2014 m. spalio 31 d.    
Nr. 41
(2112)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Žmonės vis dosniau aukoja nepasiturintiems

Susumavę prieš porą savaičių įvykusios „Maisto banko“ akcijos rezultatus, jos organizatoriai praneša apie lietuvių dosnumą. Lyginant su pavasarį surengta akcija, „Maisto bankui“ šįkart paaukota penktadaliu daugiau ilgo galiojimo maisto produktų nei anksčiau. Sudėjus visų parduotuvių duomenis matyti, kad jų lankytojai nepasiturinčių maitinimui paaukojo maisto už daugiau nei 1 mln. 243 tūkst. litų (beveik 360 tūkst. eurų).

Pasak „Maisto banko“ vadovo Vaidoto Ilgiaus, pastaraisiais metais sparčiai augantis lietuvių dosnumas nuolat atsispindi ir skirtingose gyventojų apklausose. Maisto skurstantiems šįkart dovanojo 142 tūkst. geradarių – tai 16% daugiau, nei pavasarį. Išaugusiam surinkto maisto kiekiui įtakos šįkart neturėjo nei maisto kainų korekcija, nei geografinė plėtra.

„Maisto banko“ akcija vykdyta 73 miestuose ir miesteliuose (pavasarį – 70), o maisto produktų kainų įvertinimo nekeitėme nuo praeito rudens“, – sakė nacionalinis šios akcijos koordinatorius Modestas Bastys.

Tarptautinę kovos su skurdu dieną Vilniuje, šalia prekybos centro „IKI Mindaugas“, triukšmingai buvo pažymėta rudeninės „Maisto banko“ akcijos pradžia: vyko „Maisto banko“ ir jo partnerių socialinių ir ne pelno siekiančių organizacijų bendras mitingas, skatinantis kovoti su nepritekliumi, labiau pasirūpinti nepasiturinčiais, pamaitinti alkanuosius. Plačiau atverti pinigines padėti galėjo ne tik renginiai ar žinomų šalyje žmonių raginimai aukoti, bet ir tą savaitgalį saulėtomis dienomis Lietuvą džiuginę orai. Dvejojančius paragino prisidėti ir „Maisto banko“ akcijoje apsilankiusi prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Europarlamentaras Antanas Guoga išaugusį aukojimą vertina kaip aukštesnės Lietuvos visuomenės brandos rodiklį. „Labdaros iniciatyvose dalyvauja du trečdaliai lietuvių. Vadinasi, išmokome dalintis su stokojančiaisiais tuo, ką šiandien turime – vieni daugiau, kiti mažiau. Svarbi kiekvieno parama, kažkam virsianti sotesniu duonos kąsniu,“ – sakė A. Guoga.

„Džiaugiamės tokiais puikiais rudeninės „Maisto banko“ akcijos rezultatais. Mus ir „Maisto banką“ sieja prasminga partnerystė ne vien maisto aukojimo akcijose. Jau penkerius metus Lietuvoje vykdome beprecedentį paramos maistu projektą – kasdien apie 4 tonas bebaigiančių galioti, kokybiškų ir skanių maisto produktų atiduodame „Maisto banko“ savanoriams, kurie juos išdalina šalia mūsų parduotuvių kaimynystėje gyvenantiems žmonėms,“ – teigia prekybos tinklo „IKI“ generalinis direktorius Gerard Rog.

Analizuojant „Maisto banko“ akcijos rezultatus paaiškėjo, kad daugiausiai maisto tradiciškai paaukota prekybos tinklo „MAXIMA“ parduotuvėse. 140 „Maxima“ parduotuvių visoje Lietuvoje apsilankę žmonės skurstantiems paaukojo įvairių ilgo galiojimo maisto produktų, kurių vertė net 0,5 mln. litų. Išskirtinai “Maxima“ parduotuvėse buvo galima aukoti ir kasininkėms įteikiant skrajutę su brūkšniniu kodu. Šiuo būdu papildomai paaukota prekių dar už 12 tūkst. litų. Nepasiturintiems maisto pirkę parduotuvių lankytojai šįkart išleido daugiau pinigų. Lyginant su ankstesnėmis „Maisto banko“ akcijomis, vidutiniškai vienas aukojęs maisto labdarai skyrė apie 9 litus.

Žmonių paaukotas maistas bus tvarkomas „Maisto banko“ ir jo partnerių socialinių organizacijų sandėliuose bei dalinimo punktuose. Iš čia surinktas maistas bus dalinamas nepasiturinčioms šeimoms ar keliaus į labdaros valgyklų, dienos centrų ar kitų globos įstaigų virtuves, kur bus gaminamas valgis nepasiturintiems. Tikimasi, kad „Maisto banko“ akcijos metu surinkti maisto produktai pasieks daugiau nei 70 tūkst. skurstančiųjų.

 

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija