2014 m. lapkričio 28 d.    
Nr. 45
(2116)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Paminėta klauzūrinių vienuolynų diena

Lapkričio 21 dieną Katalikų Bažnyčios liturgijoje minimas Švč. Mergelės Marijos Paaukojimas. Ši diena, popiežiaus Pijaus XII sprendimu, nuo 1953 metų yra paskelbta klauzūrinių (kontempliatyvių) vienuolynų diena. Tą dieną, naujųjų Liturginių bažnytinių metų, kurie yra paskelbti vienuolynų metais, išvakarėse Kretingoje esančiame Šv. Klaros seserų klarisių vienuolyne lankėsi ir kartu su ten gyvenančiomis bei jas aplankiusiomis seserimis vienuolėmis meldėsi Telšių vyskupijos vyskupo augziliaras ir generalvikaras vyskupas Linas Vodopjanovas OFM. Jis vienuolyno koplyčioje aukojo šv. Mišias, pasakė pamokslą bei pabendravo su seserimis vienuolėmis. Pamoksle vyskupas išryškino uždarųjų (kontempliatyviųjų) vienuolynų svarbą ir uždavinį Bažnyčioje ir šių dienų pasaulyje. Jis kalbėjo apie tai, jog šiandienos žmogus vertina tik veiklumą, funkcionalumą, rezultatą, pelną, kitaip sakant, visa tai, kas apčiuopiama ir pastebima materialiame pasaulyje. Vienuoliai ir vienuolės – pašvęstojo gyvenimo žmonės, uždarųjų vienuolynų nariai – atlieka ypatingą misiją Bažnyčioje ir pasaulyje – jie kovoja dvasinę kovą. Malda ir kontempliavimu, nuolat nukreipę savo žvilgsnį į Viešpatį, šie pašvęstojo gyvenimo žmonės nuolat budi, melsdamiesi už visus ir taip parodydami, kad svarbiausia – nuolatinis ryšys su Dievu bei bendruomene. Vyskupas linkėjo ir toliau kontempliatyvaus gyvenimo seserims vienuolėms gyventi džiugia viltimi ir maldos dvasioje ir taip nenuilstant vykdyti šią svarbią ir labai reikalingą misiją.

Vyskupo L. Vodopjanovo OFM apsilankymas Kretingos Šv. Klaros seserų vienuolyne buvo puikus akcentas pradedant naujuosius bažnytinius liturginius vienuolynų metus. Šiuo metu Kretingoje nuo 1998 metų įsikūrusiame Šv. Klaros seserų vienuolyne yra septynios iškilmingųjų, viena laikinųjų įžadų sesuo ir viena novicija. Telšių vyskupijoje tai – vienintelis popiežiaus teisių kontempliatyvus vienuolynas, kur gyvenama aukščiausio neturto ir šventos vienybės dvasioje, kontempliatyvioje – klauzūrinėje – bendruomenėje.

Renginys, kuriuo Telšių vyskupijoje bus pradėti naujieji bažnytiniai liturginiai vienuolynų metai, vyks lapkričio 29 dieną, šeštadienį, Telšiuose. 10 val. Telšių Žemaitės dramos teatre vyks konferencija, o 12 val. Telšių Katedroje bus aukojamos iškilmingos šv. Mišios, kurias kartu su Telšių vyskupijoje gyvenančiais kunigais vienuoliais aukos abu Telšių vyskupijos vyskupai. Visus maloniai kviečiame atvykti, dalyvauti ir melstis, nes pašvęstojo gyvenimo nariai yra labai svarbūs ir reikalingi Bažnyčios gyvenime. Konferencija yra puiki galimybė geriau pažinti šį pašaukimą ir būtent tokią gyvenimo formą.

Kan. teol. lic. Andriejus Sabaliauskas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija