2014 m. rugsėjo 12 d.    
Nr. 34
(2105)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Lietuvos
kultūros
galerija


XXI Amžius


Projekto rubrikos: „Kronika“, „Penktadienio pokalbiai“,
„Išnašos“, „Laikas ir žmonės“, „Atmintis“, „Paveldas“, „Etnografija“,
„Kristijono Donelaičio metai“, „Iš laiškų“, „Retro“.


Penktadienio pokalbiai

Paminklas draugui – knyga

Kun. Kęstutis Trimakas
ir Marija Remienė kelionėje
po Lietuvos šventoves 1998 metais

Liepos 17 dieną Vilniuje ir 19 dieną Kaune vyko renginiai, skirti paminėti pirmosioms kun. prof. Kęstučio Trimako (1930 02 21–1960–2013 07 19) mirties metinėms. Kauno Arkikatedroje Bazilikoje Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius, arkivyskupijos generalvikaras vyskupas Kęstutis Kėvalas, Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis ir keletas kunigų aukojo šv. Mišias, kunigo atminimas pagerbtas prie jo kapo Paminklinės Prisikėlimo bažnyčios kolumbariume, vėliau Maironio lietuvių literatūros muziejuje vyko kun. prof. K. Trimako knygos „Mano pasaulėjautos kelionė“ pristatymas. Prieš renginį muziejuje kalbinome šios knygos sudarytoją, autoriaus bičiulę, JAV kultūrininkę, meno mecenatę Mariją Remienę, kuri anksčiau pati yra parašiusi ne vieną knygą.


Kronika

Keramikų mėnuo

Bronius VERTELKA

Pirmoje eilėje – simpoziumo dalyviai su
Ispanijos ambasadoriumi Migeliu Ariasu
Estevezu (viduryje) dailės galerijoje

PANEVĖŽYS. Liepos 1-ąją Panevėžio Dailės galerijoje buvo atidarytas XX jubiliejinis tarptautinis keramikų simpoziumas. Iškilmėje dalyvavo Ispanijos ambasadorius Lietuvoje Miguelis Arias Estevezas ir miesto meras Vitalijus Satkevičius.

Pirmasis keramikų simpoziumas vyko prieš 25 metus Panevėžio stiklo fabrike. Iki 2002 metų jie buvo organizuojami kasmet (nuo 2002-ųjų – jau kas antri metai). Nuo 2006-ųjų simpoziumų dalyvius priima keramikos įmonė „Midenė“. Gražus menininkų bendradarbiavimas su ja tebesitęsia iki šiol. Šių metų simpoziume dalyvauja po 2 menininkus iš JAV, Ispanijos, Rumunijos ir Lietuvos, o po vieną – iš Irano ir Baltarusijos.

Ispanijos ambasadorius Lietuvoje M. A. Estevezas, kreipdamasis į susirinkusius, pasisveikino lietuviškai. Jis jau ne kartą privačiai lankėsi Panevėžyje. Aukštas svečias sakė norįs pamatyti simpoziumo metu sukurtus keramikos darbus.


Kronika

Muziejaus prieglobstyje vėl susibūrė talentai

Vytautas BAGDONAS

Dainuoja kunigiškietės Renata
Buzėnaitė ir Sandra Skukauskaitė,
pasirinkusios muzikių kelią,
užbaigusios Lietuvos meno akademiją

Kunigiškiai. Liepos 19-osios vidurdienį pėsti ir važiuoti traukė link šiame kaime esančio Svėdasų krašto (Vaižganto) muziejaus. Ten vyko tradicinis Svėdasų krašto talentų sambūris „Ieškokime „deimančiukų“ savyje ir šalia savęs“. Septintą kartą iš eilės Svėdasų krašto (Vaižganto) muziejus, Vaižgantiečių klubas „Pragiedrulys“ ir Anykščių kultūros centro Vaitkūnų skyrius sukvietė į bendrą būrį visus tuos, kurie mezga, audžia, siuva, siuvinėja, tapo, fotografuoja, drožia iš medžio, puoselėja meninę kalvystę, kuria eiles ar prozą, domisi kulinariniu paveldu, muzikuoja, dainuoja ar kitokiais talentais džiugina. Tądien svėdasiškių talentams pasireikšti skirtas visas sodžiaus muziejus. Čia veikė rankdarbių, kulinarinių šedevrų parodos, kiemelyje koncertavo dainų ir muzikos mylėtojai. O koks gi renginys be žiūrovų, be „deimančiukų“ gerbėjų? Visuomet mieli, laukiami būna ir jie. Beje, Svėdasų krašto talentų sambūris jau prieš keletą metų „išėjo“ iš savo geografinių ribų, nes, susidomėję tradiciniu renginiu, į jį įsijungė talentingi žmonės ir iš kitų Anykščių rajono vietovių, Rokiškio bei Utenos rajonų. Tokia tradicija nebuvo pažeista ir šią vasarą, tik būta naujovių.


Kronika

Padėkos skulptūrų simpoziumo dalyviams

ALYTUS. Čia baigėsi 10 dienų trukęs medžio skulptorių simpoziumas. Parke priešais Anzelmo Matučio muziejų vyko skulptorių darbų pristatymas, kurio metu skulptūrų autoriai prie savo sukurtų darbų lietuvių kalba skaitė pasirinktus Anzelmo Matučio eilėraščius.

Pasveikinti skulptorius ir įteikti padėkas atvyko Alytaus miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Aira Visockaitė ir Kultūros skyriaus vyriausioji specialistė Vaida Jurkonytė. „Anzelmas Matutis – garsus Alytaus krašto kūrėjas, kurį žino ir prisimena kelios kartos. Džiaugiuosi, kad šio simpoziumo dėka Jūsų sukurtos skulptūros su A. Matučio kūryba supažindins ir ateinančią kartą – mūsų mažuosius“, – sakė A. Visockaitė.

Už dalyvavimą simpoziume „Margaspalvė genio kalvė“ menininkams buvo įteiktos padėkos. Padėkomis apdovanoti lietuviai skulptoriai Artūras Zienka, Edvardas Bielokopitovas, Egidijus Impolis ir Marijus Petrauskas, svečias iš Italijos Andrea Berni, iš Rusijos atvykę Evgenij Pticin ir Vladimir Almanov, latvis Matias Jansons ir Vaclav Kyselka iš Čekijos. Už renginio organizavimą padėka įteikta Kęstučiui Benedikui.


Kronika

Realybė taps atspindžiu vidinio pasaulio

Jolanta RAČAITĖ

Gabrielė Penčylaitė – jauna
kūrėja, pristačiusi pirmąją
savo parodą, rašanti miniatiūras,
piešianti, vaidinanti
ir tikinti menininkės pašaukimu

Nebanalus pozityvumas

Mano galvos pusdykumė šluojama vėjų. Jie nenori, kad vyrautų tyli ramybė, jie stengiasi pravaikyti mano taip geidžiamas miego iliuzijas. Taip, ateis diena, kai mano dykumoje bus išnešiotas visas smėlis ir aš rymosiu, bandydama pajusti jo kruopeles savo rausvuose delnuose ir po savosiomis pėdomis, tarsi eičiau ta pačia minčių dykuma, kurioje, jau po laiko, gros akapelinės giesmių nuotrupos, apnuoginančios mane, dūlejantį skeletą, sujuostą iliuzijų tankme, svyruojantį spindint klampiai pusdykumės interpretacijai, bandantį pajausti smėlio kruopeles savo grubiuose delnuose ir išvėdintuose plaučiuose. Tačiau pusdykumė dabar jau tuščia, tuščia, kaip dūlantys ūžesiai galvoje.

Šią miniatūrą jauna marijampolietė kūrėja Gabrielė Penčylaitė parinko kaip galbūt geriausiai apibūdinančią jos asmenybę bei vidinį pasaulį. Ir dar ji rašo, kad „mano sapnas yra mano realybė“, „karts nuo karto kopinėjame medų viršum debesų ir būname truputį laimingi“. Taigi Gabrielės miniatiūrose atsispindi ne naivus, tačiau pozityvus gyvenimo vertinimas, pastabumas grožiui ir gėriui, nors ir puikiausiai suvokiant, kad viskas toli gražu nėra vien rožinės spalvos... Destrukcija, kurios apstu jaunų (o ir ne vien jų) kūrybiniuose bandymuose, – ne šios kūrėjos savastis. Kadangi kaip tik neseniai Marijampolės kraštotyros muziejuje Gabrielė pristatė pirmąją savo miniatiūrų (pieštų ir rašytinių) parodą, jau pamatėme jos tyrumą skleidžiančio vidinio pasaulio išraišką. Ir galime džiaugtis: kas gražu, nėra banalu.


Kronika

Vaikų vasara bibliotekose

Indrė Lašinytė

Panevėžio gyvūnų globos draugijos
savanoriai atsivedė įvairių veislių šunų

Vaikų vasaros atostogos – galvosūkis daugeliui tėvų, neturinčių galimybių organizuoti vaikų laisvalaikį taip, kaip norėtų. Ne kiekviena šeima gali sau leisti vasarą keliauti, ilsėtis prie jūros ar išleisti vaikus į mokamas vasaros stovyklas. Panevėžio miesto savivaldybės viešoji biblioteka tokioms šeimoms šiemet, kaip ir kasmet, siūlė puikią išeitį – leisti vaikus į nemokamą penkiose miesto bibliotekose organizuojamą vasaros stovyklą.

Tęstinis projektas „Vasara su knyga miesto bibliotekose“ „Žiburėlio“, „Židinio“, Šiaurinėje bei Smėlynės bibliotekose vykdomos jau dvyliktus, o Vaikų literatūros skyriuje „Žalioji pelėda“ – tryliktus metus. Bibliotekose šią vasarą atostogavo daugiau kaip 200 vaikų. Kiekvieną dieną buvo organizuojama vis nauja veikla. Tad patinkantį užsiėmimą rado visi.


Išnašos 

Eilėraščiai

Eglė Gustainytė, gimusi 2002 m. gegužės 2 d. Kaune, ketverius metus mokėsi  Kauno apskrities Juozo Naujalio muzikos mokykloje, grojo fortepijonu ir smuiku. 5-ąją klasę puikiais pažymiais ir padėka baigė Kauno jėzuitų gimnazijoje. Mergaitė dalyvavo įvairiuose konkursuose ir pasiekė gražių rezultatų.

2012 metais Lietuvių Fondas kvietė pamąstyti apie mūsų ryšį su Lietuva, Čikagoje vykusiame konkurse Eglutės eilėraštis „Mano Lietuva“ apdovanotas už originalumą, pretendavo į  prizinę vietą, apdovanotas diplomu. Pirmoji vieta I kategorijoje pripažinta Kauno miesto poezijos konkurse „Eilės Lietuvai“, skirtame Vasario 16-ajai paminėti (2011). Jos kūrybos eilėraščiai ir piešinių parodėlės organizuotos Kauno miesto darželiuose, Kauno apskrities viešojoje bibliotekoje.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija