2014 m. gruodžio 5 d.    
Nr. 46
(2117)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

„Rail Baltica“ statybvietėje aptikti palaikai atgulė Garliavos kapinėse

Lapkričio 25-ąją Garliavos kapinėse amžinojo poilsio atgulė 272 žmonių, aptiktų „Rail Baltica“ trasoje, palaikai. Tiek kapų buvo atverta europinės vėžės „Rail Baltica“ statybos darbus šiame ruože vykdančios „Panevėžio kelių“ bendrovės statybvietėje 2014 metais. Kaip pranešė Kauno rajono savivaldybė, dešimt mėnesių vykusių tyrimų metu, archeologiškai ir antropologiškai buvo ištirti 163 kapai ir dar ne mažiau kaip 109 suardytų kapų palaikai.

 „Tai – mūsų, gyvųjų, pareiga mirusiesiems. Už geranoriškumą ir pagalbą esame dėkingi Garliavos apylinkių seniūnijai, archeologinius tyrinėjimus vykdžiusio Archeologijos projektų centro „Antiqua“ specialistams, antropologinius tyrimus atlikusiems Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto mokslininkams. Bendromis pastangomis mūsų protėvių palaikai amžinojo poilsio atguls vietovėje, kurioje jie ir gyveno prie šimtus metų“, – sakė AB „Panevėžio keliai“ bendrovės generalinis direktorius Virmantas Puidokas.

„Panevėžio kelių“ bendrovė, kurios statybvietėje sausio mėnesį buvo aptiktas toks liūdnas radinys, finansavo archeologinius žvalgymus ir tyrinėjimus, rūpinasi palaikų pergabenimu bei su laidojimu susijusiomis priemonėmis.

„Esame maloniai nustebinti, kad rangovai taip geranoriškai ir žmogiškai pasižiūrėjo į būtinybę perlaidoti iškeltus palaikus. Dažnai archeologinių radinių laidojimas susijęs su nemenkomis išlaidomis, ribotais biudžetais. Šiuo atveju nebuvo jokių problemų, dvejonių ar taupymo. Visos reikalingos priemones buvo užtikrintos“, – pasakojo Archeologijos projektų centro „Antiqua“ direktorė Daiva Luchtanienė.

Neįprastoms laidotuvėms rūpinosi ir Garliavos apylinkių seniūnija. „Garliavos kapinės aptarnauja Garliavos ir Garliavos apylinkių seniūnijas. Būtent šiose kapinėse ir nusprendėme laidoti archeologinių tyrimų metu iškeltus palaikus“, – sakė Garliavos apylinkių seniūnas Eimuntas Raugevičius. Pirmą kartą tokią pareigą atlikęs seniūnijos vadovas dėl priemonių ir ceremonijos pobūdžio konsultavosi ir su archeologais, ir su Bažnyčios bendruomene. Seniūnas rūpinosi, kad neįprastam palaidojimui būtų kapinėse surasta vieta, kad būtų sukaltos specialios dėžės palaikams sudėti, kad būtų išspręsti kiti organizaciniai rūpesčiai. Pasak seniūno E. Raugevičiaus, apylinkių gyventojai nė nenutuokė, kad Rinkūnuose po žeme ilsisi šimtai mirusiųjų. Jiesios upės šlaite yra žinomos kitos senos kapinaitės, o naujai aptiktų buvimo niekas nenujautė.  Palaikai, kurie datuojami XVII-XVIII amžiumi, amžinojo poilsio vieta parinktos Garliavos kapinės taip pat turi gilią istoriją. Garliavos apylinkės gyventojai jose laidojami nuo 1826 metų, kai buvo pastatyta bažnyčia ir susikūrė Garliavos parapija.

„Grąžinti palaikus į jų radimo vietą nėra galimybės – ten dabar eina geležinkelis. Archeologiškai iškeltus palaikus laidosime viename kape, palaikai bus sudėti į specialiai paruoštas dėžės. Būtent taip tradiciškai yra laidojami archeologiniai radiniai“, – sakė archeologė D. Luchtanienė.

Palaikai Garliavoje palaidoti su religinėmis apeigomis, amžinojo poilsio vietą pašventino Garliavos Švč. Trejybės bažnyčios kunigai. Specialią programą mirusiesiems pagerbti paruošė Garliavos Jonučių gimnazija. Sekmadienį Švč. Trejybės bažnyčios bažnyčioje buvo aukojamos šv. Mišios.

Rinkūnų kaime Garliavos apylinkių seniūnijoje europinės vėžės geležinkelio statybos metu XVII–XVIII amžiaus kapinynas aptiktas 2014 metų sausį. Darbai šiame ruože buvo sustabdyti. Iki 2014 metų rugpjūčio detaliai ištyrinėtas beveik 400 metrų plotas, iškelti 272 žmonių palaikai arba jų fragmentai. Rugpjūčio-lapkričio mėnesiais palaikus tyrė Vilniaus universiteto mokslininkai.

XXI

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija