2014 m. rugpjūčio 22 d.    
Nr. 31
(2102)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Panevėžio vyskupijoje

Anykščių dekanate 

Atlaiduose – operos žvaigždės

LMA choro tarybos pirmininkas
Vilius Maslauskas sveikina
kun. Sigitą Sudentą.
Dešinėje – kunigo mamytė Irena

Paveikslėlyje kunigo Sigito
Sudento 25-mečio kunigystei
prisiminti – Alantos
bažnyčios altoriaus Šv. Jokūbas

Kunigo ir poeto Ričardo Mikutavičiaus
(1935–1998) eilutės – atminimo
paveikslėlyje kun. Sigito Sudento
25-mečio kunigystei prisiminti

ALANTA. Liepos 26 dieną Alantos bažnyčioje vyko Šv. Jokūbo (tituliniai) atlaidai, Šeimos metų proga pagerbtos parapijos šeimos (net 17!) ir paminėtas šios parapijos klebono kun. Sigito Sudento kunigystės 25 metų jubiliejus. Visa bažnyčia kvepėjo ąžuolais – ąžuolų lapų girliandos puošė visą bažnyčią.

Viskas prasidėjo 17 val. nuostabiu koncertu bažnyčios apačioje prie altoriaus. Šv. Jokūbo atlaidų papuošti atvažiavo pati garsiausia mūsų operos primadona Irena Milkevičiūtė, Vilniaus ir Eseno (Vokietija) operos teatruose dainuojanti Ieva Prudnikovaitė-Pitrėnė, Deividas Staponkus, Audronė Juozauskaitė, fortepijono pedagogo prof. Peterio Feuchtwangerio žodžiais, – „nepaprasto jautrumo, atidumo ir meistriškumo pianistė“. Ir mes, Lietuvos Mokslų Akademijos choras (choro meno vadovas ir vyr. dirigentas, Dainų švenčių dirigentas – Vytautas Verseckas, chormeisterė ir koncertmeisterė – Judita Taučaitė, choro tarybos pirmininkas – Vilius Maslauskas).

Noriu pasidžiaugti, kad tokią karštą šeštadienio pavakarę Alantos bažnyčia buvo pilna pilnutėlė – koncertui prasidėjus ir įpusėjus, pats kunigas Sigitas nešė vis naujų suolų žiūrovams atsisėsti. Kaip reikia profesionalios muzikos koncertų mažiems miesteliams! Ir kunigas Sigitas tai daro nuolat – į Šv. Jokūbo atlaidus sukviečia operos žvaigždes! Anksčiau čia giedojo solistai Asmik Grigorian, Judita Leitaitė, Eduardas Kaniava, Vladimiras Prudnikovas ir jų mokiniai. Lietuvos Mokslų Akademijos choras jau nebesusiskaičiuoja, kiek kartų giedojo Alantos bažnyčioje. Iš kartos į kartą meilė ir pagarba bažnytinei muzikai čia auga ir stiprėja – prie altoriaus kabo dviejų žymiausių mūsų lietuvių kompozitorių, vargonininkų, dirigentų ir pedagogų Juozo Gruodžio (1884–1948) ir Juozo Karoso (1890–1981) portretai, jie prieš 100 metų abu dirbo Alantos bažnyčioje (1913–1915 metais).

Labai džiaugiuosi ir didžiuojuosi, kad vėl su nuostabiąja Irena Milkevičiūte Mokslų Akademijos choras giedojo Cezario Franko „Panis Angelicus“ („Angelų duoną“), kaip ir prieš 5 metus švenčiant Alantos bažnyčios 100-metį (2009 metų liepos 25 dieną).

Po koncerto iškart buvo aukojamos šv. Mišios, visi dainininkai lipo į viršų prie vargonų, giedojo savo choro įkūrėjo ir pirmojo vadovo Vytauto Četkausko (1921–2000) mišias „Missa in honorem Sanctae Annae“ („Mišios Šv. Onos garbei“). Beje, minint a. a. Vytauto Četkausko 90 metų jubiliejų Vilniaus Arkikatedroje 2011 m. kovo 13 d., šias Mišias giedojo su profesore Irena Milkevičiūte.

Iškilmingas atlaidų šv. Mišias aukojo penki kunigai. Klebonas buvo pasikvietęs svečių kunigų – Panevėžio vyskupijos kanclerį Saulių Černiauską, garbės kanauninką Vladą Rabašauską iš Kupiškio, amžiumi vyriausią Panevėžio miesto kunigą Pranciškų Sabaliauską, šiemet atšventusį 90 metų jubiliejų, ir prelatą Alfonsą Jurkevičių iš Lenkijos.

Kunigas Sigitas 2014-ųjų – Šeimos metų – proga palaimino 17 šeimų, kurios gražiai ir pavyzdingai gyvena 10, 15, 25, 35, 40, 45, 55 metus.

Šv. Mišių metu visus pradžiugino operos žvaigždės, atlikdamos dar po vieną giesmę. Ypač graži buvo Deivido Staponkaus atliekama giesmė Marijai.

Šv. Mišias baigėme Georgo Fridricho Hendelio garsiuoju choru „Aleliuja“ iš oratorijos „Judas Makabėjus“. Ši muzika nė vieno nepalieka abejingo.

Po šv. Mišių kartu su kunigo Sigito šeima ir artimais draugais, svečiais kunigais buvome pakviesti vakarienės.

Kun. S. Sudentas prieš 25 metus baigė Kauno tarpdiecezinę kunigų seminariją ir 1989 m. gegužės 28 d. Kauno Arkikatedroje Bazilikoje buvo įšventintas kunigu. Atlaiduose buvo dalijami jo kunigystės sukakčiai skirti paveikslėliai: vienoje  pusėje – kun. Ričardo Mikutavičiaus eilės, kitoje – Šventasis Jokūbas iš Alantos bažnyčios altoriaus. Iš viso Lietuvoje yra net vienuolika Šv. Jokūbo titulo bažnyčių, bet pati gražiausia man Alantoje. Ši bažnyčia – viena iš tų retų šventovių Lietuvoje, kurios centriniame altoriuje stovi Šv. Jokūbo skulptūra. Apsigobęs geltona tunika, su knyga ir lazda rankose, įtempęs žvilgsnį jis tarsi kviečia burtis draugėn šio mielo miestelio gyventojus.

Kunigas Sigitas paskirtas Alantos Šv. apaštalo Jokūbo parapijos klebonu 2002 m. rugsėjo 20 dieną, kaip ir Šv. Jokūbas buria draugėn geriems ir gražiems darbams alantiškius ir jų gimines bei draugus, dirba iš pašaukimo. Dvasingumo, gerumo ir išminties pasimelsti atvykę parapijiečiai pasisemia šv. Mišiose klausydami bažnytinės muzikos ir giesmių. Čia nuostabi akustika.

Kunigo Sigito rūpesčiu suremontuota ir perdažyta Alantos bažnyčia dabar iš tolo baltuoja kaip gulbė. Neoromaninė Šv. apaštalo Jokūbo bažnyčia – mūrinė dvibokštė, bokštai 51 metro aukščio. Ji, pastatyta 1912 metais pagal Liepojoje gyvenusio švedų kilmės architekto Karlo Eduardo Strandmano (1867–1946) projektą, stovi prie kelių sankryžoje esančios aikštės, ant kalno, kaip ir visas miestelis. Miestelio pavadinimas iš upėvardžio Alanta, prie kurios žiočių, Virintos upelės dešiniajame krante, išsidėstęs ir visas miestelis. Senovės lietuvių kalboje alėti – linksmai tekėti, bėgti.

Bažnyčios 100 metų jubiliejui buvo sudėtos naujos medinės ąžuolinės grindys, vėliau buvo kapitaliai atnaujinti ir bažnyčios vargonai.

Gražina Rozancevaitė,
Lietuvos Mokslų Akademijos choro sopranas

Jurgio Šeduikio nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija