2014 m. rugsėjo 12 d.    
Nr. 34
(2105)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Lietuvos
kultūros
galerija


XXI Amžius


Kronika

Muziejaus prieglobstyje vėl susibūrė talentai

Vytautas BAGDONAS

Dainuoja kunigiškietės Renata
Buzėnaitė ir Sandra Skukauskaitė,
pasirinkusios muzikių kelią,
užbaigusios Lietuvos meno akademiją

Būtėnų kaimo gyventojai Domicelė
ir Stasys Augučiai muziejaus
kiemelyje tvarko floristinę
kompoziciją su lova

„Deimančiukų himną“ atlieka
(iš kairės): Simona Bagdonaitė,
Justina Smeledytė, Renata Buzėnaitė,
Sandra Skukauskaitė, Ona Jėckienė

Po atviru dangumi prie muziejaus
vaidina vaitkūniečiai artistai

Jauku ir gera klausytis koncerto
muziejaus kiemelyje po klevais

Gėlių puokštė – padėkos simbolis
vienai iš šio didžiulio renginio
organizatorių Aldonai Bagdonienei
(kairėje) – iš būtėniškės šviesuolės
Domicelės Augutienės rankų

Kunigiškiai. Liepos 19-osios vidurdienį pėsti ir važiuoti traukė link šiame kaime esančio Svėdasų krašto (Vaižganto) muziejaus. Ten vyko tradicinis Svėdasų krašto talentų sambūris „Ieškokime „deimančiukų“ savyje ir šalia savęs“. Septintą kartą iš eilės Svėdasų krašto (Vaižganto) muziejus, Vaižgantiečių klubas „Pragiedrulys“ ir Anykščių kultūros centro Vaitkūnų skyrius sukvietė į bendrą būrį visus tuos, kurie mezga, audžia, siuva, siuvinėja, tapo, fotografuoja, drožia iš medžio, puoselėja meninę kalvystę, kuria eiles ar prozą, domisi kulinariniu paveldu, muzikuoja, dainuoja ar kitokiais talentais džiugina. Tądien svėdasiškių talentams pasireikšti skirtas visas sodžiaus muziejus. Čia veikė rankdarbių, kulinarinių šedevrų parodos, kiemelyje koncertavo dainų ir muzikos mylėtojai. O koks gi renginys be žiūrovų, be „deimančiukų“ gerbėjų? Visuomet mieli, laukiami būna ir jie. Beje, Svėdasų krašto talentų sambūris jau prieš keletą metų „išėjo“ iš savo geografinių ribų, nes, susidomėję tradiciniu renginiu, į jį įsijungė talentingi žmonės ir iš kitų Anykščių rajono vietovių, Rokiškio bei Utenos rajonų. Tokia tradicija nebuvo pažeista ir šią vasarą, tik būta naujovių.

Šiemet „deimančiukų“ susiėjimas sutapo su kelių muziejaus patalpų remonto užbaigimu. Išsikėlus iš šio pastato gyventojams, ištuštėjusios patalpos buvo suremontuotos ir pritaikytos muziejaus reikmėms, todėl sambūrio dalyviai turėjo progos tuos kambarius apžiūrėti ir pasigrožėti vaitkūnietės Simonos Bagdonaitės meninių fotografijų paroda „Tarp Žemės ir Dangaus“ bei kraštietės Dalios Zitos Rudokaitės tapybos darbais. Muziejaus kiemelyje visų dėmesį patraukė aplinkui išdėlioti senoviniai rakandai, žemės dirbimo padargai, kuriuos neseniai dovanojo kunigiškietis Bronius Kovas, Dagių šeima iš Gudonių kaimo, vaitkūniečiai Rita ir Saulius Tranai. Kai kurie sendaikčiai daugeliui buvo nematyti, tad teko ir paspėlioti, kuriam tikslui vienas ar kitas daiktas buvo reikalingas. Dar prieš prasidedant renginiui, būtėniškiai Domicelė ir Stasys Augučiai muziejaus kiemelyje išdėliojo įdomią kompoziciją iš gėlių bei visokių augalų – tikrą žalumynų lovą. Tokį įstabų floristikos darbą sukūrė jų meniškos sielos dukra Loreta Višinskienė, pati į sambūrį atvykti negalėjusi. Tą misiją puikiausiai atliko ne mažiau išmoningi ir kūrybingi jos tėvai. Domicelė Augutienė, mėgstanti daryti nuostabias gėlių puokštes, keletą jų atsivežė ir į Kunigiškius įteikti svečiams, sambūrio organizatoriams.

Netoli šios visų dėmesį patraukusios žalumynais išgražintos lovos „įsikūrė“ svėdasiškio kultūros namų darbuotojo Viliaus Lapienio sumeistrauti arbaletai, iš medžio išskobta didžiulė pelėda. Kad Vilius turi gražų balsą, žinojo daugelis, o štai parodoje jo rankų darbus išvydo pirmą kartą.

Daugybė grožybių atgulė muziejaus kambariuose. Nors čia vietos yra nemažai, tačiau, kai susirinko gausybė talentingų žmonių su savo darbais, iš sykio pasidarė per ankšta. Talentų sambūrio proga surengtoje parodoje savo piešinius eksponavo Vilniuje gyvenantis, bet Svėdasų krašto nepamirštantis Kazimieras Tamošiūnas. Svėdasiškė pedagogė Regina Balčiūnienė, anksčiau atveždavusi parodyti visuomenei savo darytų fotografijų, šį kartą parodai pateikė visokiausius su išmone padarytus sūrius. Svėdasų Juozo Tumo-Vaižganto gimnazijos mokytoja Irena Jucienė eksponavo numegztas spalvingas servetėles, gražias riešines, o jos kolegė Laimutė Pukenienė pradžiugino žiūrovų akis įspūdingais rankų darbo atvirukais, proginiais sveikinimais. Megztas įvairiaspalves pirštines, kojines eksponavo Gražina Garunkšnienė, savo mezginius rodė Irena Petronienė, iš veltinio pagamintus dailius suvenyrus, batelius, šlepetes atvežė parodai Giedrė Apokienė, numegztomis, išpintomis gėlėmis, servetėlėmis, įrėmintais atvirukais džiugino Ona Jėckienė. Gražiai derėjo rankdarbių parodoje ir kunigiškiečių Almos Kuolienės, Aldonos Baltuškienės, svėdasiškės Vitalijos Matiukienės ir kitų moterų mezginiai, nėriniai. Aldona Žilytė iš Daujočių atsivežė ne tiktai kvapnias naminėje duonkepėje krosnyje keptas „babkas“, bet brolio Juliaus Žilio iš vytelių nupintus krepšius. O Aldona Saliamonaitė nuo Užpalių privežė dailių krepšelių, suvenyrinių dėžučių ir kitokių darbelių, pagamintų iš popieriaus. Talentingos moters rankos sugebėjo ir iš paprasto popieriaus sukurti meniškus kūrinėlius. Dalia Dagienė iš Gudonių kaimo kartu su dukromis Jūrate ir Lina į parodą atsinešė iš popieriaus išlankstytų krepšelių, išmargintų akmenų, o ant medžio lentelės dailiai išrašė žodį „deimančiukai“...

O muziejaus kiemelyje susirinkus gausiam būriui talentų ir jų gerbėjų, tradiciškai nuskambėjo „Deimančiukų himnas“, kurį kartu su autore Ona Jėckiene dainavo Renata Buzėnaitė, Sandra Skukauskaitė, Justina Smeledytė ir Simona Bagdonaitė. Sveikinimo žodį tarusi renginio organizatorė Anykščių kultūros centro Vaitkūnų skyriaus darbuotoja Aldona Bagdonienė pasidžiaugė, kad kasmet talentų sambūris suburia vis daugiau žmonių, tampa vis populiaresnis, kas kartą atsiranda vis naujų talentų, kurie papildo „deimančiukų“ gretas.

Muziejaus kiemelyje organizuoto koncerto metu gražiai skambėjo dainos, kurias atliko profesionalės muzikės Sandra Skukauskaitė ir Renata Buzėnaitė. Plojimais sutiktas šeimyninis kultūros darbuotojų Rožės ir Viliaus Lapienių duetas. Skambia daina pradžiugino Justina Smeledytė, kuriai gitara akomponavo Simona Bagdonaitė. Keletu instrumentų pagrojo svėdasiškis pedagogas Vytautas Jucys. Net ir Svėdasų seniūnas Valentinas Neniškis sambūryje pagrojo lūpine armonikėle. Kraštietis mokslininkas ir literatas doc. dr. Juozas Lapienis perskaitė savo novelę, o Anykščių kultūros centro Vaitkūnų skyriaus dramos kolektyvo nariai čia pat, muziejaus kiemelyje, po atviru dangumi, suvaidino nuotaikingą Kazimiero Čiplio-Vijūno „Tėvynės aukos“ vaizdelį iš knygnešių gadynės. Žiūrovai nepagailėjo plojimų sodžiaus artistams Angelei Belausienei, Aldonai Bagdonienei, Simonai Bagdonaitei, Vidui Balaišiui, Vytautui Dalinkevičiui, Pranui Maišeliui už įtaigiai atliktus vaidmenis.

Debiutavusiems Svėdasų krašto talentų sambūryje buvo įteiktos meniškos padėkos, visiems sambūrio nariams, muziejaus rėmėjams padovanoti neseniai „dienos šviesą“ išvydę albumėliai „Svėdasų kraštas seniau ir dabar“.

Pasibaigus oficialiajai daliai apžiūrėtas muziejus, pasigerėta parodomis, pabendrauta prie muziejaus kiemelyje sustatytų stalų, ant kurių bematant atsirado suneštinės vaišės.

Svėdasų krašto talentų sambūrį parėmė Anykščių rajono savivaldybė, keletas geradarių – privačių asmenų.

Anykščių rajonas
Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija