2014 m. rugpjūčio 22 d.    
Nr. 31
(2102)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Telšių vyskupijoje

Akmenės dekanate

Vargonai atgijo

Vargonų meistrams Girėnui Povilioniui
ir Bernardui Termenui dėkoja klebonas
kan. Egidijus Zulcas ir Akmenės
bendruomenės pirmininkas Algirdas Bučys

Prie vargonų – vargonininkė Diana
Encienė ir solistė Regina Šilinskaitė

AKMENĖ. Į Šv. Onos, bažnyčios dangiškosios globėjos, atlaidus susirinkusius akmeniškius ir jų svečius liepos 27-ąją pasitiko ir maldai nuteikė mąsliai gaudžiantys vargonai, vargonininkės Žydrūnės Kazlauskaitės ir jos dukters Natali giedama Pergolezio „Stabat Mater“. Šv. Mišias aukojo klebonas kan. Egidijus Zulcas, koncelebravo buvęs akmeniškis kun. Saulius Noretas. Išpažinčių klausė ir pamokslą pasakė Naujosios Akmenės klebonas dekanas kun. Olijandas Jurevičius. O Evangelija pagal Matą tą dieną kalbėjo apie paslėptą lobį ir brangų perlą. „Su Dangaus Karalyste yra kaip su dirvoje paslėptu lobiu. Atradęs jį žmogus niekam nesako; iš to džiaugsmo eina, parduoda visa, ką turi, ir perkasa dirvą. Vėl su Dangaus Karalyste yra kaip su pirkliu, ieškančiu gražių perlų. Atradęs vieną brangų perlą, jis eina, parduoda visa, ką turi, ir nusiperka jį“ (Mt 13, 44). „Ar ieškome lobio dirvoje, kuri yra apie mus?“ – klausė pamokslininkas. Taigi, brangus lobis ar žėrintis perlas suspindi tada, kai į tinkamas rankas patenka, kai jos sugeba tam lobiui suteikti gyvybę, prakalbinti, atskleisti visiems jo švytėjimą. Taip buvo ir su Akmenės bažnyčios vargonais. Koks tai paslaptingas ir sudėtingas instrumentas, paprastam žmogui net sunku įsivaizduoti. Šią paslaptį per šventę tardamas žodį šiek tiek pravėrė vargonų meistras dr. Girėnas Povilionis. „Tai, ką matome žvelgdami į vargonus, yra tik pats paviršius, fasadas. Akmenės vargonuose yra septyni šimtai vamzdžių vamzdelių. Visa švininių vamzdelių sistema, per kurią suspaustas oras teikiamas vargonams, ją ištiesus, nusitęstų apie du kilometrus. Didžiosioms dumplėms ir mažosioms dumplytėms sunaudota keliolikos galvijų oda. Akmenės vargonuose yra išlikusi originali kojinė vargonų dūmimo sistema. Todėl jais galima groti ir nesant elektros“, – stebino klausytojus vargonų specialistas.

Vargonų meistrai Girėnas Povilionis ir Bernardas Termenas prikėlė šį sudėtingą instrumentą naujam gyvenimui. O visą vargonų žavesį, muzikinių spalvų ir atspalvių įvairovę tą sekmadienį, sakralinės muzikos koncerto metu, atskleidė vargonininkė, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos dėstytoja Diana Encienė. Į aukštybes skraidino ir į gelmes gramzdino iš po jos rankų sklindantys C. Ph. E. Bacho „Sonata F dur“, F. Mendelsono pjesės vargonams. O jau skambant E. Gigout „Tokatai h-moll“, dėl širdį suvirpinusio grožio ne vienam klausytojui skruostu nusirito ašara. Vargonų garsų spalvas paryškino giedodama Regina Šilinskaitė, Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro solistė, Auksinio scenos kryžiaus laimėtoja. Jos švelnus ir tyras sopranas vinguriavo vargonų gaudesy lyg lakštingalos trelė ošiančiame miške. Taip buvo atlikta B. Dvariono ,,Žvaigždutė“, F. Mendelsono arija iš oratorijos „Paulus“ op. 36 „Jerusalem, Jerusalem“, A. L. Veberio „Pie Jesu“ ir kiti kūriniai... Repertuarą detaliai paminėjau, nes šventė – jau bažnyčios ir Akmenės miesto istorija.

Taigi, tokį lobį Akmenės bažnyčioje atkasė ir naujam gyvenimui prikėlė auksinių rankų meistrai restauratoriai, o visą jų garsų diapazoną atskleidė vargonininkė Diana Encienė. Klebono kan. E. Zulco paklausta, kaip sekėsi groti restauruotais vargonais, muzikantė susižavėjusi atsakė: „Puikiai! Klavišai po pirštais slyste slydo tarsi sviestu patepti. Vienas malonumas jais groti“. Taigi, toks mažas stebuklas atsivėrė per Šv. Onos atlaidus, kurie įsijungė į bendrą tris dienas vykusią Akmenės miesto šventę ir tapo gražiausiu jos akordu. O vargonai ne tik toliau tarnaus šv. Mišių liturgijoje, bet ir kvies profesionalius vargonininkus į sakralinės muzikos koncertus, nes Akmenės bendruomenės parengtam projektui „Kviečia vargonai“ jau skirtas finansavimas.

Elena GUBOVIENĖ

Irenos Braiko ir Žydrūnės
Kazlauskaitės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija