2014 m. lapkričio 14 d.    
Nr. 43
(2114)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Lietuvos
kultūros
galerija


XXI Amžius


Kronika

„Pakeleivingi“ gali tapti „Bendrakeleiviais“...

Vytautas BAGDONAS

Prisiminimui įsiamžino festivalio
organizatoriai, režisieriai,
kai kurių šalies teatrų vadovai bei
anykštėnai – jaunieji teatro mylėtojai

Akimirka iš Jaunimimo teatro
suvaidinto spektaklio „Dėdės ir dėdienės“

Šiaulių dramos teatro direktorius
Antanas Venckus siūlė pakeisti teatrų
festivalio pavadinimą, pagyrimo
žodžių anykštėnams už tokį reikalingą
ir patrauklų festivalį negailėjo aktorius
ir režisierius Gediminas Storpirštis

ANYKŠČIAI. Spalio 19–26 dienomis Kultūros rūmuose vyko pirmasis profesionalių teatrų Nacionalinės dramaturgijos festivalis „Pakeleivingi“, kurį, padedant gausiam rėmėjų būriui, organizavo rajono savivaldybė, Anykščių kultūros centras ir Menų inkubatorius. Per savaitę trukusį festivalį pilnutėlėje Anykščių kultūros rūmų salėje aštuoni Lietuvos teatrai parodė devynis lietuviškosios dramaturgijos kūrinius.

Spalio 19-ąją festivalis atidarytas dviejų dalių Šiaulių dramos teatro spektakliu „Nebylys“ (režisierius – Jonas Vaitkus), pastatytu pagal to paties pavadinimo Juozo Tumo-Vaižganto kūrinį.

Kitą dieną Kauno kamerinis teatras spektakliu pagal Daivos Čepauskaitės pjesę „Lapė ir višta“ pradžiugino vaikus. Spalio 21-ąją Valstybinis jaunimo teatras parodė Algirdo Latėno režisuotą spektaklį „Trys mylimos“, pastatytą pagal to paties pavadinimo Žemaitės pjesę. Spalio 22-ąją scenoje „šeimininkavo“ Keistuolių teatras, atvežęs net du netradicinius spektaklius, – apie vaikystės pasaulį mažiems ir dideliems „Kai aš mažas buvau“ (režisierius – Vaidotas Žitkus) ir muzikinį detektyvą – dviejų dalių romansų spektaklį „Išėjau aš stotin“ (režisieriai – Vytautas V. Landsbergis ir Aidas Giniotis). Dar vieną dieną anykštėnų scenoje buvo atkurti tragiški 1991-ųjų sausio 13-osios įvykiai. Lietuvos nacionalinio dramos teatro aktoriai tai parodė spektakliu „Barikados“, kurį režisavo jaunų latvių ir lietuvių teatro menininkų trijulė – Valters Silis, Janis Balomis ir Goda Dapšytė. Per kitas dvi dienas teatras „Atviras Ratas“ parodė Aido Giniočio režisuotą premjerą „Žmogus, nužudęs gulbę“ , o Nacionalinis Kauno dramos teatras – Agniaus Jankevičiaus režisuotą spektaklį „Gentis“ pagal Ievos Simonaitytės romaną „Aukštujų Šimonių likimas“. Spalio 26-ąją festivalį užbaigė Valstybinis jaunimo Mažasis teatras spektakliu „Dėdės ir dėdienės“, sukurtu pagal to paties pavadinimo Juozo Tumo-Vaižganto apysaką (inscenizacijos autorė ir režisierė – Gabrielė Tumėnaitė).

Pirmasis profesionalių teatrų nacionalinės dramaturgijos festivalis „Pakeleivingi“ prasidėjo ir baigėsi lietuvių literatūros klasiko Juozo Tumo-Vaižganto kūrinių inscenizacijomis. Juk šiemet buvo minimos 145-osios šio iš Svėdasų krašto kilusio rašytojo gimimo metinės. Taigi, festivalio organizatoriai ir dalyviai tokiu būdu savotiškai pagerbė šio tautos švietėjo atminimą.

Pasibaigus spektakliui „Dėdės ir dėdienės“, žiūrovai atsistoję plojimais dėkojo aktoriams Mindaugui Capui, Agnei Šataitei, Vainiui Sodeikai, Indrei Paškauskaitei, Algimantui Dapšiui ir kitiems už išraiškingai atkurtus scenoje dvaro tijūno Rapolo Geišės, Severiutės, Mykoliuko, Dovydienės, Mykolo personažus. Nuoširdžiai už vaidybą padėkojo svečiams Anykščių kultūros centro direktorė Dijana Petrokaitė, o rajono meras Sigutis Obelevičius visų dalyvsvusių teatrų atstovams įteikė specialiai šiam festivaliui anykštėnės stiklo menininkės Justės Kamarauskaitės sukurtą meninį simbolį.

Pirmojo profesionalių teatrų nacionalinės dramaturgijos festivalio „Pakeleivingi“ uždarymo proga šalies teatrų vadovams, režisieriams ir festivalio organizatoriams Anykščių rajono meras S. Obelevičius įteikė padėkas, prisiminimo dovanas. Meras, Anykščių kultūros centro direktorė Dijana Petrokaitė, režisierius Jonas Buziliauskas išreiškė mintį, kad festivalis taps tradiciniu ir bus labai prasmingas, reikalingas kultūros reiškinys. Tam pritarė ir anykštėnų svečiai. Šiaulių dramos teatro direktorius Antanas Venckus, pritardamas anykštėnų idėjai tokius festivalius organizuoti kiekvienais metais, pasiūlė pagalvoti apie pavadinimo pakeitimą: „Būkime ne „Pakeleivingi“, o „Bendrakeleiviai“. Valstybinio jaunimo teatro aktorius ir režisierius Gediminas Storpirštis pasidžiaugė suteikta galimybe dar kartą sugrįžti į Anykščius. Vasarą jis su kolegomis atvyksta čia į tradicinius labai populiarius dainuojamosios poezijos festivalius „Purpurinis vakaras“, o štai rudenį anykštėnai pakvietė į teatrų festivalį.

„Aš labai myliu Anykščius ir čia noriu atvažiuoti ne tiktai vasaroti, bet ir su spektakliais“, – sakė festivalio uždarymo metu Nacionalinio Kauno dramos teatro vadovas Egidijus Tamošiūnas.

Taigi, dar vienas anykštėnų kultūrinis renginys taps tradiciniu, nes plūstantys į spektaklius žiūrovai akivaizdžiai įrodė, kad tokie festivaliai yra reikalingi. Nežinia dar, ar festivalio pavadinimas iš „Pakeleivingų“ virs „Bendrakeleiviais“, tačiau jau dabar žinoma, kad toks renginys ateinančių metų rudenį tikrai aplankys Anykščius.

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija