2014 m. liepos 18 d.    
Nr. 29
(2100)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Žemaičių Kalvarijos atlaidų kronika

Kan. teol. lic. Andriejus Sabaliauskas

Šv. Kryžiaus relikvija laimina
Jelgavos vyskupas ordinaras
Edvards Pavlovskis, dešinėje –
Liepojos vyskupas Viktors
Stulpins, kairėje – vyskupas
Linas Vodopjanovas OFM
Klier. Felikso Špoko nuotrauka

Atlaidų procesijoje – Kauno
arkivyskupo augziliaras vyskupas
Kęstutis Kėvalas. Dešinėje –
vyskupas Linas Vodopjanovas OFM
Klier. Felikso Špoko nuotrauka

Šilalės dekanato tikintieji
Pranciškaus Žukausko nuotrauka

Kalba Laukuvos klebonas
kun. Virgilijus Pocius
Pranciškaus Žukausko nuotrauka

Liepos 6-oji Žemaičių Kalvarijoje buvo pagrindinė atlaidų diena, skirta maldoms už Tėvynę Lietuvą, nes tada minėjome Karaliaus Mindaugo ir Karalienės Mortos karūnavimą. Ši diena dar buvo skirta piligrimams iš Latvijos (brolių latvių diena) bei Klaipėdos ir Akmenės dekanatų tikinčiųjų piligrimystei. 10 val. šv. Mišioms vadovavo ir pamokslą sakė Telšių vyskupo vikaras Klaipėdos kraštui, Klaipėdos dekanato dekanas, Klaipėdos Švč. Mergelės Marijos, Taikos Karalienės, parapijos klebonas kan. Vilius Viktoravičius, giedojo Akmenės ir Naujosios Akmenės parapijų jungtinis choras. Pagrindinėms šv. Mišioms vadovavo Apaštalinis nuncijus Pabaltijo kraštams arkivyskupas Pedras Lopesas Kvintana (Pedro López Quintana), koncelebravo vyskupai iš Latvijos – Jelgavos vyskupijos vyskupas ordinaras Edvards Pavlovskis, vyskupas emeritas Antons Justs, Liepojos vyskupijos vyskupas Viktors Stulpins, Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius SJ, Telšių vyskupas Jonas Boruta SJ, jo pagalbininkas vyskupas Linas Vodopjanovas OFM, Kaišiadorių vyskupas emeritas Juozapas Matulaitis, būrys kunigų. Šv. Mišių metu giedojo Klaipėdos Šv. Kazimiero parapijos Didysis Sumos choras, vadovaujamas vargonininko Mindaugo Gudžiūno. Pamokslą sakė Liepojos vyskupas V. Stulpins. Visus pasveikino, o į brolius latvius latviškai prabilo Telšių vyskupas J. Boruta SJ. Jis visiems priminė Valstybės dienos svarbą tiek lietuviams, tiek latviams ir išsamiai nušvietė Mindaugo ir Mortos karūnavimo istorines aplinkybes bei to meto situaciją. Liepojos vyskupas kalbėjo apie šeimą, išryškino maldos ir dvasinio gyvenimo svarbą. Po šv. Mišių lauke ir Bazilikoje buvo einamas Kryžiaus kelias, giedami Kalnai.

Vakare Žemaičių Kalvarijoje, kaip ir visoje Lietuvoje bei už jos ribų 21 valandą, jau penktą kartą buvo giedamas Lietuvos valstybės himnas – „Tautiška giesmė“.

Liepos 7-ąją Žemaičių Kalvarijos atlaiduose melstasi už įvairių priklausomybių varginamus žmones, o ypač už Anoniminius alkoholikus (AA). Diena buvo skirta ir Žemaičių Kalvarijos dekanato tikinčiųjų piligrimystei. 10 val. šv. Mišioms vadovavo ir pamokslą sakė Žemaičių Kalvarijos dekanato dekanas, Plungės parapijos klebonas kun. Julius Meškauskas.

Pagrindinėms 12 val. šv. Mišioms vadovavo Panevėžio vyskupas emeritas Jonas Kauneckas, koncelebravo Telšių vyskupo augziliaras vyskupas L. Vodopjanovas OFM ir būrelis kunigų. Giedojo Rietavo Šv. arkangelo Mykolo parapijos sumos choras, vadovaujamas vargonininko Juozo Barsteigos. Pamoksle vyskupas J. Kauneckas kalbėjo apie alkoholio žalą Lietuvai ir visiems žmonėms. Jis pabrėžė, jog girtaujančių žmonių šeimos yra, vaikai ir artimieji kenčia, todėl kvietė prašyti Dievą pagalbos, kad bendromis jėgomis visi kovotų su alkoholizmu. Jis ragino susirinkusius maldininkus atsisakyti alkoholio vartojimo, padėti šios priklausomybės varginamiems ir pasidžiaugė, kad AA grupės Lietuvoje nuveikia milžinišką ir labai svarbų darbą – padeda įklimpusiems į šią baisią priklausomybę atsistoti ant kojų ir iš naujo pradėti gyvenimą.

Po šv. Mišių Kalnų procesijai Bazilikoje vadovavo Panevėžio vyskupas emeritas J. Kauneckas, o lauke – vyskupas L. Vodopjanovas OFM.

Liepos 8-ąją Žemaičių Kalvarijos Šventovėje buvo meldžiamasi už transporto bei kelių priežiūros, remonto, statybos darbuotojus. Ši diena atlaiduose buvo skirta Šilalės dekanato kunigų bei tikinčiųjų piligrimystei. 10 val. šv. Mišioms vadovavo ir pamokslą pasakė Šilalės dekanas ir klebonas kan. Algis Genutis, Šv. Mišių metu giedojo Šilalės parapijos vaikų ir jaunimo choras, vadovaujamas vargonininko Kęstučio Kareivos. Po Votyvos šv. Mišių Žemaičių Kalvarijos miestelio aikštėje vyko įspūdingas renginys ir reginys – buvo pristatomas Lietuvos Muzikos rėmimo fondo ir Lietuvos Respublikos automobilių kelių direkcijos bendras projektas „Saugokime vieni kitus kelyje“. Atlaidų dalyviai turėjo puikią progą įsitikinti, kokią reikšmę važiuojant automobiliu turi prisisegimas saugos diržais, buvo dalijami atšvaitai bei metodinė medžiaga apie saugų eismą keliuose. Saugios elgsenos pamoka buvo pademonstruota meninėje programoje – grojo Panevėžio miesto pučiamųjų orkestras „Panevėžio garsas“, vadovaujamas dirigento Laimučio Raziūno, šoko šokėjos, buvo žaismingai pristatomos saugaus eismo taisyklės.

12 valandą pagrindinėms šv. Mišioms, vadovavo ir pamokslą pasakė Vilniaus arkivyskupas metropolitas Gintaras Grušas, koncelebravo Telšių vyskupas J. Boruta SJ, jo pagalbininkas vyskupas L. Vodopjanovas OFM, kunigai. Šv. Mišiose giedojo Šilalės parapijos choras, vadovaujamas vargonininko Antano Kazlausko, dalyvavo apie pusantro šimto kelininkų bei transporto priežiūros darbuotojų iš visos Lietuvos. Pamoksle arkivyskupas G. Grušas išryškino opias šiandienos problemas: skyrybų klausimą, žmonių nenorą aukotis vardan kitų laimės. Marija yra mokytoja, mokanti kaip reikia aukotis ir atsiduoti Dievo valiai. To ypač reikia gyvenantiems šeimose. Marija moko tarnystės, meilės ir netgi kentėjimo kartu su kitu: būti su tuo, kuris kenčia, būti šalia iki galo. Po šv. Mišių didelis būrys maldininkų ėjo Kryžiaus Kelią, kuriam lauke vadovavo arkivyskupas G. Grušas, o Bazilikoje – Telšių vyskupas J. Boruta SJ. Procesijoje Kryžiaus Keliu lankant koplytėles aktyviai dalyvavo kelininkai. Jie nešė procesijos reikmenis, kartu giedojo Kalnų giesmes, klausėsi Kalnų koplyčiose sakomų kunigų ir vyskupų pamokslų.

Po pamaldų Bazilikoje padėkos žodį Lietuvos automobilių kelių direkcijos prie Susisiekimo ministerijos direktoriui Skirmantui Skrinskui tarė ir jį su 50 metų jubiliejumi pasveikino, atminimo dovaną įteikė Telšių vyskupas J. Boruta SJ ir Žemaičių Kalvarijos Šventovės rektorius kan. Jonas Ačas, atminimo ir pagarbos ženklus iš Telšių vyskupo J. Borutos SJ rankų gavoLAKD direktoriaus pavaduotojas Juozas Gedvilas, Kelių direkcijos eismo saugumo skyriaus vedėjas Nemunas Abukauskas, visų Lietuvos regiono kelių vadovai bei atstovai, pasveikinti kelių statybos ir projektavimo įmonių vadovai ir atstovai. Padėkota ir Šilalės rajono merui Jonui Gudauskui, dalyvavusiam atlaiduose su savo šeima.

Po pamaldų ir sveikinimų transporto bei kelių priežiūros, remonto ir statybos darbuotojai rinkosi nuotaikingai agapei, šiltam pabendravimui Žemaičių Kalvarijos parapijos namuose.

Liepos 9-ąją piligrimų melstasi už verslininkus, politikus, savivaldybių vadovus ir darbuotojus. Ta diena buvo ir Tauragės dekanato tikinčiųjų piligrimystės laikas. 10 val. šv. Mišioms vadovavo ir pamokslą pasakė Tauragės parapijos vikaras kun. Andrejus Lazerevas, giedojo Tauragės ir Nemakščių parapijų jaunimo chorai, vadovaujami Tauragės vargonininkės Jūratės Kaplanaitės ir Nemakščių parapijos vargonininko Mindaugo Janušausko.

Pagrindinėms 12 val. šv. Mišioms vadovavo Kaišiadorių vyskupas Jonas Ivanauskas, koncelebravo Telšių vyskupas J. Boruta SJ, jo pagalbininkas vyskupas L. Vodopjanovas OFM ir 30 iš įvairių parapijų atvykusių kunigų. Giedojo Tauragės Švč. Trejybės parapijos Didysis Sumos choras ir Tauragės bei Nemakščių jaunimo chorai. Šv. Mišių metu meldėsi Tauragės, Skuodo, Akmenės, Plungės, Kretingos, Telšių, Rietavo savivaldybių ir rajonų merai, administracijos direktoriai, seniūnai bei kiti savivaldos institucijų darbuotojai ir tarybų nariai. Šv. Mišiose dalyvavo ir Lietuvos automobilių kelių direkcijos vietinių kelių skyriaus vedėjas Stanislovas Stančikas.

Pamoksle Kaišiadorių vyskupas J. Ivanauskas išryškino, jog krikščioniui džiaugsmą gali atnešti vienintelis Jėzus, tik labai svarbu daryti, ką jis mums liepia.

Po šv. Mišių Bazilikoje ir miestelyje buvo einamas Kryžiaus kelias, procesijoms vadovavo vyskupai, o jose dalyvavo ir vietinės valdžios atstovai, kurie nešė ir liturginius procesijos reikmenis.

Po pamaldų, Bazilikoje padėkos žodį tarė, o iš Punsko atvykusiems lietuvių bendruomenės atstovams atminimo ženklus asmeniškai įteikė Telšių vyskupas J. Boruta SJ.

Liepos 10 dieną Žemaičių Kalvarijos šventovėje buvo meldžiamasi už žemdirbius ir kaimo parapijas. Ši diena buvo skirta Šilutės dekanato tikinčiųjų piligrimystei. 10 val. šv. Mišioms vadovavo ir pamokslą pasakė Šilutės dekanato dekanas, Šilutės parapijos klebonas kun. Stasys Toleikis. Šv. Mišiose giedojo Šilutės parapijos Votyvos choras, vadovaujamas Vitos Bočkuvienės. 12 val. šv. Mišioms vadovavo ir pamokslą sakė Panevėžio vyskupas Lionginas Virbalas SJ, koncelebravo Telšių vyskupas J. Boruta SJ ir būrelis kunigų. Sumos Šv. Mišiose giedojo Švėkšnos Šv. Jokūbo parapijos choras, vadovaujamas vargonininkės Žibutės Sukackienės. Pamoksle vyskupas L. Virbalas SJ išryškino žmogaus ir žemės teisingo santykio aspektus ir svarbą. Jis priminė, jog žemdirbys yra tas žmogus, kuris arčiausiai Dievo sukurto pasaulio ir todėl jis pašauktas gyventi harmonijoje tiek su Dievu, tiek ir su Jo sukartąją gamta. Vyskupas visus drąsino pasitikėti Viešpačiu ir nuolat gaivinti viltį, nes ir žemdirbys yra vilties žmogus, juk jis vis viliasi, kad pasėjus išaugs derlius, kad jo darbas ir triūsas bus Viešpaties palaimintas ir jo pastangos nenueis veltui. Tegul Marija tampa visų mokytoja ir pagalba.

Po šv. Mišių vadovaujant Panevėžio vyskupui L. Virbalui SJ, tikintieji ėjo Kryžiaus kelią lauke, kiti, vadovaujami Telšių vyskupo J. Borutos SJ, meldėsi Kryžiaus kelyje Bazilikoje.

Liepos 11 dieną Žemaičių Kalvarijos atlaiduose melstasi už „Caritas“ darbuotojus, savanorius, ligonius, gydytojus, slaugytojus bei senelių namų gyventojus ir darbuotojus. Diena buvo skirta ir Mažeikių dekanato tikinčiųjų piligrimystei. 10 val. Telšių vyskupas J. Boruta SJ aukojo šv. Mišias Žemaičių Kalvarijos parapijinių senelių globos namų koplyčioje, kartu su juo koncelebravo šių senelių namų direktorius, Žemaičių Kalvarijos Šventovės rektorius kan. Jonas Ačas, patarnavo Telšių vyskupijos kurijos sekretorius diak. Donatas Liutika. Pamoksle Telšių vyskupas išryškino senatvės dovaną Bažnyčiai ir kvietė senelius aukoti savo negalias ir jungiant jas su malda melstis už Bažnyčios reikalus, o ypač už naujus pašaukimus į dvasinį luomą. Tuo pat metu, 10 val. šv. Mišios buvo aukojamos ir Bazilikoje, joms vadovavo ir pamokslą pasakė Mažeikių dekanato dekanas, Mažeikių Šv. Pranciškaus parapijos klebonas kan. Zenonas Degutis, giedojo Mažeikių Šv. Pranciškaus parapijos Sumos choras, vadovaujamas vargonininkės Virginijos Letukienės.

12 val. šv. Mišioms vadovavo ir pamokslą pasakė Kauno arkivyskupo augziliaras vyskupas Kęstutis Kėvalas, koncelebravo Telšių vyskupai J. Boruta SJ ir L. Vodopjanovas OFM, Telšių vyskupijos „Caritas“ direktorius, Rietavo klebonas, Rietavo senelių namų direktorius kun. Antanas Gutkauskas, nemažai kunigų. Šv. Mišių metu giedojo Mažeikių Švč. Jėzaus Širdies parapijos didysis sumos choras, vadovaujamas vargonininko Vytauto Poškaus. Pamoksle Telšių vyskupas išryškino meilės darbų tikėjimo kelionėje svarbą. Jis pastebėjo, jog šiandien darantys meilės darbus tam tikra prasme yra tarsi „nenormalūs“, nes užmiršę save dalina savo jėgas, savo laiką, savo materialinius išteklius kitiems ir už tai negauna jokio atlygio. Meilės darbus dirbantys žmonės rūpinasi šių dienų visuomenėje vienišaisiais, kuria bendrystės oazes ir padeda pakilti į priklausomybes patekusiems žmonėms. Vyskupas linkėjo vykdant Dievo valią būti laimingais ir įtikėjusiais žmonėmis, darančiais gera kitiems ir kuriančiais Dievo Karalystę žemėje.

Po Sumos Šv. Mišių maldininkai keliavo Kryžiaus keliu, o po visų pamaldų „Caritas“ žmonės rinkosi gražiai bendrystei ir nuotaikingai agapei.

Tos dienos 19 val. į Žemaičių Kalvariją rinkosi įvairių kaimų ir miestelio bendruomenių atstovai. Į šv. Mišias gausiai rinkosi Plungės pramoninkų sąjungos nariai, verslininkai, Žemaičių Kalvarijos Bazilikos rėmėjai bei Kryžiaus Kelio koplyčių globėjai. Šv. Mišioms vadovavo vyskupas L. Vodopjanovas OFM, pamokslą pasakė Darbėnų klebonas kan. Vygintas Gudeliūnas. Po šv. Mišių padėkos žodį Telšių vyskupams ir Plungės pramoninkų sąjungos kapelionui kan. Jonui Ačui tarė UAB „Plungės Jonis“ valdybos pirmininkas Jonas Varkalys. Tą vakarą didelis tikinčiųjų būrys, vadovaujamas kan. J. Ačo, išėjo į Kryžiaus Kelią, iš kurio grįžus Bazilikoje šešiolikai verslo ir pramonės atstovų buvo pasirašytos ir įteiktos Žemaičių Kalvarijos Kalnų Koplyčių priežiūros ir tvarkymo darbų sutartys. Jas pasirašė Plungės pramoninkų sąjungos atstovas, šios sąjungos prezidentas Jonas Bačinskas ir Žemaičių Kalvarijos Šventovės rektorius kan. J. Ačas. Šios sutartys numato, jog įsipareigojusieji asmenys ar įmonės rūpinasi koplyčių remontu ir priežiūra, tokiu būdu ženkliai prisidėdami prie Žemaičių Kalvarijos Kryžiaus kelio, gyvuojančio jau 375 metus, puoselėjimo ir saugojimo ateinančioms kartoms.

Klier. Felikso Špoko nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija