2014 m. gruodžio 12 d.    
Nr. 47
(2118)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Aušros Vartuose pasveikino kunigą kraštietį

Danutė Paškauskaitė

Gargždų bažnyčios choristai su kun.
prof. dr. Andriumi Narbekovu (centre)

Gargždų Šv. arkangelo Mykolo bažnyčios sumos choro kelionė į Aušros Vartus buvo išskirtinė: vykome pasveikinti iškilaus kraštiečio – Šv. Teresės bažnyčios ir Aušros Vartų koplyčios rezidento, kun. prof. teol. dr. Andriaus Narbekovo, nes lapkričio 11 dieną jis šventė savo 55-ąjį gimtadienį ir aukojo Sumos šv. Mišias Šv. Teresės bažnyčioje. Kunigas gimė ir augo Gargžduose. Po įšventinimo į kunigus 1993 metais jo primicijos vyko Gargždų Šv. arkangelo Mykolo bažnyčioje. Tad dabar Vilniuje šalia sukaktuvininko prie altoriaus meldėsi ir Gargždų parapijos klebonas kan. Jonas Paulauskas (prieš kelias dienas atšventęs savo 65-ąjį gimtadienį) su diakonu Audriumi ir Šv. Teresės bažnyčios ir Aušros Vartų koplyčios klebonas mons. Janas Kasiukevičius (Jan Kasiukevicz). Šventovė buvo pilnutėlė, tvyrojo susitelkimas į maldą, šiltas ryšys tarp kunigų ir choristų. Tai teigiamai veikė šv. Mišių dalyvius. Kun. prof. dr. A. Narbekovas šalyje žinomas ne tik kaip mokslininkas ir visuomenininkas, bet ir kaip puikus pamokslininkas. Šįkart visa bažnyčia dėmesingai klausė sklandaus ir įtaigaus pamokslo, skirto šeimai. Atsisveikindamas su tikinčiaisiais kunigas sakė pasijutęs taip, lyg būtų Žemaitija atvažiavusi į sostinę jam džiaugsmo suteikti.

Po pamaldų Aušros Vartų koplyčios klebonas kun. A. Narbekovo garbei surengė jaukią agapę, pakvietė dvasininkus ir choristus dar kiek betarpiškai pabendrauti. Gargždų bažnyčios choro prezidentas Vladas Dromantas choristų vardu įteikė profesoriui rožių puokštę, pasidžiaugė jo pasiekimais, palinkėjo sėkmės, sklandumo derinant mokslinę, visuomeninę ir pastoracinę veiklą, stiprios sveikatos bei Dievo palaimos. Šių eilučių autorė irgi prisidėjo prie sveikinimų, palinkėdama buvusiam mokiniui visokeriopos sėkmės. Kunigas paprastai ir nuotaikingai su mumis pabendravo, šiltai prisiminė gimtinę, į kurią dėl nemažo užimtumo dabar atvyksta retokai.

Buvo miela stebėti dviejų klebonų Jonų, vargonininkų bendravimą. Beje, šios parapijos vargonininkė – ypatingas žmogus. Sesuo Regina Antanavičiūtė prieš 45 metus savo veiklą Aušros Vartų koplyčioje pradėjo kaip giesmininkė, vėliau pradėjo groti vargonais, vadovauti chorui. Už savo gyvenimo kelio pasirinkimą ji sovietmečiu daug kentėjo, bet išliko tvirta, nuosekli ir savo pasirinkimui ištikima. Tai – labai šiltas, lengvai bendraujantis ir geranoriškas žmogus. Ji ir dabar kartais pagieda išlydint į amžinybę mirusiuosius. Neseniai čia pradėjo darbuotis jaunas, bet jau patyręs vargonininkas Povilas. Jis puikiai mums akompanavo, suteikdamas galimybę mūsų maestro Petrui Katauskiui, neseniai pažymėjusiam 55 metų sukaktį, diriguoti chorui.

Skirtis po jaukaus ir dvasingo bendravimo nesinorėjo, bet kun. prof. A. Narbekovo Kaune laukė studentai, mes dar buvome užsisakę ekskursiją po Bernardinų ansamblį, o ir kelionė namo netrumpa. Išsiskyrėme dvasiškai pakylėti ir sušildyti.

Nuoširdžiai dėkojame klebonui kanauninkui Jonui Paulauskui už globą ir paramą, o maestro Petrui už kantrybę su mumis dirbant.

Kazimieros Sipienės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija