2014 m. lapkričio 21 d.    
Nr. 44
(2115)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Lietuvos
kultūros
galerija


XXI Amžius


Projekto rubrikos: „Kronika“, „Penktadienio pokalbiai“,
„Išnašos“, „Laikas ir žmonės“, „Atmintis“, „Paveldas“, „Etnografija“,
„Kristijono Donelaičio metai“, „Iš laiškų“, „Retro“.


Kronika 

Dievas ir kūryba buvo jo kasdienybė

Paulius LEMEŽIS

Parodoje – kun. Leonardo
Kazimiero Andriekaus OFM knygos

Lapkričio 13-osios vakarą besidomintieji kun. Leonardo Kazimiero Andriekaus OFM asmenybe (1914 06 15-1940 06 29–2003 05 20) rinkosi į Maironio lietuvių literatūros muziejų. Ten vyko jo 100-mečio minėjimas. Renginio metu ne tik buvo galima išgirsti įvairių pasakojimų, istorijų, faktų apie kun. L. K. Andriekų OFM, įsigyti jo kūrybos knygų, bet ir aplankyti parodą „Apstu serafimiškosios meilės... (Leonardui Andriekui – 100)“, kurią parengė Maironio lietuvių literatūros muziejaus Išeivių literatūros skyriaus vedėja dr. Virginija Babonaitė-Paplauskienė ir dailininkė I. Zamulskienė.

Kunigas, pranciškonų vienuolis, poetas, teologijos mokslų daktaras – tik keli žodžiai, apibūdinantys L. K. Andriekaus asmenybę. Į minėjimą susirinkę garbingi svečiai siekė apžvelgti poeto veiklą, pasakoti kun. L. K. Andriekaus OFM biografijos detales, nutikimus, kūrybos bruožus bei kitus įdomius faktus.


Išnašos

Miškų ir nakties duktė

(Apie Dianą Glemžaitę ir jos poeziją)

Jonas STALIULIONIS

Varėnos miesto knygyne 1994 metų vasarą pastebėjau poezijos knygelę „Mes mokėsim numirt“. Suintrigavo neįprastas pavadinimas, ir knygą paėmiau į rankas. Viršelyje išradingai įkomponuota jaunos besišypsančios mergaitės su kasytėmis fotografija nesiderino su antrašte. Tik kelios eilutės po nuotrauka: „Poetė Diana Glemžaitė – Lietuvos pasipriešinimo kovų dalyvė, 1949 metais žuvusi miškuose prie Juodupės“, – nunešė mano mintis į žiaurius ir kruvinus partizaninio karo laikus, kuriuos ir aš dar suspėjau pamatyti vaiko akimis. Todėl jau nuo mažų dienų krūtinę kaitindavo karo atšvaitai, sukibirkščiavę graudžiose dainose, pasididžiavimą keldavo kiekviena sėkmingesnė miško brolių pasala.


Kronika

Popietė su policininke

Amsis, Asta Railienė ir
„Vyturio“ progimnazijos
pirmokai „Židinio“ bibliotekoje

PANEVĖŽYS. Norint atkreipti vaikų dėmesį ir siekiant betarpiško bendravimo bei stengiantis padėti jiems geriau įsiminti eismo taisykles ir policijos pareigūnų patarimus „Židinio“ bibliotekoje (Nemuno g. 76) vyko smagus edukacinis pasibuvimas. Renginyje svečiavosi Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Panevėžio miesto policijos komisariato specialistė Asta Railienė kartu su kolega, policijos bičiuliu šuneliu Amsiu. Pasiklausyti, sužinoti šį tą naujo ir paganyti akis į Amsį, atkeliavo mažieji „Vyturio“ progimnazijos pirmokai. Apie tai, kaip vaikams dera ir nedera elgtis įvairiose gyvenimiškose situacijoje jiems papasakojo A. Railienė. Vaikams buvo parodyti 7 nuotaikingi mokomieji animaciniai filmukai „Policijos bičiulio Amsio patarimai“. Jie mažiesiems renginio dalyviams priminė, jog tamsiu paros metu reikia segėti atšvaitus, nežaisti arti gatvės ir gatvėje, dviračiu važiuoti, dėvint šalmą ir liemenę ar kitus šviesą atspindinčius elementus. Vaikai turėjo atsakyti į klausimus, ar galima pasiskolinti iš parduotuvės šokoladuką, ir kaip reikia elgtis važiuojant automobiliu, jeigu nenori „skristi“ į ligoninę. Pareigūnė priminė ir apie telefoninius sukčius, aptarė pagrindines saugaus elgesio namuose taisykles. A. Railienė patarė būti budriems, o matant vykdomą nusikaltimą apie tai pranešti trumpuoju policijos numeriu 112. Teisėsaugos sergėtojai džiaugėsi, kad po filmukų peržiūros paaiškėjo, jog vaikai tikrai daug žino. Kiekviena serija buvo labai entuziastingai aptariama, o išvados daromos vos ne choru.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija