2014 m. rugsėjo 26 d.    
Nr. 36
(2107)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Lietuvos
kultūros
galerija


XXI Amžius


Kronika

Ne vien maldos židinys

Gelgaudiškio kultūros centro
saviveiklininkų koncertas

ŠILUVA. Sulig pirmomis rudens dienomis į Šiluvos miestelį atlinguoja eisenų vėliavomis, atliūliuoja maldininkų giesmėmis didieji Šiluvos atlaidai – Švč. Mergelės Marijos Gimimo šventė.

Nuo seno Šiluvos Švč. Mergelė Marija pritraukdavo tūkstančius maldininkų: vieni atneša prie Marijos kojų savo maldas, prašymus, padėkas, kiti suveža parduoti savo prekes, treti ubago dalią atsineša, o dar kiti atvyksta tiesiog pasidairyti miestelio gatvelėse „išdygusiose“ kaip grybai po lietaus prekeivių pavėsinėse, patys nesuprasdami savo kelionės tikslo... Taigi, privažiuoja visokiausių žmonių. O juk dar Smetonos laikas Šiluvos Marija sukviesdavo ne tik maldininkus, bet įvairiausio amžiaus muzikantus, artistus. Netgi garsusis Čekoslovakijos cirkas yra Šiluvos turgaus aikštėje rodęs savo „cūdus“. Taigi, Šiluva garsėjo ne vien kaip religijos, bet ir kaip kultūros židinys. O šiais laikais dar skelbiama, jog Šiluva yra Lietuvos piligrimystės centras.

Jau treti metai Šiluvos kultūros namų darbuotojai pasiruošia didžiajam žmonių antplūdžiui ir skelbimais bei kitokiais būdais kviečia piligrimus, svečius ir šiluviškius į parodas, saviveiklininkų koncertus, renginius.

Ir tikrai Šiluvos kultūros namų darbuotojų triūsta ne veltui. Čia, kultūros namuose, treti metai per devynias atlaidų dienas apsilanko beveik tūkstantis svečių ir vietinių gyventojų. Vieni užsuka pažiūrėti parodos, kurioje šiemet savo darbus pristatė septyni Raseinių menininkų bendrijos „Pegasas“ nariai, ir Šiluvos seniūnijos tautodailininkės Inijos Ambrozienės nuostabiausiais „sodais“ papuošta koncertų sale pasigrožėti, kiti dokumentinį filmą apie šv. Joną Paulių II pamatyti. Vakarais žiūrovai buvo kviečiami į koncertus, kuriuos šventės proga dovanojo Gruzdiškės, Sujainių, Katauskių, Žaiginio kultūros namų, Paupio, Ramonų bendruomenių, Raseinių neįgaliųjų centro „Gaja“ kolektyvo, Šiluvos neįgaliųjų bendrijos saviveiklininkai ir dainuojamosios poezijos atstovai Andriejus Radčenko ir Rytas Germanavičius, svečių iš Šakių r. Gelgaudiškio kultūros centro kolektyvas, o Radviliškio r. Šaukoto kultūros namų mėgėjų teatras parodė spektaklį – R. Kaškausko „Vaiduokliai vienkiemyje“ (rež. Irena Petrašiūnienė). Pasidžiaugta poezijos knygelės „Gyvenimo upė“ išleidimu ir vyko jos pristatymas supažindinant su autore, Šiluvos gyventoja Sigute Genute Bendikaite ir jos kūryba.

Kultūros namų fojė kasmet paruošiami stendai, pasakojantys apie kraštą garsinančius žmones. Šiemet pristatyta medžiaga apie režisierių Eimuntą Nekrošių ir a. a. aktorių Arną Roseną. Džiaugėmės svečių meninėmis programomis, gėrėjomės krašto žmonių koncertais ir darbais. Visi saviveiklininkai skyrė savo talentus Švč. Mergelės Marijos gimtadienio šventei.

Kitaip ir negalime – juk gyvename Šiluvoje – vieno pirmųjų Europoje stebuklingo Švč. Mergelės Marijos apsireiškimo vietoje!

Birutė Greicienė

Raseinių rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija