2014 m. rugsėjo 26 d.    
Nr. 36
(2107)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Lietuvos
kultūros
galerija


XXI Amžius


Paveldas

Konservuojama autentiška Šaukoto bažnyčios sienų tapyba

Šaukoto Švč. Trejybės bažnyčia

Šaukoto Švč. Trejybės bažnyčioje baigiami 2014-iesiems suplanuoti konservavimo ir restauravimo darbai. Jais siekiama sustabdyti XIX ir XX amžių sienų dekoro irimą. Bažnyčioje restauravimo ir remonto triukšmas netyla jau kelerius metus. Neseniai čia baigti cokolių, fasadų, stogo, langų, durų ir išorės sienų restauravimo bei kiti darbai apsaugos maldos namus nuo tolesnio irimo. To paties siekiama ir vykstančiais darbais pastato viduje – interjero dekoras reikalavo neatidėliotino restauravimo.

Kaip pranešė Šaukoto bažnyčioje konservuojama autentiška sienų tapyba, restauruojama dviejų laikotarpių sieninė tapyba. Vieni siužetai sukurti XX amžiaus pradžioje ir nutapyti aliejiniais dažais ant drobinių juostų. Dekorą kūrė vietiniai meistrai, veikiami liaudies meno tradicijų, tačiau jaučiama ir didelė barokinės stilistikos įtaka. Po šiais drobiniais apmušalais presbiterijoje ir ant šoninių bažnyčios sienų atidengtas senasis polichrominis dekoras, siekiantis XIX amžiaus vidurį ar antrą pusę. Jis yra kelių spalvų, istorizmo stilistikos. Restauratoriai siekia maksimaliai išsaugoti ir atskleisti sienų tapybos autentiškumą. Jie tvirtina autentiškos tapybos dažų sluoksnį, valo nuo jo dulkes ir nešvarumus, šalina pelėsį. Taip pat atstatomos tinko netektys. Ateityje numatyta retušuoti sunykusią autorinę tapybą, padengti sienas apsauginėmis medžiagomis, padėsiančiomis išsaugoti dekorą. Restauravimo darbams vadovauja dailininkas-restauratorius Šarūnas Juršėnas.

Atliekamiems darbams Kultūros paveldo departamentas skyrė daugiau kaip 66 tūkst. litų iš Lietuvos Respublikos ir Šventojo Sosto sutarties dėl bendradarbiavimo švietimo ir kultūros srityje 2014 metų programos. Dar daugiau nei 2,5 tūkst. litų pridėjo bažnyčią valdanti Šaukoto Švč. Trejybės parapija.

Šaukoto katalikų bažnyčią, tuomet vadintą koplyčia, savo lėšomis 1767 metais pradėjo statyti Kalnuotojo Šaukoto dvaro savininkas Simonas Petras Herubavičius. Bažnyčios statyba pabaigta 1795 metais. Žinoma, kad ji XIX amžiaus pirmoje pusėje rekonstruota ir padidinta, vėliau kelis kartus remontuota.

Radviliškio rajonas
Pagal Kultūros paveldo departamento informaciją

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija