2014 m. liepos 4 d.    
Nr. 27
(2098)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Popiežius Pranciškus: mafija ekskomunikuota

Bažnyčia skatinama dvasiškai kovoti prieš organizuoto nusikalstamumo ir korupcijos blogį

Mindaugas BUIKA

Fondo „Libera“ surengta mafijos aukų
artimųjų protesto manifestacija Romoje

Popiežius Pranciškus, lankydamasis
Kalabrijoje, susitiko su kaliniais,
kurių dauguma – buvę organizuoto
nusikalstamumo gaujų nariai

Šventasis Tėvas su „Libera“
paramos ir pilietinių iniciatyvų
fondo vadovu kun. Luidžiu Čiočiu

Pinigų adoravimo stabmeldystė

Laukiant dar vieno pastoracinio popiežiaus Pranciškaus vizito pačios Italijos teritorijoje (liepos 5 dieną, šeštadienį, jis aplankys Kampobaso arkivyskupiją ir Izernijos vyskupiją Molizės provincijoje), svarbu pabrėžti, kad tokių kelionių „geografijoje“ Šventasis Tėvas pirmenybę teikia periferinėms, sunkiausių socialinių problemų ištiktoms vietoms. Kampobaso, kurį netrukus aplankys Popiežius, ganytojas arkivyskupas Džankarlas Marija Bregantinis (Giancarlo Maria Bregantini) kaip tik buvo parengęs šių metų Didžiojo penktadienio Kryžiaus kelio Romos Koliziejuje meditacijas, kuriose irgi palietė daug skaudžių šiuolaikinės visuomenės gyvenimo klausimų. Arkivyskupas Dž. Bregantinis, kuris vadovauja Italijos vyskupų konferencijos Socialinių reikalų, teisingumo ir taikos komisijai, yra gerai žinomas Bažnyčios istorikas bei teologas ir įvairių socialinių iniciatyvų sumanytojas, ypač mobilizuojant pilietinę visuomenę kovai prieš organizuotą nusikalstamumą, Italijoje gerai žinomas mafijos struktūras.

Didelio atgarsio susilaukė jo knyga „Maldos iššūkis mafijai“, kurioje pabrėžiama, kad nuolatinėje dvasininkų formacijoje turi būti akcentuojamas pastoracinis nusistatymas prieš visas organizuoto nusikalstamumo ir korupcijos apraiškas „kuriant naują pranašiškos Bažnyčios veidą“. Arkivyskupas Dž. Bregantinis yra žinomas kaip vienas pirmųjų Italijos Bažnyčios hierarchų, kuris savo diecezijoje paskelbė viešą ekskomuniką (atskyrimą nuo Bažnyčios) sunkius nusikaltimus padariusiems vietos mafijos nariams.

Popiežius Pranciškus, kuris, sekdamas savo pirmtakų šventojo Jono Pauliaus II ir popiežiaus emerito Benedikto XVI pavyzdžiu, įvairiomis progomis yra griežtai pasmerkęs pavojingą socialinį organizuoto nusikalstamumo vaidmenį ir visus jo dalyvius ar bendrininkus korumpuotų valdžios pareigūnų ar net dvasininkijos terpėje, tapo pirmuoju Visuotinės Katalikų Bažnyčios vadovu, prakalbusiu apie mafijos ekskomuniką. Tai jis padarė birželio 21 dieną vykusio pastoracinio vizito į Kasano vyskupiją Italijos vargingame Kalabrijos regione, kuris yra išgarsėjęs savąja mafija, žinoma „’ndranghetos“ vardu, metu. Ten aukodamas šv. Mišias, skirtas Kristaus Kūno ir Kraujo iškilmei, Šventasis Tėvas homilijoje sakė, jog kada Eucharistinio Jėzaus šlovinimą pakeičia pinigų adoravimas, atsiveria nuodėmingas asmeninių interesų kelias, vedantis į sunkius nusikaltimus. „Kas nešlovina Viešpaties, tampa blogio (šėtono) adoruotojais, gyvena nedorybėse ir smurtauja“, – aiškino popiežius Pranciškus, pažymėdamas, kad mafijos nusikalstama veikla kaip tik ir yra toks bendrojo gėrio paniekinimas. „Su šiuo blogiu privalu kovoti, jis turi būti išgirstas, jam turi būti pasakyta „ne“. Bažnyčia, kuri visada yra įsipareigojusi šviesti sąžinę, turi dar labiau atsidėti šioms pastangoms, kad galiausiai laimėtų gėris“, – nurodė Šventasis Tėvas. Jis pabrėžė, kad toks sielovadinis veikimas yra ypač svarbus gelbstint vaikus ir jaunus žmones, nes įvairios mafijos grupuotės stengiasi juos įtraukti į savo tinklą ir išnaudoti melagingais lengvo praturtėjimo pažadais. „O tie, kurie savo gyvenimą yra sąmoningai paskyrę blogio keliui ir žengia juo, – tokie kaip tik yra mafijozai – jie nėra bendrystėje su Dievu, jie yra ekskomunikuoti, – patvirtino popiežius Pranciškus. – Šiandien mes tai pripažįstame kreipdami žvilgsnį į Corpus Domini (Viešpaties Kūną), altoriaus Sakramentą. Ir dėl šio tikėjimo mes atsižadame šėtono ir visų jo pagundų; atsižadame pinigų, tuštybės, išdidumo ir galios stabų“.

Jokio bendradarbiavimo ir kompromisų

Šiam istoriniam Šventojo Tėvo pareiškimui susilaukus didžiulio atgarsio Italijoje ir visame pasaulyje, Vatikano informacinės tarnybos vadovas kunigas Čiras Benedetinis (Ciro Benedettini) tarptautinei „Reuters“ žinių agentūrai paaiškino, kad minėti griežti popiežiaus Pranciškaus žodžiai dar nėra tiesioginis kanoninės ekskomunikos nuosprendis, kuriam reikalingas konkretus teisinis procesas. Kita vertus, tai buvo aiški žinia visiems organizuoto nusikalstamumo pasaulio bendrininkams, kad tokiais nuodėmingais veiksmais jie patys save ekskomunikuoja, atskiria nuo Bažnyčios, todėl nebegali dalyvauti sakramentiniame gyvenime. Tvirtas Šventojo Tėvo pastebėjimas svarbus dar ir dėl to, kadangi daugelis mafijos grupių narių ir jų talkininkų, ypač Italijoje, paprastai laiko save religingais žmonėmis, eina į pamaldas, priima šv. Komuniją ir kartais netgi palaiko draugiškus santykius su parapijų kunigais. Neretai organizuoto nusikalstamumo ir šešėlinės ekonomikos veikėjai stengiasi kurti „gerų katalikų“ įvaizdį ir pirmieji siūlosi nešti bažnytines vėliavas religinėse procesijose, stengiasi savo „kruvinus pinigus“ išplauti katalikiškos paramos ar bažnyčių remonto projektuose. Pranešama, kad Italijos teisėsaugininkai, išaiškinę sunkius mafijos narių nusikaltimus, netgi žmogžudystes, ir, atvykę jų suimti, dažnai būna šokiruoti, jų gyvenamose patalpose ar slėptuvėse pamatę išdėliotus kryžius, iškabinėtus šventųjų paveikslus, Švč. Mergelės Marijos atvaizdus, tarsi būtų patekę į pamaldžių žmonių gyvenamąsias patalpas. Taigi popiežius Pranciškus savo griežtu pareiškimu dėl ekskomunikos aiškiai norėjo atmesti šią veidmainystę, baisų melą ir norą nusikaltimus kokiu nors būdu pateisinti visuomenės ir tikinčiųjų akyse. Buvo pabrėžta, kad mafijos narius būtina izoliuoti jų nusikaltėliškoje terpėje ir neleisti infiltruotis į religines bendruomenes, nes jie visiškai nėra garbingi žmonės. Taip buvo sunaikintas organizuoto nusikalstamumo, šešėlinės ekonomikos ir visokios korupcijos melo pagrindas ir pakviesta į tikrąjį atsivertimą.

Komentuodamas minėtinus teologinius Šventojo Tėvo pastebėjimus dėl mafijos savaiminės ekskomunikos, žinomas kanoninės ir baudžiamosios teisės ekspertas Romos popiežiškojo Šventojo Kryžiaus universiteto profesorius Davidas Čitas (Davide Cito), duodamas interviu JAV katalikų žinių agentūrai CNA sakė, jog ypač svarbu buvo pabrėžti organizuoto nusikalstamumo pasaulio praktinę apostazę, atsimetimą nuo Dievo, prilyginant tai įprastai stabmeldystei, blogio adoravimui. Tokiu būdu Šventasis Tėvas tiesiogiai kreipiasi į sąžinę įvairių mafijos grupių narių ir jų kolaborantų, kurių dalis, kaip minėta, netgi laiko save gerais krikščionimis. Minėtu pareiškimu Katalikų Bažnyčios vadovas padarė netgi žymiai daugiau nei formalus kanoninės bausmės taikymas, kadangi ekskomuniką susiejo su asmeniniu nusikaltėlių gyvenimu, kuris buvo pavadintas blogio adoracija. Taigi Šventasis Tėvas aiškiai nurodė, kad nusikaltimo neatsieja nuo jį padariusio asmens, pabrėždamas, kad taip elgdamasis mafijos narys užsispyrėliškai eina prieš Dievą ir turi atsiversti, nes priešingu atveju jo laukia fatališka pragaro bausmė. Anot „Vatikano radijui“ interviu davusio žinomo italų mafijos eksperto Enzo Čikontės (Enzo Ciconte), toks popiežiaus Pranciškaus perspėjimas galioja ir su organizuoto nusikalstamumo pasauliu ar šešėline ekonomika susijusiems Bažnyčios žmonėms, nes jeigu mafija ekskomunikuota, tai niekas negali pateisinti bendradarbiavimo su ja, nes tai – toks pat blogis. Deja, kai kuriuose bažnytiniuose sluoksniuose ne visuomet buvo toks nusistatymas, ir dalis Italijos pietinių parapijų dvasininkų kartais netgi didžiavosi savo ryšiais su vietos organizuoto pasaulio autoritetais ir noriai naudodavosi jų „dosnumu“. Žinant šiuos atkaklaus bendradarbiavimo atvejus ir ėjimą į abejotinus kompromisus, nedviprasmiškai griežtas Šventojo Tėvo pasmerkimas turėtų „giliai įsirėžti ir į bažnytinio kūno audinį“, – sakė E. Čikontė.

Kvietimas atsivertimui ir atsakomybei

Griežtas perspėjimas mafijai Kalabrijos regione aukotų šv. Mišių metu buvo ne pirmas kartas, kai popiežius Pranciškus įtikinamais žodžiais pasmerkia organizuoto nusikalstamumo blogį. Kovo 21 dieną jis apie tai kalbėjo dalyvaudamas mafijos aukų šeimų susitikime, kurį kasmet rengia kunigo Luidžio Čiočio (Luigi Cioti) vadovaujamas „Libera“ paramos ir pilietinių iniciatyvų fondas. Romos Šv. Grigaliaus VII bažnyčioje vykusioje jau 19-oje metinėje Maldos ir susikaupimo vigilijoje, šiemet pavadintoje „Įpareigojanti atmintis“, kurios metu kartu su liudijimais buvo perskaityti šimtai nužudytų nekaltų mafijos aukų, įskaitant vaikus, senelius ir netgi kunigus, vardai, Šventasis Tėvas išreiškė savo solidarumą bei padėką už viešą savo skausmo ir vilties pristatymą, kuris ypač svarbus jaunajai kartai. „Tik tvirtas krikščioniškos ir pilietinės atsakomybės jausmas gali padėti palaipsniui įveikti korupciją kiekvienoje pasaulio dalyje, – kalbėjo minėtame susitikime popiežius Pranciškus. – Ir tam reikia pradėti nuo savo vidaus, nuo sąžinės, atstatant dorą elgseną, santykius, pasirinkimus, socialinį audinį, kad teisingumas atgautų savo erdvę ir plotį, įsišaknytų ir pakeistų neteisingumą“. Melsdamasis už visas nekaltas mafijos aukas ir pabrėždamas, kad žiaurūs nusikaltėliai nepagaili net vaikų, juos išnaudodami ir net žudydami, Šventasis Tėvas kreipėsi į tuos vyrus ir moteris, kurie dalyvauja organizuoto nusikalstamumo ir šešėlinės ekonomikos struktūrose, prašydamas pakeisti savo gyvenimą, atsiversti, nustoti daryti blogį. „Mes dėl to meldžiamės už jus. Atsiverskite, aš prašau to klūpodamas ant kelių, dėl jūsų pačių gėrio – jaudinančiai tarė žodžius popiežius Pranciškus. – Toks gyvenimas, kurį jūs dabar gyvenate, neatneš nei malonumo, nesuteiks nei džiaugsmo, nepadarys ir laimingais. Galia ir pinigai, kuriuos jūs dabar įgijote iš savo purvinų darbų, yra kruvini pinigai, kaip ir galia, persisunkusi krauju. To jūs negalėsite nusinešti  į kitą gyvenimą. Atsiverskite, dabar pats laikas, kad nepakliūtumėte į pragarą. Būtent tai jūsų laukia, jeigu tęsite šį kelią. Juk turite tėvą ir motiną: pagalvokite apie juos. Pravirkite ir atsiverskite“.

Organizuotą nusikalstamumą smerkiančias pastabas ir kvietimą atsiversti Šventasis Tėvas buvo išsakęs ir pirmą kartą Bažnyčios istorijoje 2013 metų gegužės 27 dieną įvykusios mafijos nužudyto kunigo Juozapo Puljizio (Giuseppe (Pino) Puglisi) beatifikacijos Salermo mieste Italijos pietinėje Sicilijos provincijoje metu. Parapijos klebonas J. Puljizis buvo vietinės žiaurumu išgarsėjusios „Cosa nostra“ mafijos nužudytas 1993 metais per savo 56-ąjį gimtadienį, iš anksto gerai suplanavus šią egzekuciją už tai, kad pasiaukojančioje pastoracijoje palaimintasis kunigas stengėsi gelbėti jaunus žmones iš nusikaltėlių gaujų įtakos (plačiau apie jo nuopelnus rašyta „XXI amžiaus“ Nr. 23 priede „Kristus ir pasaulis“). Svarbu, kad šia beatifikacija Bažnyčia realiai pripažino, kad mafijos nužudytas dvasininkas tapo neapykantos tikėjimui auka, kad organizuotas nusikalstamumas faktiškai kuria ateistinę, priešingą Evangelijai kultūrą, nors patys mafijos grupuočių nariai neretai save vadina tikinčiais žmonėmis ir tai veidmainiškai demonstruoja. Štai kodėl sielovadininkams yra svarbu apšviesti sąžinę ir parodyti, kad organizuotas nusikalstamumas, šešėlinė ekonomika bei kita sisteminė antiteisinė veikla yra atsidūrusi už bendrystės su Bažnyčia ribų, nes atmeta gyvybės ir meilės Dievą. Kalbėdamas Romos Šv. Petro aikštėje susirinkusiems maldininkams palaimintojo Juozapo Puljizio beatifikacijos dieną, popiežius Pranciškus sakė, kad tai buvo pavyzdingas kunigas, kuris „skelbdamas Evangeliją stengėsi ištraukti jaunimą iš organizuoto nusikalstamumo nagų“. Dėl to šėtoniško blogio jėgos jį bandė įveikti tiesiog nužudydamos, tačiau „jis laimėjo kartu su prisikėlusiu Kristumi“. Kunigo J. Puljizio kankinystę patvirtinantį dekretą paskelbė dar popiežius emeritas Benediktas XVI, kuris irgi yra pabrėžęs, kad mafija „yra mirties kelias, nesuderinamas su Evangelija“. Tačiau ir šventasis Jonas Paulius II griežtai ragino organizuoto nusikalstamumo veikėjus „atsiversti, nes reikės stoti prieš Dievo teismą“. Jis neatsitiktinai 2000-ųjų jubiliejinių metų šventime skelbdamas naujųjų kankinių sąrašus, į juos įtraukė ir mafijos nekaltas aukas. Popiežius Pranciškus, įvardydamas baisiuosius mafijos nusikaltimus, įskaitant prostituciją ir nelegalų vaikų išnaudojimą, sakė, kad tai – socialinio engimo ir vergystės blogis. „Melskimės, kad Viešpats atverstų tų žmonių širdis. Jie neturi tai daryti. Jie negali mūsų, savo brolių, paversti vergais! – aiškino Šventasis Tėvas minėtos beatifikacijos metu. – Melskimės, kad mafijos grupuočių nariai atsiverstų į Dievą, ir dėkokime Dievui už įstabų palaimintojo kunigo Juozapo Puljizio liudijimą. Tegul mus praturtina sektinas jo pavyzdys“.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija