2014 m. lapkričio 28 d.    
Nr. 45
(2116)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Lietuvos
kultūros
galerija


XXI Amžius


Kronika

Knygų kelionė

KURŠĖNAI. Tai, kas vyko mieste spalio 13-ąją, paprasta akcija, renginiu, švente ar bendraminčių susibūrimu tikrai nepavadinsi. „Gyva“ 1798 žmonių 1,6 km ilgio „upė“ vinguriavo miesto gatvėmis, o ja „plaukė“ knygos iš Šiaulių r. Kuršėnų Lauryno Ivinskio gimnazijos į Vytauto Vitkausko biblioteką. Originali, į Lietuvos rekordų knygą pretendavusi patekti akcija „Imkit mane ir skaitykit“ išjudino visą miestą, daugeliui primindama Baltijos kelią.

Akcijos sumanytoja Roma Albrikienė, Kuršėnų Lauryno Ivinskio gimnazijos direktoriaus pavaduotoja neformaliam ugdymui, teigė, kad surinkti knygas ir padovanoti bibliotekai buvo galima ir įprastai. Tačiau norėjosi kažko prasmingesnio, įsimintino. Buvo paprašyta bibliotekai dovanoti ne senesnes nei penkerių metų knygas. Į kvietimą atsiliepė 17 rajono įmonių bei organizacijų, pavieniai gyventojai. Kiekviena knyga buvo pažymėta specialiu akcijos lipduku. Ir tokių knygų iš viso buvo 650.

Akcijos dieną oras lepino rudens šiluma. Visų nuotaika buvo puiki. Lauryno Ivinskio gimnazijos kieme ant stalo, dėžėse buvo surikiuotos dovanotos knygos. Atvyko svečiai – Šiaulių rajono meras Algimantas Gaubas, Seimo narė Rima Baškienė. Jie pasveikino susirinkusius. Meras padėkojo akcijos organizatoriams – minėtai gimnazijai bei Šiaulių rajono švietimo centrui – ir linkėjo pasiekti rekordą.

Pirmoji knyga – Kristijono Donelaičio „Metai“ – renginio vedėjų buvo perduota akcijos sumanytojai Romai Albrikienei, ji knygą perdavė Šiaulių rajono merui Algimantui Gaubui, jis – gimnazijos direktoriui Albinui Jokubauskui, jis – Seimo narei Rimai Baškienei... Ir taip knyga paskui knygą keliavo iš rankų į rankas.

Į akcijos dalyvių rankas patekusi pirmoji knyga visiems teikė ypatingo džiugesio. Atrodė, kad perduodama ne knyga, o šventas, išsvajotas, ypatingai brangus nešulys... Knygos vaikų rankose tarsi išjudino gerąsias emocijas, prikėlė prisiminimus. Mažiausiems akcijos dalyviams – lopšelinukams – didžiosios knygos lenkė prie žemės rankutes, tačiau vaikai laikėsi tvirtai. Nors akcijos organizatoriai vis ragino skubėti, nevartyti knygų, dalyviai neklausė. Laukiantieji brangaus nešulio, ypač K. Donelaičio „Metų“, linksmai šaukė: „Eina eina eina“.

Knygos keliavo Kuršėnų gatvėmis, per Generolo S. Raštikio tiltą, per parką – į biblioteką, kur knygų jau laukė bibliotekininkės. Pirmosios perduotos knygos – K. Donelaičio „Metų“ – kelionė iš gimnazijos kiemo iki bibliotekos truko vieną valandą. Paskutinė perduota knyga – romanas vaikams „Alvinas ir burundukai“.

Visos knygos buvo suneštos į vidų. Bibliotekininkės pastebėjo, kad daugiausia knygų skirta vaikams. Visos jos papildys bibliotekos fondus.

Šiaulių rajono savivaldybės bibliotekos direktoriaus pavaduotoja Birutė Litevkienė, Kuršėnų Vytauto Vitkausko bibliotekos vedėja Joneta Filinskė padėkojo akcijos rengėjams, ypatingai Romai Albrikienei. Buvo įteikta suvenyrinių gėlių, negailėta nuoširdžių žodžių.

Netrukus paaiškėjo, kad iš Kuršėnų Lauryno Ivinskio gimnazijos į V. Vitkausko biblioteką nusidriekusi žmonių eilė tapo ilgiausiu iš žmonių sudarytu konvejeriu šalyje ir ši akcija pateko į Lietuvos rekordų knygą.

Gitana Kudulienė

Šiaulių rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija