESCO paskelbė Estijos, Latvijos ir Lietuvos Dainų švenčių tradiciją žmonijos žodinio ir nematerialaus kultūros paveldo šedevru.

XXI

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija