2014 m. rugpjūčio 22 d.    
Nr. 31
(2102)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Lietuvos širdis – Dubysos slėnyje

Petras URBONAS

Šventės vedėjai Loreta
Mukaitė-Sungailienė
ir Stanislovas Kavaliauskas
Ričardo ŠAKNIO nuotraukos

Šv. Mišios už Tėvynę: kun. Gintautas
Jankauskas, mons. Adolfas Grušas,
arkivyskupas Sigitas Tamkevičius,
kun. Viktoras Aukštakalnis

Lietuvos politiniai kaliniai, tremtiniai, laisvės kovotojai bei jų artimieji rugpjūčio 2-ąją 24-ąjį kartą rinkosi į Dubysos slėnį Ariogaloje. Ten vyko tradicinis sąskrydis „Su Lietuva širdy“.

10 valandą prie Ariogalos Šv. arkangelo. Mykolo bažnyčios išsirikiavo daugiatūkstantinė margaspalvė kolona. Jos priekyje su Lietuvos vėliava – Lietuvos kariuomenės Garbės sargybos kuopos kariai, karinis pučiamųjų orkestras, šauliai, skautai, tremtiniai, politiniai kaliniai, Laisvės kovų dalyviai. Iškilmingai centrine Vytauto gatve žygiavusi kolona pasuko į šventiškai padabintą Dubysos slėnį. Čia pakelta sąskrydžio vėliava, sugiedotas Lietuvos himnas. Latvijos, Estijos atstovai pakėlė savo valstybių vėliavas, skambėjo šių valstybių himnai. Šventės vedėjai Loreta Mukaitė-Sungailienė ir Stanislovas Kavaliauskas skelbė tylos minutę kritusiems už Lietuvos laisvę, iš tremties negrįžusiems, nukankintiems ir nužudytiems mūsų tautos sesėms ir broliams. Lietuvos kariuomenės Garbės sargybos kuopos kariai, Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos (LPKTS) atstovai, šauliai išnešė gėles į Ariogalos kapines, prie Kankinių memorialo.

Šv. Mišias už Tėvynę aukojo Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius, koncelebravo Ariogalos klebonas kun. Gintautas Jankauskas, Betygalos klebonas kun. Viktoras Aukštakalnis, Kauno arkivyskupijos kancleris mons. Adolfas Grušas. Giesmes giedojo jungtinis choras. Arkivyskupas S. Tamkevičius pažymėjo, kad sąskrydžio dalyviai Ariogaloje kasmet sugrįžta į jaunystės dienas, prisimindami skaudžius tremties metus, sovietų valdžios vykdytą lietuvių tautos fizinį ir dvasinį genocidą ir 1947-ųjų birželį vykusius masinius trėmimus, tautos tragizmą pavadino juoduoju birželiu.

Po šv. Mišių sąskrydžio dalyviai džiaugsmingai sutiko bėgikus, kurie atnešė Amžinąją ugnį. LPKTS valdybos narys Povilas Jakučionis uždegė sąskrydžio aukurą. Taip pagerbti tautos laisvės kovų dalyviai, žuvę rezistencijos metais. Šį simbolinį aktą sutvirtino Lietuvos kariuomenės Garbės sargybos kuopos karių salvės: už Tėvynę Lietuvą, už Lietuvos partizanus, už visus Lietuvos tremtinius, politinius kalinius ir laisvės kovotojus. Šalia įsikūrusių sąskrydžio dalyvių kiemelių buvo ir Ukrainos „gyvenvietė“...

Perskaitytas Lietuvos prezidentės Dalios Grybauskaitės sveikinimas, kuriame ji išreiškė pagarbą tremtiniams, kentėjusiems už Lietuvos laisvę, išreiškusiems pasiaukojamą meilę Tėvynei, sugebėjusiems išsaugoti moralines ir tautines vertybes. Prezidentė palinkėjo prasmingų darbų Tėvynės labui, ragino branginti laisvę, kalbą, linkėjo visiems stiprybės ir sveikatos.

LPKTS pirmininkas Gvidas Rutkauskas savo kalboje pabrėžė, jog LPKTS nuolat stengiasi, kad buvę tremtiniai, politiniai kaliniai, partizanai aktyviai dalyvautų visuomeniniame gyvenime. Dubysos slėnyje galingai ir jaudinančiai suvilnijo Jungtinio tremtinių ir politinių kalinių choro dainos: solistas, Seimo narys, prof. Vytautas Juozapaitis padainavo „Šaukiu aš tautą“ ir ariją iš Vytauto Klovos operos „Pilėnai“.

Būreliais susėdę šventės dalyviai vaišinosi atsivežtomis gėrybėmis ir maloniai bendravo, klausėsi liūdnų ir linksmų pasakojimų, dainavo jaunystės dainas.

Į renginį atvyko Europos Parlamento narys Gabrielius Landsbergis, Seimo nariai Vincė Vaidevutė Margevičienė, Arimantas Dumčius, Seimo kancleris Jonas Milerius, Raseinių rajono meras Algimantas Mielinis, svečiai iš Latvijos ir Estijos, ką tik iš Sibiro grįžę „Misija Sibiras 2014“ dalyviai (vadovas Arnoldas Fokas ir Ariogalos gimnazijos istorijos mokytojas Andrius Bautronis), Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas ir kiti.

LPKT pirmininkas G. Rutkauskas pristatė dvi Lietuvos partizanų, Laisvės kovų dalyvių, politinių kalinių ir tremtinių sąskrydžio „Su Lietuva širdy“ rezoliucijas: „Dėl tremties ir rezistencijos atminimo įamžinimo“, „Dėl Ukrainos tautos išlaisvinimo kovų“. Joms sąskrydžio dalyviai vieningai pritarė. Lietuvos dabarčiai ir ateičiai neabejingi žmonės ne tik dalijosi savo rūpesčiais ir džiaugsmais, bet ir kalbėjosi apie valstybės ir tautos reikalus.

Baigiamasis sąskrydžio akordas – liaudiškos muzikos ansamblių „Daumantų muzikantai“ ir „Šeduvos bernai“ koncertas.  Nuotaikingai skambėjo lietuviškos dainos, aidėjo populiari muzika. Šventinė nuotaika dar ilgai gaubė Dubysos slėnį.

Raseinių rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija