2014 m. lapkričio 14 d.    
Nr. 43
(2114)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Lietuvos
kultūros
galerija


XXI Amžius


Kronika

Festivalyje – mėgėjų teatrai

JURBARKAS. Rugsėjo 25–27 dienomis kultūros centre, Vytauto Didžiojo pagrindinėje mokykloje, Dvaro parke ir Krašto muziejuje vyko Kultūros centro Konstantino Glinskio teatro 55-mečiui skirti renginiai ir IX mėgėjų teatrų festivalis „Senjorai ir jaunystė“. Jurbarką šia proga aplankė ne tik kolegos iš kitų miestų, bet ir bičiuliai iš Prancūzijos. Vytauto Didžiojo pagrindinėje mokykloje Pamiers (Prancūzija) miesto licėjaus moksleivių teatras pristatė spektaklį „Teatro mišrainė“.

Rugsėjo 27 dieną Dvaro parke keturi Lietuvos mėgėjų teatrai iš Utenos, Vilniaus, Jurbarko ir Palangos parodė spektaklius pagal K. Donelaičio poemą „Metai“. Argi ne dyvų dyvai, kad K. Donelaičio išmintimi ir patarimais po 300 metų dalinamės visomis tarmėmis įvairiausiuose Lietuvos kampeliuose, pradėdami repeticijomis salėse, ruošdami rajonų ir miestų šventes ir pagaliau teatro kalba prabildami jubiliejinėje Lietuvos dainų šventėje „Čia mano namai“?

Kadangi šiemet minimi jubiliejiniai K. Donelaičio ir teatro metai, tad Jurbarko Dvaro parke simboliniu laiko ratu sukosi Utenos „Žaliaduonių“ teatras (režisierius – Šarūnas Kunickas), Vilniaus kolegijos teatras (režisierė – Jūratė Vilūnaitė), Jurbarko Konstantino Glinskio teatras (režisierė – Danutė Samienė) ir Palangos „Grubusis“ teatras (režisierius – Virginijus Milinis).

Po jungtinio teatrų ir choro pasirodymo teatralai buvo kviečiami dalyvauti konferencijoje „Mėgėjiško teatro vaidmuo Lietuvos kultūroje“. Ji vyko Jurbarko krašto muziejuje. Konferencijoje mintimis ir įžvalgomis dalijosi režisieriai Gytis Padegimas, Julius Dautartas, teatrologė Vitalija Trusauskaitė, redaktorė Danutė Mukienė, LLKC vyr. specialistė Irena Maciulevičienė, K. Glinskio teatro aktorė Birutė Skandūnienė, režisierė Agnė Banytė ir teatro pedagogas iš Prancūzijos rež. Seel Antoine.

Beje, netrukus Jurbarko kultūros centro K. Glinskio teatro artistai kartu su režisiere Danute Samiene išvyksta gastroliuoti į JAV.

Violeta Develienė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija