2014 m. rugsėjo 19 d.    
Nr. 35
(2106)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Kupiškyje minimas bažnyčios jubiliejus

Dr. Aldona Vasiliauskienė

Po renginio Kupiškio etnografijos
muziejuje. Prie bažnyčių nuotraukų.
Iš kairės: Vyta Semėnienė, s. Dalia
Liutkevičiūtė PAMI, Kupiškio
architektė Euchrida Sipavičienė,
istorikė Aušra Jonušytė

Vysk. Lionginas Virbalas SJ (viduryje),
įteikia padėkas Kupiškio Kultūros
ir švietimo skyriaus vedėjui
Rimantui Jociui, dešinėje –
pavaduotojas Vytautas Knizikevičius

Kupiškio bažnyčios šventoriuje
prie kunigų kapų s. Dalia
Liutkevičiūtė PAMI

Kristaus Žengimo į dangų titulu Lietuvoje pašventintos tik penkios bažnyčios: keturios Panevėžio vyskupijoje (Dabužių, Kupiškio, Uliūnų ir Utenos) ir viena Vilniaus arkivyskupijoje, Eišiškėse. Kupiškio Kristaus Žengimo į dangų bažnyčia turi prasmingą ir sudėtingą istoriją. Dabartinė Kupiškio bažnyčia, kurios 100-ąjį jubiliejų šiemet minime, – trečioji (1616, 1791, 1914) – pirmosios dvi medinės – viena suseno ir sudegė, antrą pakeitė didelė mūrinė į antrąjį amžių įžengusi šventovė.

Renginiai bažnyčios 100-mečiui

Bažnyčios šimtmečio jubiliejų Kupiškio rajono savivaldybė priderino prie Kupiškio miestui skirtų 485-ųjų metinių. Į jos rengimą įsijungė Kultūros ir švietimo skyrius, Kupiškio etnografijos muziejus, Kupiškio Kultūros centras, Viešoji biblioteka.

Gegužę bažnyčioje parengta rajono moksleivių piešinių ir kitų darbelių paroda „Bažnyčia mokinių akimis“. Viešojoje bibliotekoje – organizuota spaudinių ir nuotraukų paroda „Kupiškio bažnyčia istorijos vingiuose“. Gegužės 30 dieną šventinis renginys prasidėjo rajono vaikų ir moksleivių meno švente „Čir vir vir vasara“. Į šventę atvyko svečiai iš Rezeknės (Latvija). Renginyje dalyvavo Panevėžio vyskupas Lionginas Virbalas SJ. Susirinkusius pasveikino Kupiškio Kristaus Žengimo į dangų parapijos vikaras Rimantas Rimkus. Šiuo renginiu prasidėjo miesto ir bažnyčios jubiliejines datas jungianti tris dienas trukusi šventė „Mano Kupiškis“.

Etnografijos muziejuje

Kupiškio etnografijos muziejuje veikė skulptūrų, fotografijų ir tapybos darbų paroda, skirta bažnyčios 100-mečiui. Parodoje eksponuoti Irenos Vapšienės, Renės Sriubiškienės, Vidos Kaulakienės, Elenos Jankauskienės, Genutės Vaičekauskienės, Vytauto Pastarnoko, Alfonso Blažio tapybos darbai, Virginijos Jurevičienės karpiniai, Leono Perekšlio ir Romualdo Dobricko drožiniai. Paroda „Kupiškio dekanato bažnyčios“ tapo oficialiuoju miesto šventės atidarymo akcentu.

Muziejaus direktorės Violetos Aleknienės suorganizuotame renginyje dalyvavo gausus būrys svečių: bažnyčios ir valdžios atstovų, svečių iš Latvijos. Koncertavo Pandėlio meninio lavinimo centro ansamblis „Pandėlio balsiukai“ (vadovė – Vilma Likienė). Muziejaus direktorė V. Aleknienė apžvelgė bažnyčios istoriją. Kun. R. Gudelis pasidžiaugė, kad visos miesto kultūrinės įstaigos atkreipė dėmesį į bažnyčios jubiliejų, ir, dėkodamas direktorei V. Aleknienei už rūpestį, padovanojo jai Kryželį iš Jeruzalės. Už dėmesį sakraliniam menui ir muziejaus salės papuošimą meno kūriniais 10 menininkų – visiems minėtiems parodos dalyviams – įteiktos padėkos, gėlės ir angeliukai.

Vyskupas L. Virbalas SJ džiaugėsi Kupiškiu, kuris jam asmeniškai artimas: vasaros atostogas praleisdavo pas senelius Alizavoje. O sekmadieniais, retsykiais vietoj šv. Mišių Alizavoje, atvykdavo melstis į Kupiškį. Tad iš vaikystės pasilikęs didingos Kupiškio bažnyčios įspūdis. Bažnyčia, kaip sakė vyskupas, yra svarbi, nes ji – savotiškas veidas tų, kurie ją statė, rūpinosi, kurie ir dabar gyvena Kupiškyje. Bažnyčia visada išlieka kaip vietos įžymybė. Ji – kaip žiedas, kurį nešiojame, juk mums jis – prasmingesnis ženklas negu metalo vertė, o bažnyčia – ženklas, kur mes ypatingu būdu galime susitikti. Bažnyčią vyskupas įvertino ir kaip šalies architektūros pasididžiavimą, ir kaip Dievo buvimo šalia ženklą.

Šio teksto autorė apžvelgė naujausius archyvinius Kupiškio bažnyčios tyrinėjimus – įrašus krikšto, santuokos ir mirties metrikų knygose prieš 200 metų. Rajono savivaldybės Kultūros ir švietimo skyriaus vedėjas Rimantas Jocius ir jo pavaduotojas Vytautas Knizikevičius apdovanoti specialiomis padėkomis už pagalbą organizuojant maldingą Rusijos Vladimiro (prie Kliazmos) Švč. Mergelės Marijos, Rožinio Karalienės, parapijos piligrimų kelionę po Lietuvą Dievo tarno arkivyskupo Mečislovo Reinio įamžinimo keliais (piligrimai lankėsi Skapiškyje bei Kupiškyje). Padėkas įteikė vysk. L. Virbalas SJ.

Rajono meras Jonas Jarutis džiaugėsi į šventę atvykusiomis delegacijomis iš užsienio ir sakė, kad visi susirinkę istoriškai svarbioje vietoje – buvusioje pirmojoje parapijinėje mokykloje. Tai yra liudijimas, kad mokslas ir dvasingumas nuo seno buvo ir yra greta.

Tą pačią dieną per vakarines šv. Mišias vysk. L. Virbalas SJ šimtui jaunuolių suteikė Sutvirtinimo Sakramentą.

Vaikų chorų festivalis

Birželio 1-ąją Kupiškio Kristaus Žengimo į dangų bažnyčios 12 valandos iškilmingoms šv. Mišioms vadovavo vyskupas Lionginas Virbalas SJ, koncelebravo generalvikaras kun. Eugenijus Styra ir kun. dr. R. Gudelis. Giedojo jungtinis daugiau kaip 200 vaikų choras (vadovė – vyr. vargonininkė Inga Baniulienė, dirigentas ir akomponiatorius – Marijanas Remeikis). Į šį vaikų chorų festivalį susirinko 10 kolektyvų iš įvairių parapijų bei mokyklų: Utenos Dievo Apvaizdos, Panevėžio apaštalų Petro ir Pauliaus, Kupiškio bažnyčios vaikų ir jaunių choras, Pasvalio muzikos mokyklos jaunučių ir jaunių chorai, Salamiesčio pagrindinės mokyklos, Antašavos pagrindinės mokyklos, Kupiškio L. Stuokos-Gucevičiaus gimnazijos jaunių choras, Kupiškio P. Matulionio progimnazijos jaunių choras, Kupiškio meno mokyklos vaikų ir jaunių choras. Po šv. Mišių vyskupas L. Virbalas SJ pašventino akmentašio tautodailininko Vytauto Jasinsko šventoriuje pastatytą proginį akmeninį kryžių „Kupiškio bažnyčiai 100“.

Iš bažnyčios istorijos

2009 metais Kupiškio etnografijos muziejus išleido plačios apimties knygą – monografiją „Kupiškis. Gamtos ir istorijos puslapiai“ (sudarytoja – muziejaus darbuotoja, istorikė Aušra Jonušytė), kurioje straipsnio autorės pirmąsyk pateikta nepublikuota archyvinė Panevėžio vyskupijos kurijos medžiaga, svarbi Kupiškio Kristaus Žengimo į dangų bažnyčios ir parapijos istorijai (p. 199–268).

Pirmoji medinė bažnyčia pastatyta gana vėlai – 1616 metais. Iki tol tikinčiuosius aptarnavo Anykščių, Skapiškio, Svėdasų, Pandėlio bei Subačiaus bažnyčios. 1781 m. rugpjūčio 14 d. gaisras suniokojo Kupiškį. Sudegė ir bažnyčia, klebonija, špitolė bei penki klebonijai priklausę pastatai. Po dešimties metų parapijiečių lėšomis buvo pastatyta nauja – antroji –  medinė bažnyčia, 1791 m. rugpjūčio 21 d. pašventinta Angelų Sargų garbei. Bažnyčia parapijai tarnavo iki 1903-iųjų, kol buvo nugriauta.

Dabartinę – trečiąją – pseudogotikinę (neogotikinę) Kupiškio bažnyčią parapijiečių lėšomis statė Kupiškio klebonas ir Utenos dekanas kanauninkas Stanislovas Janulevičius (1840–1875–1921), projektavo inžinierius Konstantinas Rončevskis (1874–1935), Rygos politechnikumo profesorius. Leidimas bažnyčios statybai gautas 1897 metais, projektas patvirtintas 1898 metais, o po metų prasidėjo statybos darbai. 1900 m. liepos 23 d. klebonas kan. S. Janulevičius pašventino kertinį bažnyčios pamatų akmenį, iki metų pabaigos buvo išlieti pamatai. Statyba vyko 1900–1914 metais. Kristaus Žengimo į dangų bažnyčia buvo baigta statyti 1914 metais. Kilus karui, apdailos darbai nutrūko, o 1915 metais rusų valdžia išsivežė tris bažnyčios varpus. 1915 m. rugpjūčio 27 d. rusų artilerijai apšaudant vokiečių užimtą miestą, septyni sviediniai pataikė į bažnyčią ir pramušė sieną, apgadino skliautus, varpinę. Vokiečiai bažnyčioje įkūrė karo ligoninę, žuvusius ir nuo žaizdų mirusius ėmė laidoti prie šventoriaus įsirengtose kapinėse. Vokiečiai niokojo bažnyčią: ardė ir kūreno grindis, vargonus, altorius. 1919 metų vasarą Kupiškyje įsitvirtinus Lietuvos Respublikos valdžiai, pradėtos likviduoti bažnyčios nuniokojimo pasekmės: pradėti atstatymo darbai. Užbaigus pagrindinius įrengimo darbus 1921 m. rugsėjo 7 d. Žemaičių vyskupas Pranciškus Karevičius Kupiškio bažnyčią konsekravo Kristaus Žengimo į dangų (vartotas ir Kristaus Dangun Ėmimo) titulu.

Bažnyčią puošia dailininko A. Pšeslanskio (1915 metais jo nutapyti Šv. Pranciškaus Asyžiečio ir Šv. Jurgio paveikslai puošia Žemaičių Kalvarijos baziliką). 1913 ir 1914 metais tapyti paveikslai: didžiajame altoriuje – „Viešpats Jėzus Kristus įžengia į dangų“, dešiniajame – „Angelas Sargas“, kairiajame – „Švč. Mergelės Marijos Nekaltas Prasidėjimas“ (ispanų baroko tapytojo Bartalomės Estebano Muriljo darbo kopija).

Kupiškio bažnyčios 100-mečiui skirti renginiai bus pratęsti rudenį – organizuojama mokslinė konferencija.

Autorės asmeninio archyvo nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija