2014 m. spalio 3 d.    
Nr. 37
(2108)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Maldai už Ukrainą – į Šiluvos atlaidus

Prie paminklo Šv. Bazilijaus
Didžiojo ordinui, pastatyto
prie Bazilionų mokyklos. Kairėje –
dr. Aldona Vasiliauskienė, mokyklos
direktorius Rimantas Gorys,
kun. dr. Mindaugas Ragaišis
ir Šv. Mikalojaus parapijos
maldininkų grupelė

2004 metais Vilniaus Šv. Mikalojaus parapijoje tuometinio klebono kun. Medardo Čeponio suburtas „Močiučių klubas“ – viena iš veikliausių parapijoje veikiančių maldos grupių. Antradieniais po rytmetinių šv. Mišių parapijos namų salėje „Močiučių klubas“ organizuoja maldos pusryčius. Juose ne kartą dalyvavo Vilniaus Švč. Trejybės Graikų Apeigų Katalikų Bažnyčios klebonas ukrainietis vienuolis t. Pavlo Jachimecas OSBM, be to, šv. Mišias Šv. Mikalojaus bažnyčioje ukrainiečių kalba yra aukoję Vilniuje gyvenantys ir iš Ukrainos atvykę vienuoliai bazilijonai.

Aukščiausiojo Ukrainos Graikų Apeigų Katalikų Bažnyčios arkivyskupo Sviatoslavo Ševčiuko padėjėjas vyskupas Josyfas Milianas dalyvavo Vilniaus Švč. Trejybės bažnyčios 500 metų jubiliejinėse iškilmėse. Išvykdamas iš Lietuvos, kun. M. Čeponiui už dėmesį ir maldas, skirtas Ukrainai, paliko Kijevo Rusios 1025 metų krikšto jubiliejui skirtą medalį. Šis medalis jubiliejinėse iškilmėse Kijeve buvo įteiktas straipsnio autorei, kitas Vilniuje įteiktas t. P. Jachimecui OSBM. Jubiliejinis medalis ir kiti vyskupo J. Miliano palikti suvenyrai buvo patikėti straipsnio autorei ir kun. M. Čeponui įteikti birželio 22 d. iškilmingoje Dievo Kūno šventėje. Kun. M. Čeponis – vienintelis lietuvis kunigas, apdovanotas tokiu ženklu.


Mokslo metų pradžia seminarijoje

Rugpjūčio 31 dieną klierikai po vasaros atostogų ir pastoracinės praktikos sugrįžo į Vilniaus Šv. Juozapo kunigų seminariją.

Rugsėjo 1-ąją, Mokslo ir žinių dieną, vyko įvadinė seminarijos vadovo mons. Žydrūno Vabuolo konferencija seminaristams, kurioje jis kalbėjo remdamasis  šv. apaštalo Pauliaus žodžiais, kad esame Dievo statyba. Buvo pabrėžta, kad mokymasis seminarijoje yra laikas, skirtas padėti pamatus, ant kurių galėtų tvirtai stovėti mūsų kunigystė ir, norint, kad šie pamatai būtų tvirti ir patikimi, reikia skirti laiko jiems išlieti. Tą pačią dieną seminaristai patarnavo Vilniaus Arkikatedroje vykusiose šv. Mišiose, kurias aukojo arkivyskupas Gintaras Grušas.

Rugsėjo 2 dieną seminarijoje vyko iškilmingas naujųjų mokslo metų atidarymas. Iškilmė prasidėjo šv. Mišiomis, kurias aukojo Vilniaus arkivyskupas metropolitas G. Grušas, koncelebravo kardinolas Audrys Juozas Bačkis, vyskupas Arūnas Poniškaitis, seminarijos rektorius mons. Ž. Vabuolas, seminarijos vicerektorius kun. Andžej Šuškevič, seminarijos dvasios tėvas kun. Saulius Bužauskas, seminarijos dėstytojai kunigai ir seminariją baigę kunigai svečiai. Šv. Mišiose dalyvavo seminarijos bendruomenė ir dėstytojai ne kunigai.


Vaikų piligrimystė Šiluvoje

Rugsėjo 8 dieną, pirmadienį, trylika Bukonių pagrindinės mokyklos mokinių, – penktokų, šeštokų ir aštuntokų, vadovaujamų tikybos mokytojos, – išvyko į Šiluvoje vykusius atlaidus švęsti Švč. Mergelės Marijos Gimimo. Ši diena buvo skirta Jonavos dekanatui. Kelionės metu vaikai turėjo progos sužinoti, kas yra Šiluva, kuo ypatinga ši šventovė, kokiu būdu ir kodėl prieš 400 metų jos laukuose bandas beganantiems vaikams apsireiškė Švč. Mergelė Marija ir ką Ji kalbėjo. Dar buvo svarbu peržvelgti savo sąžinę, prisiminti Dievo Įsakymus, pagalvoti, ar nesame padarę nuodėmių, kad galėtume atlaidus pelnyti. Kai kam reikėjo pasikartoti ir išpažinties eigą, nes jos būta jau seniai...

Šiluvoje vaikai buvo pavaišinti Jonavos savanorių verdama ir dalinama arbata, o paskui visi ėjome į Švč. Mergelės Marijos Apsireiškimo koplyčią. Vaikai suaugusiųjų pavyzdžiu keliais apėjo altorių ir pagerbė akmenis, ant kurių Mergelė Marija apsireiškė, paskui dalis liko eiti išpažinties, nes pagrindinė atlaidų sąlyga yra neturėti jokios, net mažiausios nuodėmės, kad gautum Dievo malonę. Paskui vaikai susirinko aikštėje prieš Baziliką, kur jau sėdėjo labai daug žmonių, laukiančių maldos. Mūsų vaikai kartu su tikybos mokytoja vadovavo Rožinio maldai. Po maldos aikštėje klausėmės katechezės apie atlaidų reikšmę ir maldos svarbą. Vidudienį, šviečiant kaitriai saulei, dalyvavome arkivyskupo Sigito Tamkevičiaus vadovaujamose šv. Mišiose, priėmėme Šv. Komuniją. Šv. Mišių metu buvo įdomu aikštėje prieš Baziliką stebėti labai didelį susirinkusių policijos ir kitų teisėtvarkos pareigūnų būrį, nes šią dieną buvo ypač melstasi už juos. Jie iškilmingai atžygiavo grojant policijos pučiamųjų orkestrui.


Mažais žingsneliais

Pirmąjį rudens sekmadienį šv. Mišios Jonavos Šv. apaštalo Jono koplyčioje prasidėjo įprastai, nors tikintieji nekantriai laukė, kada išvys žadėtą šventinti monstranciją, kurią nupirko viena parapijiečių šeima. Telydi ją gausios Viešpaties malonės!

Monstrancija (lot. monstrantia – rodau) naudojama katalikų liturgijoje Ostijai įdėti ir išstatyti garbinimui. Tai – vienas brangiausių ir meniškiausių reikmenų, kadangi ji gaminama iš aukso, sidabro ir pan.

Norint įsigyti monstranciją, reikia labai atsakingai žiūrėti į šį žingsnį, kadangi tai – brangus turtas, kuris, būdamas unikalus savo meniškumu, privalo derėti prie kitų turimų liturginių reikmenų stiliaus.

Adoracija ir palaiminimas Švč. Sakramentu yra viena gražiausių pamaldumo praktikų.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija