2014 m. birželio 27 d.    
Nr. 26
(2097)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Prieš referendumą – vieningos valdžios morda

Vytautas Rubavičius

Referendumo organizatoriai nuveikė didelį darbą žadindami tautos savimonę, skatindami susivokti dabarties pasaulyje, galvoti ne tik apie savo ūkinius ir buitinius reikalus, bet ir apie valstybės dabartį bei ateitį. Kas visai netrukus būsime – valstybinė tauta, pasaulinės istorijos subjektas ar bežemis elektoratas, gyvuojantis jau ne valstybėje, o teritoriniame administraciniame vienete? Tokiame vienete jau gyvenome, tačiau ne ką pasimokėme, nes mūsų įvairiausių orientacijų žymieji vedliai nenuilstamai dirba valstybės ir tautos naikinimo darbą. Tauta be Konstitucijoje įtvirtintos gimtosios žemės apleidžia ir europinės istorijos sritį. Kokios valstybinės tautos gerbs bežemius, kurie ir sava laikomoje valstybėje gyvens emigrantų ir nuomininkų sąlygomis? Valstybinės tautos nuvarymas nuo jos istorinės žemės, kuri jai suteikė galimybę pretenduoti į naujųjų laikų valstybingumą, – didžiulės istorinės svarbos darbas, kurį sėkmingai įgyvendina mūsų politinis elitas. Už tą darbą jis sau deramai atlygina jau nebesuskaičiuojamomis privilegijomis ir sąskaitomis nepasiekiamuose užsienio bankuose.


Lietuvos žemės pardavimo užsienio subjektams sandoriai yra ir bus niekiniai

Vladas Vilimas

Artėjantis referendumas kelia vis didesnes aistras. Referendumas – didžiulis iššūkis Lietuvos visuomenei. Tautos rinkti atstovai, vykdydami savo įsipareigojimus ES, paskelbė Lietuvos žemės varžytines. Prekė – neeilinė, visais laikais turinti savo vertę ir didžiulę paklausą.

Daugiausia ginčų ir diskusijų sukėlė šio nekilnojamojo turto, paversto kilnojamuoju, pardavimas užsienio subjektams visiems laikams – ne 99 metams, kaip Honkongas arba Aliaska, bet amžinai. Mėginama teigti, kad jeigu mes taip nedarysime, iškils fundamentali grėsmė ne tik Lietuvai, bet ir visai Europai.

Taip, mes esame priėmę įsipareigojimus. Juos reikia vykdyti. Bet įsipareigojimus priėmė ir kitos Europos Sąjungos šalys senbuvės, kurios tikrai žino žemės vertę. Apie tai jau buvo ne vieną kartą kalbėta ir rašyta. Tačiau ten žemės varžytinės didelių aistrų nesukėlė, nes išliko fundamentalus požiūris į žemę, kaip į nekilnojamąjį turtą! Prieš parduodamos žemę amžinai, ES valstybės įsivedė saugiklius, kurie yra kiekvienos šalies nacionalinių interesų garantai. Ir jie grėsmės nė vienai Sąjungos narei nesukėlė – ES gyvuoja iki šiol. Vadinasi, ir Lietuva, be grėsmės sugriauti Europos Sąjungos rūmą, turėjo iš ko pasimokyti. O pasimokiusi turėjo priimti Konstitucinį įstatymą, reglamentuojantį žemės pardavimą užsienio subjektams ir apsaugantį nacionalinius interesus.


Ar birželio 29-osios referendumas bus stebuklas

Juozas Dapšauskas

Norint surengti referendumą visuomenės iniciatyva, Lietuvoje reikia per 3 mėnesius surinkti 10 proc. rinkimų teisę turinčių parašų, Ukrainoje – 6,56 proc., Italijoje – 0,83 proc., Olandijoje – 3,5 proc., Šveicarijoje – 0,6 proc. (paprastam referendumui) ir 1,20 proc. (konstitucinei pataisai). Tai parodo, kad Lietuvoje žmonių valia rengiant referendumą yra iki pasityčiojimo ribojama. Specialiai taip padaryta, kad referendumus galėtų inicijuoti tik Seimas.

Gal įvyks dar vienas stebuklas, iš tų, kurie šį referendumo procesą tikrai lydi: pirmiausia surinkta per 320 tūkst. parašų, paskui įvykdytas reikalavimas taisyti tariamai neįskaitomus parašus, galiausiai įveikus ir šią kliūtį, sąmoningai nerengus referendumo per Europarlamento (EP) ir Prezidento rinkimus ir referendumo įvykimo galimybę sumažinus iki minimumo, gal ir šąkart bus neįtikėtinas stebuklas, žmonės vis vien ateis balsuoti ir referendumas įvyks?


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija