2014 m. rugpjūčio 29 d.    
Nr. 32
(2103)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Paminėjo Ukrainos nepriklausomybės metines

Dr. Aldona Vasiliauskienė

Ukrainos nepriklausomybės
dienos proga padėtos gėlės
prie Taraso Ševčenkos
paminklo Vilniuje

Prie Šv. Juozapato ikonos. Iš kairės:
t. Pavlo Jachimec OSBM, Užsienio
lietuvių departamento direktorė
Gintė Bernadeta Damušytė, Nepaprastasis
ir Įgaliotasis Ukrainos ambasadorius
Lietuvos Respublikoje Valerijus
Žovtenko ir jo patarėja Zoja Olejnyk

Vilniaus Švč. Trejybės bažnyčioje
Lesia Mojsejenko (dešinėje)
su vaikaitėmis: Anastasija (dešinėje)
ir Ksenija Mojsejenko bei
parapijiete Lidija Gurnaja (kairėje)

Vilniaus Švč. Trejybės bažnyčioje
grupelė parapijiečių ir svečių su
klebonu. Iš dešinės: Viktorija
Ovčerenko, Švč. Trejybės bažnyčios
klebonas t. Pavlo Jachimec OSBM,
Ukrainos ambasadoriaus patarėja
Zoja Olejnyk, Jurija Florova, Leonidas
Trigubas, Katerina Varnelienė,
Nadija Orlauskienė, Michailas
Maksimiukas, Anatolijus Tokarevas,
Valentina Kukenienė. Priekyje –
Natalija Klimenko

Vilniaus Švč. Trejybės bažnyčioje, neseniai paminėjusioje 500 metų jubiliejų, šv. Mišiomis, kurias aukojo t. Vinkentijus Janickis OSBM ir Lietuvos Vyskupų Konferencijos sekretorius kun. Kęstutis Smilgevičius, pradėti rugpjūčio 24 dienos renginiai, skirti Ukrainos nepriklausomybės 23-iosioms metinėms paminėti. Bažnyčios klebonas t. Pavlo Jachimecas OSBM vadovavo rytmetinėms maldoms ir meldėsi kartu su visais tikinčiaisiais.

Kun. t. V. Janickis perskaitė Ukrainos Rytų (Graikų) apeigų katalikų (unitų) aukščiausio arkivyskupo Sviatoslavo Ševčiuko laišką tikintiesiems, kuriame apžvelgiama ir dabartinė padėtis Ukrainoje bei visiems dėkojama už maldas, prašant Dievą taikos.

Po šv. Mišių pagerbti žuvusieji už laisvę – atlikta itin melodinga panichida (ukrainiečių giesmė už mirusius). Po jos garsiai skambėjo ir kun. K. Smilgevičiaus vadovaujamos maldos lietuvių kalba – jos liudijo lietuvių gausą Švč. Trejybės bažnyčioje.

Žuvusieji pagerbti ir tylos minute.

Kun. K. Smilgevičius Lietuvos Vyskupų Konferencijos vardu pasveikino visus su Ukrainos nepriklausomybės diena, prisimindamas prieš 33 metus ankstyvoje vaikystėje turėtą pirmą pažintį – susitikimą – su ukrainiečiais. Tada važiavo ilsėtis į Ukrainos pietus. Vairuotoją už greičio viršijimą sustabdė milicininkas. Jis ilgai žiūrėjo į dokumentus ir, įsitikinęs, kad važiuoja lietuviai, pasakęs: „Argi gali tikras ukrainietis bausti – įžeisti lietuvį?“, – palinkėjo laimingo kelio... „Tai, ko nori Ukraina, yra jos teisė, o ne kieno nors malonė, – kalbėjo kunigas. – Mes kasdien keliamės ir gulame su malda Ukrainai. Ir toliau būsime vienybėje su jumis kaip jūsų broliai“.

Lietuvos Respublikos Atkuriamojo Seimo pirmininkas prof. Vytautas Landsbergis, sveikindamas Ukrainą, ukrainiečius ir visus jų bičiulius su nepriklausomybės diena, priminė Baltijos kelią, kalbėjo apie šeštadienio renginį – susitikimą Katedros aikštėje, – sunkią padėtį Ukrainoje.

Nepaprastasis ir Įgaliotasis Ukrainos ambasadorius Lietuvos Respublikai Valerijus Žovtenko su skausmu kalbėjo: „Gerai, kad mes visi kartu čia, tuo metu, kai mano Ukrainoje, nepaisant politikos pagražinimų, vyksta nepaskelbtas karas, į ją, jos laisvę ir nepriklausomybę kėsinamasi. Širdis plūsta krauju žinant, kad žūsta jauni. Prieš kelias dienas sužinojome, kad Luhanske surastas prieš 12 dienų teroristų pagrobtas ir nušautas Lietuvos Respublikos garbės konsulas Ukrainos Luhansko srityje, 39 metų verslininkas Mykola Zelenecas“. Jo atminimas, ambasadoriui paprašius, pagerbtas tylos minute. Ambasadorius sakė: „Noriu tvirtai pareikšti, kad nė vienos tautos, ginančios laisvę, negalima nugalėti. Ukrainos tauta parodė, kad ji gali ginti savo kraštą, savo laisvę“. Ambasadorius V. Žovtenka dėkojo visiems čia susirinkusiems ir visai Lietuvių tautai, minint 23-iąsias Ukrainos nepriklausomybės metines.

Vienas renginio organizatorių Juozas Valiušaitis sakė, kad rugpjūčio 23-oji – 25-osios Baltijos kelio metinės, ir Ukrainos nepriklausomybės išvakarės, o Baltijos kelias taps ir amžinos Ukrainos nepriklausomybės diena.

Šventėje dalyvavo ir prof. Kazio Pakšto provaikaitis Aistis Pakštas. Nuotraukoje, kuri buvo įteikta prof. V. Landsbergiui, gyvos Baltijos kelio grandinės dalis, o ten vežimėlyje ir visai mažytis Aistis, beveik kartu su Baltijos keliu sulaukęs 25-ojo gimtadienio. Renginyje dalyvavo Lietuvos Užsienio reikalų ministerijos Užsienio lietuvių departamento direktorė Gintė Bernadeta Damušytė.

Sugiedojus bažnytinį himną „Bože Velikij jiedinyj“, vyko šventinis labdaros koncertas „Aš mums taiką išmelsiu“. Koncerte gitara grojo Sergijus Baka (Ukraina). Iš Klaipėdos atvykę Virginijus Pupšys, Gintautas Litinskas, Jeronimas Milius atliko dainą „Aš mums taiką iš Dievo išmelsiu“. Ši premjerinė daina parengta pagal ukrainiečių poetės Anastasijos Dmytruk eiles.

Paskui organizuota akcija „Mano laiškas Ukrainos gynėjui“. Daug žmonių rašė laiškus. Jau krapnojant lietučiui prie Taraso Ševčenkos paminklo padėtos gėlės, sugiedota keletas giesmių. Nei įsismarkavęs lietus, netgi prasidėjusi liūtis nesutrukdė Ukrainos gerbėjų. Nors susirinkusieji į Katedros aikštę nebegalėjo sustoti prie kreidelėmis nupiešto didžiulio Ukrainos žemėlapio kontūrų – apsupti Ukrainą taikia grandimi, nes liūtis nuplovė kreideles, tačiau aikštėje didžiuliu ratu nusidriekė šimtų rankų pakelta ir ištiesta spalvinga ryškių mėlynos ir geltonos spalvos vėliava. Sugiedojus Ukrainos ir Lietuvos himnus, daug kartų skanduota „Šlovė Ukrainai“ (Slava Ukrajine) – atsakymas „Didvyriams šlovė“ (Herojams slava).

Asmeninio archyvo nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija