2014 m. gruodžio 5 d.    
Nr. 46
(2117)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Lietuvos
kultūros
galerija


XXI Amžius


Išnašos

Knyga apie gamtininką Valerijoną Straševičių

Istorinių asmenybių gyvenimu ir jų nuveiktais darbais besidomintieji turėtų suklusti – Panevėžio kraštotyros muziejuje platinama knyga apie mokytoją, entomologą Valerijoną Straševičių. Leidinyje ,,Valerijonas Straševičius (1885–1968) ir jo vabzdžių kolekcija“  aprašomas gamtininko gyvenimas ir darbinė veikla, pateikiamas surinktos vabzdžių kolekcijos sąrašas bei piešiniai. Knyga parengta gamtininkės Vidos Giedrimienės iniciatyva, sudaryta ir išleista Povilo Ivinskio ir Jolantos Rimšaitės lėšomis.

Leidinyje atskleistas sudėtingas V. Straševičiaus gyvenimo kelias, pateiktas moksline prasme labai vertingas surinktos vabzdžių kolekcijos sąrašas, nes kai kurie iš jų jau išnykę ar yra ant išnykimo ribos. Knygoje pateiktos dokumentų kopijos bei fotonuotraukos, iliustruojančios gamtininko gyvenimą, pedagoginę veiklą. Publikuojami V. Straševičiaus vabzdžių piešiniai savo kokybe ir tikslumu žavi šių dienų  mokslininkus.

V. Straševičius nėra žinomas plačiajam gamtininkų ratui. Ši asmenybė gal daugiau pažįstama Panevėžio krašto žmonėms. Su V. Straševičiaus materialiu palikimu – didžiule vabzdžių kolekcija, autoriniais piešiniais – gali susipažinti kiekvienas, apsilankęs Panevėžio kraštotyros muziejuje. Nuoširdžiai siekdamas tikslo ir genamas aistros surinkti ir pažinti įvairias vabzdžių formas, V. Straševičius savo asmeninį laiką ir lėšas skyrė kolekcijos sudarymui ir labai kruopštiems piešiniams.

Leidinio sudarytojai tikisi, kad pateikti gyvenimo faktai, dokumentų kopijos bei  amžininkų atsiminimai padės geriau atskleisti bei pažinti sudėtingos biografijos žmogaus gyvenimo peripetijas.

Raimonda Gvozdienė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija