2014 m. rugsėjo 19 d.    
Nr. 35
(2106)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Šiaulių vyskupijoje

Radviliškio dekanate

Per atlaidus pašventinti trys nauji varpai

Radviliško klebonas ir dekanas
mons. Gintas Sakavičius prie
vieno iš naujųjų varpų

RADVILIŠKIS. Rugpjūčio 24 dieną Švč. Mergelės Marijos Gimimo parapija šventė titulinius atlaidus, kurių metu pašventinti naujieji bažnyčios varpai. Prieš pat vidudienį į iškilmingąsias šv. Mišias gausiai susirinkę tikintieji su kunigais ir svečiais šventoriuje pasitiko Šiaulių vyskupą Eugenijų Bartulį. Išlipęs iš automobilio, vyskupas laimino žmones, prieidamas ir atskirai palaimindamas mažuosius šventės dalyvius. Drąsesni vaikai patys ėjo prie ganytojo. Šalia bažnyčios Jo Ekscelenciją pasitiko Radviliško klebonas ir dekanas mons. Gintas Sakavičius, vikaras kun. Darius Marcinkevičius, parapijiečiai ir svečiai. Vyskupas visus palaimino ir pasveikino išskirtinės šventės – atlaidų bei naujųjų varpų šventinimo – proga. Klebonas pasidžiaugė, kad šventinimo ceremonijoje dalyvauja Radviliškio bažnyčioje dirbę kunigai (tarp kurių – iš Jungtinių Amerikos Valstijų, kur dabar dirba, atvykęs buvęs šios parapijos klebonas kun. Gintaras Jonikas), rajono savivaldybės, Radviliškio miesto ir aplinkinių seniūnijų vadovai, įmonių, įstaigų, bendrovių, bendruomenių atstovai, Radviliškio ir kitų parapijų tikintieji. Visų jų aukų dėka varpai atsirado Radviliškio bažnyčioje. Toks dėmesys, aišku, buvo neatsitiktinis: pasak vyskupo E. Bartulio, „juk kitos šventės Radviliškyje, kai šventinami nauji bažnyčios varpai, jau nepamatysime dešimtmečius, o gal ir šimtmečius“. Po įžanginės bendros maldos vyskupas pašventino varpus, kurių vienam, 500 kilogramų sveriančiam varpui suteiktas visos Bažnyčios Motinos Švč. Mergelės Marijos, kitam, šiek tiek mažesniam, 300 kilogramų varpui suteiktas šventojo, gailestingumo popiežiaus Jono Pauliaus II, trečiam, 150 kilogramų sveriančiam varpui išrinktas šventojo, Lietuvos globėjo Kazimiero vardas. Trys iš vario, alavo ir bronzos lydinio išlieti varpai į rekonstruotą bažnyčios bokštą įkelti liepos 18 dieną, juos dar reikėjo sinchronizuoti, suderinti. Naujųjų varpų skambesys iškilmių dalyvius pakvietė į šv. Mišias. Bažnyčia turi atskirą varpinę, kurios grožiu didžiuojasi radviliškiečiai, tačiau, dėl didelio varpų svorio, netvirtos varpinės konstrukcijos ir kultūros paveldo objektų neliečiamybės čia varpų kabinti negalėta. Prireikė rekonstruoti pagrindinį Radviliškio parapijos bažnyčios bokštą.


Kauno arkivyskupijoje

Jonavos dekanate

Pašventinti nauji koplyčios vargonai

Klebonas kun. Giedrius Maskolaitis

Jonava. Šv. apaštalo Jono koplyčioje šv. Mišios paskutinįjį vasaros sekmadienį prasidėjo lotyniška malda. Parapijos tikintieji sulaukė vargonų skambesio. Lotyniškos maldos žodžiais ir švęsto vandens pagalba tarnystę parapijoje pradėjo nauji vargonai. Jonaviečiai, besilankantys koplyčioje, su nekantrumu laukė, kada išgirs pirmąjį melodijos garsą. Tądien pirmąjį kartą suskambo koplyčios skliautai nuo drąsios giesmės, virš kasdienybės pakylėjo švelnūs garsai, išgaunami jauno vargonininko rankų.

Kad koplyčia, Aukščiausiajam laiminant, turi vargonus, didžiausias indėlis yra tam lėšas aukojusių parapijiečių, daugybės įvairaus amžiaus žmonių geranoriškumas. Skubėjome ir daug ką nematėme. Todėl išgirskime šlovinimo garsus, nes: „Kas gieda – dvigubai meldžiasi“, – yra pasakęs šv. Augustinas. Iš širdies giedodami giesmes, apvalome savo širdis, ir tik būdami švarūs savo vidumi galime priimti teisingus sprendimus. Žinia, bažnyčia be vargonų – lyg ne visiškai užpildyta, tarsi apytuštė, bedvasė. „Muzika ir giesmė nėra vien pamaldų puošmena. Jos priklauso liturgijai. Beje, jos pačios taip pat yra liturgija“, – kalbėjo popiežius Benediktas XVI 2006 metais Bavarijoje. Viešpatie, padėk mums išgirsti tai, kas yra tikrai svarbu, atsirinkti, kas yra vertybė, nepraeiti pro šalį, būti reikalingais... Pašventinti vargonai sujungė bendruomenę giesmei – pradžioje dar nedrąsiai, vėliau darniai susirinkusieji šlovino Viešpatį.


Kauno arkivyskupijoje

Jonavos dekanate

Švč. Sakramento adoruotojų rekolekcijos

Adoracijai vadovauja
kun. Valdas Šidlauskas

Jonava. Rugpjūčio 27 dieną, trečiadienį, nuo 10 val. ryto Šv. apašt. Jokūbo parapijoje pirmą kartą vyko Švč. Sakramento adoruotojų rekolekcijos. Jau senokai brendo mintis tokias rekolekcijas rengti mieste, kadangi dauguma adoruotojų yra vyresnio amžiaus ir kur nors išvykti būna pakankamai sunku. Nors į adoruotojų susirinkimus renkamasi pirmąjį mėnesio ketvirtadienį, kada už juos aukojamos ir Šv. Mišios, būtent iš jų pačių kilo iniciatyva, kad tokios rekolekcijos jiems įvyktų. O ši diena buvo pasirinkta dėl to, kad netrukus prasidės jau ir naujas sielovadinis sezonas bei šią dieną Eucharistiją numatyta švęsti kartu su „Marijos radiju“.

Parapijoje nuo Jubiliejinių 2000-ųjų metų veikia dar tuometinio parapijos klebono mons. Vytauto Grigaravičiaus įsteigta nuolatinė Švč. Sakramento adoracija. Jau keturiolika metų Jėzus čia garbinamas dieną naktį, ir jį noriai lanko ar su Juo ne vieną valandą kartu praleidžia tiek jauni, tiek garbaus amžiaus sulaukę žmonės. Adoracijos koplytėlė yra parapijos namuose, čia dieną užeina labai daug žmonių, ateina pasimelsti ir vaikai, ir jaunimas, ir iš darbų sugrįžtantys. Tačiau natūralu, kad daugiausiai dėmesio ir laiko tam skiria vyresni, pensijinio amžiaus žmonės.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija