2014 m. liepos 4 d.    
Nr. 27
(2098)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Kauno arkivyskupijoje

Kėdainių dekanate

Padėkota už meilės artimui darbus

Kėdainių Šv. Jurgio parapijos
klebonas kun. Artūras Stanevičius
ir „Caritas“ pirmininkė Malenija
Pivorienė (dešinėje) – tarp parapijiečių

KĖDAINIAI. Birželio 15-ąją, sekmadienį, Šv. Jurgio bažnyčioje, švenčiant Švč. Trejybės atlaidus, buvo paminėtos sovietinės okupacijos ir tremties aukos. Parapijos klebonas kun. Artūras Stanevičius šv. Mišių įžangoje priminė, kad okupantas pirmiausia naikino šviesiausius ir darbščiausius Lietuvos žmones, uždraudė patriotines ir bažnytines organizacijas. Viena iš jų – „Caritas“. Kun. A. Stanevičius kvietė melstis ne tik už žuvusius tremtyje ar kalėjimuose, visus kankinius ir kovotojus už Lietuvos laisvę, bet ir už jau mirusius „Caritas“ narius ir jų artimuosius.


Kauno arkivyskupijoje

Ukmergės dekanate

Kalvarijose

Vyskupą Kęstutį Kėvalą pasitinka
vepriškiai, klebonas kun. Gintautas
Naudžiūnas ir kunigai

Vepriai. Ši vietovė garsėja 1846 metais įkurtomis ir kasmet per Sekmines maldininkų gausiai lankomomis Kalvarijomis. Miestelio pietrytine dalimi nusitęsęs 5,5 km ilgio 35 stočių Kryžiaus kelias, žymimas koplytėlėmis ir vartais. Tai – unikali vietovė ir išskirtinis Kryžiaus kelias, nesikartojantis niekur kitur. Kryžiaus keliui per Sekmines paprastai vadovauja vyskupas, tad ir šiemet birželio 8 dieną maldininkai jo laukė. Iki tol pamaldos vyko įprasta tvarka. Klebonas aukoja Votyvą. Po jos galingai sugriaudėjusi suvirpina neogotikinius Švč. Mergelės Marijos Rožančinės bažnyčios skliautus baigiamoji giesmė – vyriška sutartinė. Tai – tie balsingi vidurio Lietuvos vyrai, kurių giesmių ir dainų svetimoj bolševikinės imperijos padangėj ilgėdavosi poetas Antanas Miškinis, netoli nuo čia gimęs ir augęs. Jis sakydavo: „Vyrai, truktelkit „Čiulba ulba volungė“. Mes, jaunimas, traukdavome visa krūtine galingai, bet trumpai, nes ir tai buvo draudžiama imperijos pragaro įsčiose. Tik dabar supratau, kodėl ilgėdavosi Antanas tų skambių balsingų vyrų sutartinių tarp „Psalmių“ kūrybinių pertraukų to pragaro devintajame rate.


Vilkaviškio vyskupijoje

Šakių dekanate

Pagerbė kunigus

Šakių dekanas, Kudirkos Naumiesčio
klebonas kan. Donatas Jasulaitis
kun. Sigitui Matusevičiui
įteikė popiežiaus Pranciškaus
apaštalinį palaiminimą

ŠAKIAI. Birželio 22-oji Šv. Jono Krikštytojo parapijai buvo ypatinga. Ji šventė ne tik titulinius atlaidus ir Švč. Kristaus Kūno ir Kraujo iškilmes (Devintines), bet ir klebono kun. Sigito Matusevičiaus kunigystės 25 metų jubiliejų bei atsisveikino su ketverius metus čia dirbusiu vikaru kun. Arminu Lukoševičiumi, kuris išleidžiamas studijoms į Romą. Šv. Mišias koncelebravo abu kunigai. Šv. Mišių pabaigoje buvo surengta Devintinių procesija, parapijos maldos grupės buvo paruošusios puošnius altorius bažnyčios šventoriuje. Procesijoje drauge su parapijiečiais dalyvavo ir Šakių dekanas, Kudirkos Naumiesčio klebonas kan. Donatas Jasulaitis bei evangelikų liuteronų parapijos klebonas kun. Virginijus Kelertas. Po pamaldų abu kunigai buvo pasveikinti. Dekanas kan. D. Jasulaitis įteikė Šakių klebonui popiežiaus Pranciškaus apaštališkąjį palaiminimą. Kunigus pagerbė ir jiems dovanų atnešė Šakių rajono meras Juozas Bertašius, Šakių ligoninės vyriausiasis gydytojas Algirdas Klimaitis, Šakių seniūnijos, „Varpo“ pagrindinės mokyklos ir „Žiburio“ gimnazijos atstovai, parapijiečių vardu sveikino gydytojas Vaidas Balčiūnas. Kun. V. Kelertas kun. S. Matusevičiui padovanojo bizantiškąją ikoną. Poliklinikos atstovai buvusiam vikarui, lankydavusiam ligonius ir aukodavusiam šv. Mišias ligoninės koplyčioje, kun. A. Lukoševičiui padovanojo puodelį, kad gerdamas arbatą, prisimintų Šakius. Sveikintojų eilėje buvo daugybė norinčių padėkoti už tarnystę abiems parapijos kunigams. Kunigas Arminas pirmajam po šventimų savo klebonui kunigui Sigitui, rūpestingai jį globojusiam ketverius metus, padovanojo stulą. Vikaras atsiprašė šakiečių, jei netobulai jiems tarnavo. Po gausybės sveikinimų svečių laukė šventinė agapė parapijos namuose.


Vilkaviškio vyskupijoje

Šakių dekanate

Per Devintines lankėsi vyskupas

Vilkaviškio vyskupas Rimantas Norvila
teikia Sutvirtinimo sakramentą.
Kairėje – kun. Artūras Sederevičius SJ

PLOKŠČIAI. Birželio 22-ąją Švč. Mergelės Marijos Vardo bažnyčioje per Devintinių iškilmę lankėsi Vilkaviškio vyskupas Rimantas Norvila. Prieš prasidedant šv. Mišioms jis prašė gausiai susirinkusius maldininkus pasimelsti už šios parapijos kleboną kun. Antaną Urbanavičių, kuris, kamuojamas ligos, atsidūrė ligoninėje. Juk jei žmonės nuoširdžiai melsis ir prašys Dievo, kad duotų sveikatos mylimam kunigui, Jis tikrai išklausys šias maldas. Šv. Mišias drauge su vyskupu aukojo jo generalvikaras mons. Gintautas Kuliešius ir iš šios parapijos kilęs Vilniaus Jėzuitų gimnazijos direktorius kun. Artūras Sederevičius SJ, pastaruoju metu pavadavęs sergantį kleboną. Kadangi tą sekmadienį į bažnyčią buvo susirinkę daug jaunų žmonių, priėmusių Sutvirtinimo sakramentą, todėl vyskupas savo homilijoje pirmiausia kreipėsi į juos, kviesdamas mylėti savo parapiją ir bažnyčią, stengtis sekmadieniais į ją ateiti. Vysk. R. Norvila kalbėjo apie sakramentų svarbą kiekvieno kataliko gyvenime.


Vilniaus arkivyskupijoje

Švenčionių dekanate

Parapijos ir miesto šventė

Švenčionių klebonas kun. Vidas
Smagurauskas pasitinka arkivyskupą
Gintarą Grušą (kairėje)

ŠVENČIONYS. Važiuodami nuo Švenčionių link Ignalinos, ties Kurpių kaimeliu, matydavo seną, jau griūti pradėjusį kryžių, kuris, pasak liudininkų, išstovėjo čia daugiau nei 80 metų. Laiko ir gamtos išbandymų net ąžuolinis kryžius neatlaiko, tad jo vietoje Švenčionių parapijos klebonas kun. Vidas Smagurauskas sumanė pastatyti naują, Švenčionių Visų Šventųjų parapijos 600 metų sukakčiai skirtą, kryžių, kuris palydės išvykstančius iš Švenčionių ir pasitiks atvykstančius. O kryžių padaryti patikėjo parapijiečiui Jonui Diskai iš Mėžionių kaimo. Prieš pat jubiliejui skirtą šventę kryžius buvo baigtas ir pastatytas senojo vietoje. Kaip sakė kryždirbys Jonas Diska, turėtų stovėti ilgai, nes vietos, kur gali kauptis drėgmė, apsaugotos stogeliais.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija