2014 m. liepos 11 d.    
Nr. 28
(2099)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Lietuvos
kultūros
galerija


XXI Amžius


Kronika

Gimnazijoje – R. Budrio biblioteka

Rimanto Budrio knygos
gimnazijos bibliotekoje

RAUDONDVARIS. Daugiau kaip 800 rašytojo, žurnalisto ir gamtininko Rimanto Budrio knygų – tokią dovaną gavo Raudondvario gimnazijos biblioteka. Nuo šiol ji vadinsis šio žymaus kraštiečio vardu. Į bibliotekos „vardadienį“ atvyko būrelis rašytojo giminaičių, kuriuos pasitiko gimnazijos direktorius Ilmaras Embrektas, mokytojai, mokiniai. Prie akcijos prisidėjo ir Kauno rajono meras Valerijus Makūnas. Jis atgabeno keletą dėžių knygų.

R. Budrys (1930–2001) rašė apie tai, kas tampa vis labiau aktualu – žmogaus santykius su gamta. Jo mintis visada buvo nukreipta ir į jaunąją kartą. Todėl rašytojo plunksna sukūrė ne vieną pasaką, novelę, apybraižą ar pasakojimą vaikams. Jo kūriniai „Švelniaragis grįžta į girią“, „Kanapėtas šienpjovys“, „Tėtis ir jo vaikai“, „Ežeruosna grįžta vasara“ išaugino ne vieną skaitytojų kartą. Netoliese esančiame Didvyrių kaime R. Budrio pastangomis žaliuoja jo įkurtas dendrologinis parkas, yra išlikusi graži sodyba, kurią jis paveldėjo iš tėvo, ekonomikos profesoriaus ir politinio veikėjo Dzido Budrio. Būsimasis rašytojas pakaunėje praleido vaikystę, 1937–1942 metais mokėsi Raudondvario pradžios mokykloje. Tapęs rašytoju, dažnai atvykdavo į Raudondvarį pabendrauti su savo skaitytojais. Gamtininkas buvo ir aistringas medžiotojas. Bibliotekai vyriausias jo sūnus Rimantas R. Budrys padovanojo kompasą, medžiotojo pažymėjimą ir kėdutę, švilpynių žvėrių garsams pamėgdžioti. „Už gerą mokymąsi man tėtis padovanojo kelionę po tundras, o už varovo darbą medžioklėje gavau tris rublius“, – pasakojo R. R. Budrys.

„Sveikinu Raudondvario gimnazijos bendruomenę nusprendus suteikti bibliotekai rašytojo vardą. Tikiu, kad šis sprendimas paskatins vaikus dažniau atsiversti knygą ir dar labiau pamilti gamtą“, – kalbėjo V. Makūnas.

Finansų ministras Rimantas Šadžius, gamtininko sūnėnas, Raudondvario gimnazijai įteikė dėžę knygų. „Tegul šios knygos, išleistos 1962 metais, šiugžda jūsų bibliotekoje“, – kalbėjo R. Šadžius.

Kauno rajono savivaldybės informacija

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija