2014 m. rugsėjo 5 d.    
Nr. 33
(2104)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Rugsėjo 1-ąją Prezidentė lankėsi Lavoriškėse

Lavoriškų klebonas kun. Pavel Paliul
pasakoja Prezidentei apie bažnyčią

Prezidentė įteikia „Pirmoko pasus“

Lietuvos Respublikos prezidentė
Dalia Grybauskaitė lenkų kalba
dėstomos mokyklos dvyliktokų klasėje

Šiemet Vilniaus rajono Lavoriškių vidurinių mokyklų mokiniams naujųjų mokslo metų pradžia buvo ypatinga – pirmą kartą jų ir miestelio bendruomenės pasveikinti atvyko Lietuvos Respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė. Rugsėjo 1-osios minėjimas prasidėjo šv. Mišiomis Lavoriškių Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje. Abiejų mokyklų (lietuvių ir lenkų ugdomąja kalba) bendruomenės prašė Dievo palaimos prasidedant mokslo metams.

Klebonas kun. Pavel Paliul, sakydamas pamokslą, pabrėžė, kad labai svarbu, kad taip, kaip šiandien dviejų skirtingų mokyklų bendruomenės susirinko kartu maldai, ir toliau ieškotume to, kas mus jungia, o ne to, kas skiria.

Po šv. Mišių, 11 valandą, į aikštę prie bažnyčios susirinkusius mokinius ir mokytojus su naujųjų mokslo metų pradžia pasveikinti atvyko Prezidentė. „Labas rytas Lavoriškėms – dviem gražioms mokykloms. Šaunuoliai tie, kas augina tokią gražią kartą tokiame gražiame miestelyje su tokia gražia bažnyčia, kad išlaikote tokią gražią tradiciją, kad esate tiek daug daugiataučiai, tokia skirtinga sudėtis vienos mokyklos ir kitos, bet gražiai sugyvenate, ir tikiuosi, kad taip išliks. Todėl noriu pasidžiaugti ir didžiuojuosi Jumis ir todėl šiandien atvykau pas Jus, – kalbėjo Prezidentė. – Visos tautos, gyvenančios Lietuvoje, mums svarbios, visi Jūs esate Lietuvos piliečiai. Lietuva – valstybė – visada rūpinsis jumis, nes esate visi mūsų vienodi Lietuvos piliečiai. Jūsų įgytos žinios, noras pažinti pasaulį yra ne tik Jūsų, bet ir Lietuvos gerovės pagrindas. Todėl Rugsėjo 1-oji – visos Lietuvos šventė. Būkite smalsūs, aktyvūs ir vieningi, nes jūs esate Lietuvos ateities kūrėjai“, – moksleiviams sakė šalies vadovė ir palinkėjo, kad tokia šventė taptų gražia, vienijančia tradicija. Pasak šalies vadovės, gyvybinga bendruomenė, sutelkianti įvairių tautybių žmones, yra laisvos ir stiprios valstybės pagrindas.

Į šventę dar atvyko Vilniaus rajono savivaldybės merė Marija Rekst, Švietimo ir mokslo ministerijos kancleris Dainius Numgaudis, Lavoriškių klebonas kun. P. Paliul, seniūnas Juzef Šatkevič ir kiti garbūs svečiai.

Prezidentė lankėsi ir į Šv Jono Krikštytojo bažnyčioje. Pasibaigus oficialiai iškilmių daliai, Prezidentė aplankė Lavoriškių vidurinę mokyklą lenkų ugdomąja kalba. Mokyklos bendruomenė sutiko Prezidentę su duona ir druska. Mokiniai laisvai bendravo su ja. Prezidentė pozavo bendrai nuotraukai su mokyklos bendruomene, dalino pirmokams saldainius. Pamačiusi neuždengtą senojo mokyklos pastato stogą Prezidentė paragino paskubėti, kadangi jau prasidėjo lietaus sezonas. Apžiūrėjusi mokyklos patalpas Prezidentė užėjo į antrokų klasę. Pasveikino juos lenkų kalba ir pakvietė atvykti Jos aplankyti Prezidentūroje, apie 20 minučių kalbėjo su dvyliktokais apie jų planus, privalomą matematikos egzaminą ir savo gyvenimo pasiekimus. Atsisveikindama palinkėjo siekti užsibrėžto tikslo ir tvirtai žengti savo svajonių link. Šalies vadovė pakvietė abiturientus atsakingai rinktis ateities kelią, atkakliai siekti savo tikslų ir savo ateitį sieti su Lietuva.

Lavoriškių vidurinėje mokykloje, kurioje dėstoma lietuviškai, valstybės vadovė dalyvavo naujos sporto-aktų salės atidarymo ceremonijoje ir palinkėjo, kad nauja salė taptų visos Lavoriškių bendruomenės susibūrimo vieta.

Prezidentė žurnalistams vėliau sakė: „Tai – daugiatautė mūsų Lietuvos dalis, kurioje istoriškai sugyvena daug tautų nuo senų laikų. Deja, dalis šio mūsų regiono jaučia galbūt didesnę atskirtį – ir ekonominę, ir socialinę, netgi mokyklų skirtumai matomi. Esu įsitikinusi, kad tas dėmesys, kurį skyrėme ir teikėme anksčiau, prieš 15–20 metų, buvo labai svarbus ir reikalingas, jis turi būti tęsiamas. Tai, kad mes nurimome ir manėme, kad viskas tvarkoje, turbūt taip nėra“, – sakė D. Grybauskaitė lankydamasi Lavoriškėse. Šalies vadovė sakė esanti pasirengusi ne tik raginti Vyriausybę skirti daugiau dėmesio šiam regionui, tačiau ir pati imtis iniciatyvos. Jau anksčiau šalies vadovė yra išsakiusi raginimus Vyriausybei numatyti tautinių mažumų gausiai apgyvendintam Rytų Lietuvos regionui sukurti tikslinę plėtros programą ir skirti jai finansavimą.

XXI
P. Peleckio (lrp.lt) nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija