2014 m. spalio 31 d.    
Nr. 41
(2112)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Telšių vyskupijoje

Gargždų dekanate

Jų darbai juos lydi

Klebonas kan. Jonas Paulauskas
prie kun. Antano Šeškevičiaus portreto

Kun. Vytautas Liesis
šventina Misijų kryžių

Gedulinga procesija šventoriuje

GARGŽDAI. Paskutinį spalio sekmadienį Sumos šv. Mišiose Šv. arkangelo Mykolo bažnyčioje buvo meldžiamasi už jau mirusius Gargždų parapijoje dirbusius kunigus: kunigą jėzuitą Antaną Šeškevičių, ilgametį parapijos kleboną, vėliau tapusį Telšių vyskupu Juozapą Pletkų, ilgametį parapijos kleboną Leoną Veselį, kitus parapijoje dirbusius kunigus. Šiemet sukako 100 metų nuo kun. Antano Šeškevičiaus, kun. Leono Veselio gimimo. Šv. Mišias aukojo parapijos klebonas kan. Jonas Paulauskas, asistuojant diakonui Audriui Undraičiui. Mišių pradžioje kan. J. Paulauskas išsamiai papasakojo apie beveik 15 metų vikaru Gargždų parapijoje dirbusį kun. A. Šeškevičių SJ, jo aktyvią, pasiaukojančią veiklą kunigo tarnystėje. A. Šeškevičius gimė 1914 metais Pasvalio parapijoje. Būdamas 20 metų pasiryžo tapti jėzuitu. Ruošdamasis kunigystei, studijavo Italijoje, Austrijoje, Kaune. 1943 metais Vienos kardinolo įšventintas kunigu grįžo į Lietuvą, dirbo Šiaulių Šv. Ignaco bažnyčioje. Daug dirbo su jaunimu, už tai 1946 metų birželį sovietinė valdžia jį areštavo ir nuteisė 25 nelaisvės metams. Jis kalėjo Vorkutoje, Permėje, Pravieniškėse. Kalėjimuose praėjo 37 kunigystės metai. Už kalinių sielovadą buvo vežamas iš vieno lagerio į kitą. Paskutinę bausmę atlikęs Alytaus griežtojo režimo kalėjime, 1972 metais išėjęs į laisvę, kun. A. Šeškevičius dirbo vikaru Šilalėje. Nuo 1975 metų dirbo vikaru Gargžduose. Tais sunkiais sovietinės priespaudos metais kun. Antanas Šeškevičius, parapijiečių pagarbiai vadinamas „Tėveliu“, liko ištikimas, aktyvus kovotojas už tiesą, tikėjimo laisvę. Buvo aktyvus pogrindinės spaudos bendradarbis, pogrindinės kunigų seminarijos Gargžduose organizatorius ir dėstytojas, nepailstantis ligonių, šeimų lankytojas. Buvo bebaimis, labai darbštus, išsilavinęs. Kai vietinė valdžia nedavė leidimo statyti priestatą prie mažos, žemos Gargždų bažnyčios, kun. A. Šeškevičius važiavo į Maskvą prašyti leidimo naujos bažnyčios statybai. Malda, drąsa, ryžtas laimėjo – leidimas buvo gautas. Į parapiją klebonu 1988 metais paskirtas jaunas, darbštus kunigas Jonas Paulauskas energingai, skubiai ėmėsi naujos bažnyčios statybos rūpesčių. 1989 metais naujoje Gargždų bažnyčioje jau vyko pamaldos, o tėvelis – kun. A. Šeškevičius – buvo iškeltas į Naująją Akmenę. Ten buvo miestas be bažnyčios, reikėjo iniciatyvaus ir ryžtingo kunigo. Klaipėdos Šv. Juozapo Darbininko parapijoje aktyviai dirbo sielovados darbą. Kun. A. Šeškevičius SJ mirė 2002 m. sausio 25 d. Kaune, jėzuitų namuose, palaidotas Petrašiūnų kapinėse.

Nepamirštamas Tėvelis – kun. A. Šeškevičius SJ – Gargžduose, jo darbai, nuoširdumas, meilė Dievui, žmonėms, gamtai jį lydi. Tikėtina, kad jis jau išgirdo Viešpaties žodžius: „Gerai, šaunusis, ištikimasis tarne! Eikš į savo šeimininko džiaugsmą“.

Po šv. Mišių procesijoje aplankyti kitų Gargždų bažnyčios šventoriuje palaidotų kunigų kapai, pasimelsta prie vyskupo Antano Vaičiaus, 1989 metais pašventinusio kertinį bažnyčios akmenį, atminimo lentos, pašventintas šventoriuje esantis Misijų kryžius. Jis pastatytas 1901 metais, statant naują bažnyčią, ir ne kartą perstatytas.

Parapijiečių atmintyje neblėsta aktyvi, drąsi, pasiaukojanti, nepailstanti pastoracinė kun. A. Šeškevičiaus SJ veikla. Parapijos tikinčiųjų aktyvas, pritariant ir padedant klebonui kan. J. Paulauskui, entuziastingai organizavo šį maldų sekmadienį už parapijoje dirbusius, jau mirusius kunigus.

Kazimiera Sipienė

Autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija