2014 m. rugpjūčio 15 d.    
Nr. 30
(2101)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Gimtinė:
žmonės
ir darbai


XXI Amžius


Bendruomenėse

Šeimos metus švenčiame drauge su latviais

Sandra Balodytė

Sekminių procesija aplink bažnyčią
Monstranciją su Švenčiausiuoju
Sakramentu neša kun. Ernestas Želvys

Agapė po Sekminių

Sekminės Nemunėlio Radviliškio bažnyčioje

Procesija iš Latvijos į Lietuvą.
Kairėje – kun. Ernestas Želvys

Sekminių procesija aplink bažnyčią

Nemunėlio Radviliškis. Ši Biržų dekanato Švč. Mergelės Marijos parapija visuomet akylai seka Bažnyčios skelbiamą žinią ir aktyviai įsijungia į jos raginimą džiaugsmingai švęsti Viešpaties puotą pagal tuo metu deramą liturgiją. 2014 metus paskelbus Šeimos metais, parapija kreipia ypatingą dėmesį tinkamam jų minėjimui, kad tai nebūtų tik vienetiniai suorganizuoti renginiai, bet stengiasi įtraukti šeimas į parapijos gyvenimą.

Nuo praėjusių metų rudens Nemunėlio Radviliškio ir Suosto bažnyčias aptarnauja Biržų vikaras kun. Ernestas Želvys – labai energingas, jaunas dvasininkas, nestokojantis originalių idėjų, turintis Dievo dovanotą charizmą sujungti ir vienyti žmones, todėl jam puikiai sekasi paskui save pritraukti ir vaikus, ir jaunuolius bei vyresnio amžiaus parapijiečius. Vaikams ir jaunuoliams ruošiantis Sakramentų priėmimui, kunigas ypač ragino šeimas kartu švęsti sekmadienius. Džiugu matyti, kai į šv. Mišias einama šeimomis. Jaunam žmogui reikia gyvo pavyzdžio.

Šiais metais gausus būrys jaunuolių ruošėsi priimti Sutvirtinimo sakramentą. Tad į Nemunėlio Radviliškį po daugelio metų pertraukos atvyko Panevėžio vyskupas Lionginas Virbalas SJ teikti Sutvirtinimo sakramentą. Daugybei žmonių ši diena tapo labai svarbi ir įsimintina, nes Pirmosios Komunijos metu vaikai iš vyskupo rankų pirmą kartą priėmė Švenčiausiąjį Sakramentą.

Kunigas Ernestas, būdamas jautrios sielos, giliai apmąstantis skelbiamą žinią, savo įkvepiančiais pamokslais sukviečia vis gausesnį būrį tikinčiųjų ar esančių ieškojimo kelyje. Žvelgiant į Šeimos metų šventimo perspektyvą, Motinos ir Tėvo dieną kunigas pabrėžė tėvų vaidmens svarbą vaiko asmenybės raidoje, tėvystės pašaukimo kilnumą ir atsakomybę.

Bažnyčia – tikinčiųjų šeimos atsiradimo pradžia. Sekminės – Bažnyčios gimimo diena, todėl Nemunėlio Radviliškio bažnyčioje šiai šventei šiemet buvo ypatingai ruoštasi. Jos skliautus papuošė raudono audinio juostos su balandžių – Šv. Dvasios – simboliais. Berželiais išdabintos navos prigužėjo maldininkų. Bažnyčią pripildė šeimos – kelių kartų tikintieji. Apeigos prasidėjo procesija aplink bažnyčią. Šv. Mišias aukojo Biržų dekanas ir klebonas kun. Algis Neverauskas, koncelebravo kun. Ernestas Želvys. Klebono sakytame pamoksle nuskambėjo mintis apie sekmadienio šventimo būtinybę kartu su šeima, jeigu norime gyventi pilnavertį dvasinį gyvenimą, kuris teiktų džiaugsmą ir įprasmintų žmogaus siekius.

Sekmines galime laikyti bendrystės švente, tad po šv. Mišių visi susirinkusieji buvo pakviesti į klebonijos kiemą bendrai agapei. Nuo mažiausio šventės dalyvio iki garbaus amžiaus sulaukusio senolio nuotaika buvo puiki, jautėsi žmonių noras pabūti drauge. Juk nuolatinio skubėjimo apimti, mes prarandame bendravimo malonumą. Turime mokytis surasti laiko ir noro patys būti aktyviais gyvosios bendruomenės nariais. Taip mes kursime gyvą Bažnyčią, kurioje kiekvienas atėjęs galėtų pirmiausia atrasti save, kurioje pajustų Dievo ilgesį ir išgyventų norą su Juo bendrauti, būti Jo paliestas, apkabintas, turėtų jėgų mylėti savo artimą, kiekvieną gyvenime sutiktą žmogų.

Nemunėlio Radviliškio ir Suosto parapijos ribojasi su Latvija. Šeimos metams paminėti kun. E. Želvys subrandino idėją Kristaus Kūno ir Kraujo (Devintinių) iškilmę švęsti kartu su latviais. Šių parapijų ir Biržų tikinčiuosius kunigas sukvietė į neeilinę šventę didingoje kaimyninėje Skaistkalnės Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų šventovėje. Skaistkalnės parapija bendrauja su kaimynais, tačiau Devintinių iškilmę švęsti drauge susijungus su lietuviais – naujas sumanymas. Latvijos bažnyčios klebonas, Pauliečių vienuolių ordino vyresnysis tėvas Janis Vylaks OSPPE džiugiai ėmėsi bendradarbiauti su kunigu Ernestu.

Lietuviai maldininkai vyko su vėliavomis, gėlių barstytojos – su krepšiais žiedlapių procesijai. Didelė Skaistkalnės bažnyčia svetingai priėmė atvykusius piligrimus. Šv. Mišias aukojo abu kaimynai kunigai. Jų pradžioje Latvijos parapijos klebonas pasidžiaugė kunigo Ernesto sumanymu, gražia bendryste, o Biržų vikaras pasveikino kleboną su artėjusiomis Joninėmis. Pamokslai sakyti abiem kalbomis. Kunigo Janio pamoksle akcentuota Švenčiausiojo Sakramento – Gyvojo Dievo – buvimo su mumis svarba ir galia. Lietuvių kunigo pamokslą šių eilučių autorė vertė į latvių kalbą.

Jame kalbėta apie nuolatinį Dievo buvimą šalia mūsų, tikėjimo reikalingumą, Kristaus mokslo tikrumą – džiaugsmo šaltinį. Abiejų pamokslų pabaigos mintys – Jėzus yra mūsų Tėvas ir Brolis, mes visi – Jo vaikai, viena didelė Dievo šeima. Giedojo Skaistkalnės bažnyčios choras ir solistė iš Nemunėlio Radviliškio Ingrida Davidonytė. Šv. Mišiose patarnavo abiejų šalių patarnautojai, o jų buvo 4 latviai ir 10 lietuvių.

Po šv. Mišių pajudėjo bendra Eucharistinė procesija. Pirmosios trys Švč. Sakramento garbinimo stotys buvo paruoštos Skaistkalnės miestelyje, o ketvirtąja tapo Lietuvos pusėje esanti Germaniškio koplyčia. Kertant sieną ir einant iki koplyčios, procesijai vadovavo lietuviai. Germaniškyje abu kunigai atliko baigiamąsias apeigas, vieni kitiems linkėjo širdyse išsinešti Jėzų į savo namus, šeimas, nesvarbu, kur gyvename, kokia kalba kalbame.

Po apeigų, dėkojimų ir linkėjimų, koplyčios šventoriuje buvo surengta agapė. Ji suvienijo visų parapijų dalyvius bendrai šventei, buvo galima pasisukti šokio ritmu, skanauti Germaniškio bendruomenės paruoštų įvairių košių bei suneštų sumuštinių ir pasidžiaugti bendryste, buvimu kartu.

Bažnyčios inicijuojamus projektus mielai remia Biržų rajono savivaldybė, padedant mero pavaduotojai Stasei Eitavičienei. Organizatoriai dėkingi visiems, įvairiais būdais prisidedantiems prie šventės rengimo.

Biržų rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija