2014 m. liepos 11 d.    
Nr. 28
(2099)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Lietuvos
kultūros
galerija


XXI Amžius


Kronika

Saulėtos ir ūkanotos dienos

Janina Lebskienė OFS

Renginio įkvėpėjas
kan. Juozas Barkauskas

Vaizdelis „Močiutė ir anūkėlė“

Gieda (iš kairės): Emilija Montvilienė,
s. Daiva Staskevičiūtė ir Alma Galuzienė

Renginio vedėja Janina Lebskienė

Marijampolietė poetė Marija Krasauskienė

MARIJAMPOLĖ. Gegužės 22 dieną Petro Kriaučiūno viešojoje bibliotekoje vyko renginys „Saulėtos ir ūkanotos dienos“ Šeimos metamas paminėti. Pradžioje vakaro dalyvius pasveikino Marijampolės vicemeras Sigitas Valančius ir P. Kriaučiūno viešosios bibliotekos direktorė Daiva Kirtiklienė. Renginio įkvėpėjas ir iniciatorius – kan. Juozas Barkauskas. Jį į P. Kriaučiūno viešosios bibliotekos salę atlydėjo gausus būrys Specialiųjų globos namų gyventojų.

Kadangi šeimų gyvenimas pasižymi didele įvairove ir turi daugybę atspalvių, tai dalelė jų buvo atskleista inscenizacijomis. Jas šiam renginiui sukūrė kan. J. Barkauskas. Stebėdami vaizdelius „Kurmis ir kurtinys“, „Skyrybos“, „Šeima“, „Močiutė ir anūkėlė“ ir kitus, galėjome suprasti, kad visokių dalykų šeimose vyksta: ir nesusikalbama, ir neišgirstama, o kai neišgirstama, skiriamasi, tačiau jeigu žmogaus širdis atvira Dievui, kliūtys įveikiamos. Įvairias šeimų situacijas vaidindami perteikė Daiva, Arvydas ir Tautvydas Macanskai, Karolis Dainauskas, Laima Babinskienė ir kiti.

Krikščioniškos šeimos liudijimą renginio dalyviai išgirdo iš Dianos ir Evaldo. Labai taikliai buvo pastebėta, kad mūsų visuomenė dar gana netolerantiška šeimoms su mažais vaikais. Bažnyčioje jie trukdo, o įvairiuose renginiuose jie yra nepageidaujami. Tai kada pradėti vaikus mokyti tikėjimo tiesų ir bendravimo? Ar tada, kai jie bus suaugę?

Nuoširdus Dianos ir Evaldo liudijimas apie kasdieninį susiklausymą ir nesusikalbėjimą giliai įstrigo žiūrovų širdyse. Buvo kalbama apie tai, kad šeimyninio gyvenimo monotonija žlugdo santykius. Ir jeigu neatsigręšime į Dievą, neturėsime jėgų pakilti virš tamsos. Džiugu, kad vedant Aukščiausiajam, šeimos gali išbristi iš įvairių akligatvių.

Renginio metu nuskambėjo aktualios mintys apie vaikų auklėjimą. Stipri ir gera yra ta šeima, kurios nariai vieni kitus papildo, o kai reikia, pasako ir griežtesnį žodį, auklėja vaikus ne „šiltnamio“ sąlygomis.

Vakarą paįvairino Lietuvos rašytojų sąjungos narės Česlovos Jakštytės rubajatai (rubajatai yra kilę iš persų folkloro, garsiausias jų meistras Omaras Chajamas. Rubajatą sudaro lakoniškas ketureilis, tai 4 keturpėdžių eilučių kūrinys, kuriame atskleidžiamos amžinosios temos: meilė, kūryba, vienybė ir kitos įvairios psichologinės peripetijos), marijampolietės poetės Marijos Krasauskienės mintys apie šeimą. Klausėmės pianistės Angelės Radzevičienės, Leono Kiseliausko, Guodos Jarašiūtės atliekamų muzikinių kūrinių. Dainas „Tėvui“, „Motinai“ atliko vienuolė Daiva Staskevičiūtė, o žodžius parašė kan. Juozas Barkauskas. Eiles skaitė Aldona Botyrienė, Regina Jadeikaitė, Eglė Kubiliūtė.

Gydytoja Emilija Montvilienė pasidalijo mintimis apie žmones, kurie yra vieniši ir netekę artimųjų. Jie jungiasi į Našlių asociaciją ir atranda gyvenimo prasmę ir grožį semdamiesi išminties iš Kūrėjo. Alma Galuzienė ir Emilija Montvilienė ir s. Daiva Staskevičiūtė pagiedojo giesmes „O Dieve“ ir „Dangaus Karaliene, Marija meili“.

Įsiklausėme į svarbias popiežiaus Pranciškaus mintis šeimoms: „Brangios šeimos, melskitės. Tik šeima teikia tikrąjį džiaugsmą. Tai – darna, kurią visi jaučia širdyje ir kurios dėka vieni kitus galime papildyti. Dievas moko būti kantrius šeimoje. Tik Dievas sukuria darną tarp skirtumų. Jei pristinga Dievo meilės, nyksta ir šeimos darna, ima vyrauti individualizmas, užgęsta džiaugsmas. Krikščioniška meilė šeimoje yra konkreti: pamaitinti alkstantį, ligonį slaugyti ir daugelį kitų dalykų daryti. Todėl krikščionims svarbu nepasilikti pasaulio dvasioje, nepasilikti paviršutiniškume, nepasilikti stabmeldystėje ir pagonybėje, bet pasilikti Viešpatyje“.

Vakaro metu dar kartą įsitikinome, kad šeimos niekas negali pakeisti, kad tik ji teikia gyvybę. Tad šeimą turime branginti, neužsidaryti savo kiaute ir remtis krikščioniškomis vertybėmis. Renginyje, kaip didelėje šeimoje, dalyvavo Marijampolės parapijos vaikai, studentai, senjorai. Viliamės, kad šviesioji gyvenimo pusė nugalės visas ūkanas šeimoje, o taip bus, jei semsimės stiprybės iš Dievo.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija