2014 m. spalio 31 d.    
Nr. 41
(2112)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Lietuvos
kultūros
galerija


XXI Amžius


Kronika 

JAV mecenatė apdovanojo V. K. Jonyno galeriją Druskininkuose

Vytauto Kazimiero Jonyno sienų
mozaikų modeliai „Rūpintojėlis“
ir „Šv. Kazimieras“

Į V. K. Jonyno galeriją Druskininkuose iš JAV atkeliavo dovanoti 2 monumentalūs (aukštis 2,5 m) eksponatai: išeivijos dailininko Vytauto Kazimiero Jonyno (1907–1997), dirbusio Lietuvoje, Prancūzijoje, Vokietijoje ir JAV, sienų mozaikų modeliai „Rūpintojėlis“ ir „Šv. Kazimieras“. Originalioje architektūroje jie turi užrašus „Iš praeities Tavo sūnūs te stiprybę semia“ ir „Apsaugok, Aukščiausiasis, tą mylimą šalį“. Šios mozaikos V. K. Jonyno buvo sukurtos 1965 metais Šiluvos Dievo motinos koplyčiai Nekaltojo prasidėjimo katedrai Vašingtone (Shrine of the Immaculate Conception, Washington, DC). Ten dar yra yra ir išeivijos dailininkų Albino Elskaus bei Vytauto Kašubos kūriniai.

V. K. Jonyno galerijai minėtus mozaikų projektus padovanojo JAV, Indianoje, gyvenanti Irena Jonynienė, dovaną dedikuodama savo vyro Vytenio Jonyno atminimui. Galerijai, kuri disponuoja beveik tik kameriniais V. K. Jonyno molbertinės tapybos, skulptūros kūriniais, akvarelėmis ir piešiniais, ši dovana yra didžiulis pastiprinimas, galimybė optimaliau reprezentuoti V. K. Jonyno kūrybos platumas. Mozaikų modeliuose žiūrovai galės matyti harmoningą kolorito visumą, savitą idėjos interpretaciją. Figūros atliktos nepriekaištinga profesionalo ranka, kompozicijose perteiktos tėvynės ilgesio nuotaikos, fono detalės praturtintos toliuose paliktos tėvynės istorinių įvykių, architektūros vaizdais. Muziejus dėkingas ir Kastyčiui Latviui (JAV), skyrusiam savo lėšas kūriniams persiųsti. Išpakavus dėžes, buvo matyti, kad eksponatus į tolimą kelionę palydėjo rūpestingos rankos, – abiejų, kruopščiai supakuotų mozaikų projektų, sėkmingai perkirtusių Atlanto platybes, būklė – puiki. Tikimasi, kad šie monumentalūs kūriniai bus lyg tiltas tarp praeities ir dabarties, priartins pasaulio toliuose pasklidusią mūsų tautiečio kūrybą, atvers naujus tyrinėjimų horizontus.

Nuo 1989 metų Druskininkuose gyvuojanti V. K. Jonyno galerija, propaguojanti dešimtmečiais autoriaus kurtą vaizduojamąjį ir taikomąjį meną, yra surengusi įsimintinas dailės parodas: „V. K. Jonynas: biografiniai punktyrai dailėje“, „Po pasaulio skliautu“, „V. K. Jonynas: portretų dialogai“. Ne mažiau įdomios išeivijos dailininkų – Adomo Galdiko (JAV), Magdalenos Stankūnienės (JAV), Telesforo Valiaus (Kanada), Juzės Katiliūtės (Šveicarija), Adolfo Vaičaičio (Australija) – kūrybos parodos, paruoštos edukacinės programos „Istorijos pamoka prie V. K. Jonyno vitražų: nuo Tado Kosciuškos iki George Vašingtono“, „Apie ką byloja V. K. Jonyno projektas indėnų šventyklai“, „Visų Donelaitis“ ir kt. Šios galerijos mecenatai ir globėjai liks mūsų atmintyje kaip Gerosios vilties ir Meilės Lietuvai nešėjai. Naujuosius V. K. Jonyno kūrinius ir galeriją jau aplankė iš JAV Indianos valstijos atvykusi mecenatės dukra Karilė Jonynaitė bei kiti V. K.  onyno giminės: Andrea Zotovas (JAV), Vaidotas Jonynas (Kanada) ir kiti.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija