2014 m. gruodžio 12 d.    
Nr. 47
(2118)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Akmeniškių choro giesmės ir tylus džiaugsmas Latvijoje valgant klingerį

Elena GUBOVIENĖ

Akmenės Šv. Onos bažnyčios choras,
vargonininkė Žydrūnė Kazlauskaitė
ir kunigai Pėteris Skredelis
bei kan. Egidijus Zulcas
prie Duobelės bažnyčios
Žydrūnės Kazlauskaitės nuotrauka

Lapkričio 22-oji yra Šv. Cecilijos, bažnytinės muzikos dangiškosios globėjos, šventė. Akmenės Šv. Onos bažnyčios Sumos choras, paragintas klebono kanauninko Egidijaus Zulco, nutarė šią šventę paminėti kitaip negu visada. Akmenės klebonas yra Telšių vyskupijos Šv. Cecilijos draugijos, vienijančios vargonininkus ir bažnytinių chorų vadovus, pirmininkas. Ši draugija turi senas tradicijas, tačiau sovietmečiu kaip ir daugelis kitų organizacijų buvo panaikinta ir atsikūrė tik Lietuvai atgavus nepriklausomybę. Taigi akmeniškiai šią dieną šventė su broliais katalikais latviais Duobelės Švč. Trejybės bažnyčioje.

Katalikų bendruomenė šiame Latvijos krašte, Žiemgaloje, nėra gausi, nes čia vyrauja liuteronybė. Katalikiškas kraštas yra Latgala. Ten telkiasi didžioji Latvijos katalikų dalis. Mūsų kaimynystėje, Duobelės rajone, Aucės, Duobelės, Benes ir Rubos parapijose, kurias aptarnauja klebonas dekanas Pėteris Skredelis, yra tik apie 2000 katalikų. Duobelės bažnyčia dar nauja, pašventinta 2003 metais. Seniau Duobelėje buvo tik maldos namai, o klebonas Pėteris į Duobelę aukoti šv. Mišių, atlikti kitų patarnavimų tikintiesiems važinėjo iš Aucės, kur tada gyveno. Taigi Akmenės choras tą darganotą šeštadienį važiavo į Duobelę giedoti šv. Mišiose, kurias aukojo abu kunigai – Pėteris Skredelis ir Egidijus Zulcas – latvių ir lietuvių kalbomis. Pamokslą latviškai sakė Akmenės klebonas. Jis, pasveikinęs visus su švente, kalbėjo apie giedojimo reikšmę liturgijoje ir bažnyčios choro vaidmenį joje. Šv. Augustinas yra pasakęs, kad giesme šlovinti Viešpatį yra dvigubai melstis. Pamoksle kunigas citavo šv. Augustiną: „Kai labai muzikaliam žmogui tavęs prašoma padainuoti taip, kad jam patiktų, tu nepraversi lūpų, bijodamas jam neįtikti, nes nesi išėjęs jokio muzikos pradžiamokslio. Kas tuomet drįstų pagiedoti Dievui, kuris viską išgirsta“.


Suaugusių švietimo savaitės aidai

Aldona KUDZIENĖ

Suaugusių švietimo popietėje:
(iš dešinės) kun. dr. Algirdas
Petras Kanapka, miesto savivaldybės
administracijos direktoriaus
pavaduotoja Aira Visockaitė,
apskrities literatų klubo „Tėkmė“
pirmininkė Emilija Lukšytė-Krušinienė,
Alytaus TAU rektorė
Janina Ingelevičienė ir kiti

Į Lietuvos suaugusiųjų švietimo asociacijos (LSŠA) Alytaus krašto skyriaus kvietimą įsijungti į šalies 15-osios suaugusiųjų švietimo savaitės judėjimą „Gyvybės medis“ atsiliepė net keturios Dzūkijos sostinės organizacijos: VšĮ „Dienos namai“, Alytaus kraštotyros muziejus, Apskrities literatų klubas „Tėkmė“ ir Alytaus Trečiojo amžiaus universitetas (TAU). Neseniai atnaujinto už ES lėšas Kraštotyros muziejaus salėje jos surengė mokymosi ir meninės raiškos popietę „Gyvybės medis“ – nuo žodžio prie veiksmo, nuo „mes“ prie „aš“.

Muziejaus direktorė Audronė Jakunskienė, kaip ir dera erdvės, kurioje susirinkta, šeimininkei, tarė įžanginį žodį: „Tokios paskirties pastatą reikia pripildyti gyvybės, o gyvybė negalima be kūrybos. Čia mūsų bendravimo sąlyčio taškas. Mes, kelių organizacijų vadovai, bendrai sujungę pastangas, tvirčiau susidraugausime“. Direktorė dar patikino, kad panašius darbus reikia dirbti ne iš reikalo, o iš orumo ir garbės. Renginio vedėja Emilija Lukšytė-Krušinienė kalbėjo, kad žmogus gyvena kūryboje, prasminga veikla žmogui labai reikalinga. TAU rektorė Janė Ingelevičienė pasidžiaugė septintus metus veikiančio universiteto klausytojų aktyvumu – patalpos jau nesutalpina visų norinčiųjų lankytis paskaitose, domimasi ir kitais pilietinio ugdymo renginiais. Alytaus miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Aira Visockaitė atvirai dėstė, kad yra ko jaunimui pasimokyti iš pagyvenusiųjų, o apskritai žmogus turi mokytis visą gyvenimą, tobulėti reikia nuolat.


Mokslinė konferencija apie Prisikėlimo bažnyčią

Lapkričio 14 dieną Kristaus Prisikėlimo bažnyčios konferencijų salėje vyko mokslinė konferencija „Mūsų Viešpaties Kristaus Prisikėlimo bažnyčia 1934–2014“, skirta Prisikėlimo bažnyčios kertinio akmens pašventinimo 80-mečio ir atstatytosios bažnyčios konsekravimo 10 metų jubiliejams paminėti. Konferenciją pradėjęs parapijos klebonas mons. Vytautas Grigaravičius kvietė pabūti kartu, prisiminti šios bažnyčios istoriją ir nepamiršti, kad kiekvienas esame savosios parapijos dalis – Gyvoji Bažnyčia. Klebonas pakvietė renginyje dalyvavusį Šiaulių vyskupą Eugenijų Bartulį pradėti konferenciją malda. Visus pasveikino Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas, pasidžiaugė gražiu miesto savivaldybės ir parapijos bendradarbiavimu tvarkant šventovę ir jos aplinką. Paskui pradėti skaityti pranešimai.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija