2014 m. birželio 27 d.    
Nr. 26
(2097)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Panevėžio vyskupijoje

Kupiškio dekanate

Bažnyčios šimtmetis

Šv. Mišias aukoja vyskupas
Lionginas Virbalas SJ (centre),
koncelebruoja Panevėžio vyskupijos
generalvikaras kun. Eugenijus Styra
(kairėje) ir Kupiškio dekanas
kun. Rimantas Gudelis (dešinėje)

KUPIŠKIS. Miestas šventė Kristaus Žengimo į dangų bažnyčios šimtmetį. Šiai šventei daug dėmesio skyrė ir Kupiškio rajono savivaldybė, prie šios datos priderindama Kupiškio miesto 485-tųjų metinių šventę. Į šią didelę bendrą šventę įsijungė savivaldybės Kultūros ir švietimo skyrius, Kupiškio etnografijos muziejus, Kupiškio Kultūros centras, Viešoji biblioteka. Jau nuo gegužės vidurio bažnyčioje veikė rajono moksleivių piešinių ir kitų darbelių paroda „Bažnyčia mokinių akimis“, dalyvavo ir suaugę parapijiečiai su tapybos, siuvinėjimo, batikos ir fotografijų darbais. Viešojoje bibliotekoje organizuota spaudinių ir nuotraukų paroda „Kupiškio bažnyčia istorijos vingiuose“.

Gegužės 30 dieną, penktadienį, iš pat ryto miesto aikštėje rajono vaikų ir moksleivių meno švente „Čir vir vir vasara“, kurioje dalyvavo ir svečiai iš Latvijos, prasidėjo šventinis renginys Kupiškio miesto 485-osioms metinėms ir Kupiškio bažnyčios šimtmečiui paminėti. Šventės dalyvius pasveikino Kupiškio Kristaus Žengimo į dangų parapijos vikaras kun. Rimantas Rimkus. Renginyje dalyvavo ir Panevėžio vyskupas Lionginas Virbalas SJ.


Kauno arkivyskupijoje

Kauno ) dekanate

Meilės ryšio su Dievu liudijimas

Kauno arkivyskupas Sigitas
Tamkevičius SJ, iškilmėse dalyvavę
kunigai su grupe Sutvirtinimo
sakramentą gavusių jaunuolių

Žaliakalnis. Gegužės 25 dieną, sekmadienį, Paminklinėje Kristaus Prisikėlimo bažnyčioje Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius SJ atliko parapijos vizitaciją, aukojo šv. Mišias ir teikė Sutvirtinimo sakramentą. Eucharistijoje koncelebravo Kauno arkivyskupijos kurijos kancleris mons. Adolfas Grušas, prel. dr. Vytautas Steponas Vaičiūnas, Gerojo Ganytojo parapijos klebonas kun. Jonas Stankevičius, Opus Dei prelatūros kun. dr. Petras Pich, parapijos klebonas ir kunigai. Sutvirtinimą priimantys jaunuoliai aktyviai dalyvavo liturgijoje – skaitė Šventojo Rašto skaitinius, bendruomeninę maldą, nešė atnašas. Arkivyskupas S. Tamkevičius SJ homilijoje sutvirtinamiesiems pateikė krikščioniškojo gyvenimo strategiją, kurią prieš iškeliaudamas pas Tėvą savo mokiniams paliko Jėzus: „Pasilikite mano meilėje“ (Jn 15, 9). Tas meilės ryšys su Dievu kaip Tėvu užsimezga per Krikštą. Dievas mus myli besąlygiškai, bet ir iš mūsų laukia atsiliepimo į jo meilę. Kaip pagrindines priemones tai meilei palaikyti Ganytojas pabrėžė kasdienį bendravimą su Dievu maldoje, Dievo įsakymų laikymąsi, dažną Šventojo Rašto skaitymą ir apmąstymą. Padarius nuodėmę, nutrūkus ryšiui su Dievu, reikia nedelsiant jį atkurti Susitaikymo sakramentu. Arkivyskupas pastebėjo, kad tik savo pastangomis mes nepajėgūs įvykdyti Dievo įsakymų ir čia kaip tik mums į pagalbą ateina Šventoji Dvasia, kuri perkeičia mūsų širdis ir jas patraukia prie Jėzaus ir Tėvo, kad amžinai galėtume pasilikti jų meilėje. Po homilijos buvo teikiamas Sutvirtinimo sakramentas. Pasibaigus šv. Mišioms, arkivyskupas padėkojo klebonui mons. Vytautui Grigaravičiui, parapijos kunigams ir bendruomenei už nuoširdžią veiklą ir palinkėjo tolesnės evangelizacinės sėkmės. Pastoracinės tarybos vardu buvo tartas padėkos žodis ganytojui už dėmesį, patarimus bei palaikymą, o sutvirtinamieji įteikė puokštę gėlių.


Vilkaviškio vyskupijoje

Vilkaviškio dekanate

Šeštinės ir kunigo 80-metis

KYBARTAI. Birželio 1 dieną, sekmadienį, 12 valandą Eucharistinio Išganytojo bažnyčioje aukotoms šv. Mišioms vadovavo Vilkaviškio vyskupas Rimantas Norvila, kartu meldėsi generalvikaras mons. Gintautas Kuliešius, prel. Vytautas Gustaitis, prel. Juozas Pečiukonis, klebonas kun. Vaidotas Labašauskas, buvę klebonai kunigai Vytautas Sakavičius ir Vaclovas Stakėnas, gausus būrys parapijiečių bei svečių.

Švenčiant Šeštinių – Kristaus dangun įžengimo – šventę, kelios dešimtys jaunuolių priėmė Sutvirtinimo sakramentą. Priėmusieji Šventosios Dvasios ženklą yra kviečiami priimti ir Jos dovanas, kurios padeda sutvirtintajam tapti žemės druska ir pasaulio šviesa (Mt 5, 13–14).

Dar viena priežastis, išskirianti šį sekmadienį iš kitų, – Tėvo diena. Pamoksle prel. V. Gustaitis gražiai sujungė visas šventes: Šeštinių iškilmę, Sutvirtinimo sakramento teikimą, Tėvo dieną bei kun. V. Stakėno 80 metų jubiliejų. Ne tik Kybartų mieste gerai žinomas kunigas Vaclovas jau daugiau nei 25 metus atlieka kunigišką tarnystę Kybartų parapijoje. Tą dieną jam įteiktas popiežiaus Pranciškaus palaiminimas.


Šiaulių vyskupijoje

Joniškio dekanate

Barboros Žagarietės minėjimo diena

Šiaulių vyskupas Eugenijus
Bartulis lanko Juozo Kazlausko
eksponatų parodą

ŽAGARĖ. Gegužės 25 dieną čia švęsta Dievo tarnaitės Barboros Žagarietės minėjimo diena. Iki šiol švęsta gruodį, Barboros Žagarietės minėjimo diena Šiaulių vyskupo dekretu nuo šių metų perkelta į gegužės 25 dieną.

Paminėti Barboros Žagarietės atvyko Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis ir aukojo šv. Mišias, kancleris kun. Evaldas Alūza, maldininkų grupė iš Šiaulių, žagariečiai. Žagarės parapijos klebonas kun. Marius Dyglys kartu su parapijiečiais bei svečiais Šiaulių ganytoją pasitiko prie senosios Žagarės bažnyčios vartų.

10 val. buvo aukojamos šv. Mišios. Jų metu giedojo Joniškio meno mokyklos Žagarės filialo folklorinis ansamblis ir Žagarės parapijos Sumos choras. Pamokslui Šiaulių ganytojas pasirinko sakyklą, ant kurios tebesipuikuoja užrašas: „Viešpatie, paskelbk savo Žodį“. Aiškindamas Evangelijos skaitinį, vyskupas išryškino pasilikimo Dievo meilėje svarbą bei susiejo ją su artėjančia Tėvo diena. „Tėvas šeimoje turi būti ąžuolas, po kurio šakomis galėtų saugiai jaustis visa šeima“, – sakė vyskupas.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija