2014 m. birželio 27 d.    
Nr. 26
(2097)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

1941 metų sukilimas paminėtas Kaune

Grupė minėjimo dalyvių Ramybės parke

Grupė tautininkų organizuoto
minėjimo dalyvių prie
Birželio sukilėlių paminklo

Nedidelis, apie 20 žmonių būrelis kauniečių sekmadienio vidurdienį paminėjo 74-ąsias Birželio sukilimo metines. Dalyvavo Savivaldybė atstovai, Sąjūdžio Kauno skyriaus nariai, Seimo narys Rytas Kupčinskas. Kalbėjo Leonas Juozonis, menantis sukilimo dalyvių laidotuves ir ieškantis priemonių, kaip paveikti atsakingus valdžios žmones pagerbti sukilėlius, kraštotyros puoselėtoja Emilija Stanikaitė ir kiti. Buvo padėtos gėlės ir žvakutės. Gaila, lietus greitai išvaikė minėjimo dalyvius.

Gausesnio būrio eitynės nuo Rotušės aikštės iki Ramybės parko, kur palaidoti sukilėliai, prie paminklo Birželio sukilėliams atvyko apie 17 valandą. Paminėjimą organizavo Tautininkų sąjungos Kauno skyrius. Poetė Danutė Vaskėlaitė perskaitė jausmingą eilėraštį apie Lietuvą ir jos didvyrius. Kalbėjo nenuilstantis patriotinių eisenų organizatorius Tomas Skorupskis. Prisiminimais apie sukilimą ir dalyvavimą gydant sužeistus sukilėlius pasakojo Valerija Vitkauskienė. Jai, kaip buvusiai skautei, sukilėliai pasiūlė dirbti sanitare. Valerija gelbėjo sužeistuosius prie Panemunės tilto, vežė juos į Karo ligoninę. Prie Karmėlavos vykusiuose susišaudymuose nukentėjusius sukilėlius, esant 34° C laipsnių karščiui, vežė į Klinikas. Už tai teko atkentėti devynerius metus Pečioros lageryje.

Leonas Juozonis, sulaukęs 91 metų, kalbėjo apie būtinybę sutvarkyti kapus. Jam baugu, kai po žuvusių sukilėlių palaidojimo vietas vaikščioja žmonės, netgi vedžiodami šunis. Tai – pasityčiojimas iš aukų. Taip tęsiasi jau 24 mūsų nepriklausomybės metus. Juk galima būtų palaidojimo vietas pažymėti bent kauburėliais. Nors dabar jau insultą patyręs gyd. Juozas Venckevičius dar 2002 metais išsirūpino raštą iš prezidento Valdo Adamkaus, kad kapai būtų pažymėti ir nebūtų mindžiojami, tačiau niekam tai nesvarbu – miesto valdžia darbus vilkina jau 12 metų ir net neaiškina, ar rengiasi ką nors daryti. Viena Seimo narė, paprašyta paspausti miesto valdžią, pasiūlė ieškoti pinigų iš Europos Sąjungos, pati aiškiai suprasdama, kad tai bus tik dar vienas pretekstas užvilkinti didvyrių pagerbimą.

Buvo paliesta ir kita aktuali tema – birželio 29 dieną vyksiantis referendumas dėl žemės nepardavimo užsieniečiams. Kovo 11-osios akto signataras Leonas Milčius išreiškė pritarimą referendumo keliamiems klausimams ir paskaitė eilėmis savo mintis apie tai. Kauno Jungtinio demokratinio judėjimo pirmininkė Rūta Zabielienė irgi kalbėjo sekmadienį vyksiančio referendumo tema. Ypač aistringai dalyvauti birželio 29 dienos referendume kvietė Romas Kaulinis.

1941 metų Birželio sukilimas prasidėjo pirmąją karo dieną ir vyko savaitę – birželio 22–28 dienomis. Jo tikslas buvo atkurti Lietuvos nepriklausomybę.

XXI

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija