2014 m. gruodžio 19 d.    
Nr. 48
(2119)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Lietuvos
kultūros
galerija


XXI Amžius


Kronika

Knygos apie kardinolą pristatymas

TRAKAI. Spalio 16-osios pavakarę į Viešąją biblioteką rinkosi trakiečiai, vedami noro daugiau išgirsti apie vieną iškiliausių Lietuvos asmenybių – kardinolą Vincentą Sladkevičių.

1988 m. spalio 23 d. prie Vilniaus Arkikatedros kardinolas ištarė žodžius „Nuostabūs ir dideli pasikeitimai įvyko ir vyksta dabar mūsų Tautos gyvenime... Ir mes tikime, kad prasidėjęs pasikeitimas atves mus į palaimingą mūsų Tėvynės Lietuvos ateitį, savarankišką tautos gyvenimą... Reikia mokėti, brangieji, ne tik kantriai laukti, bet kaip želmeniui ir augti“. Šie žodžiai tapo neseniai išleistos knygos apie kardinolą V. Sladkevičių pavadinimu – „Mokėkime laukti ir augti. Kardinolo Vincento Sladkevičiaus asmenybės ir veiklos bruožai“, kuri ir buvo pristatyta bibliotekoje. Šios knygos autorius – „Vorutos“ bei „Trakų žemės“ laikraščių vyr. redaktorius Juozas Vercinkevičius. Knygą išleido VšĮ „Vorutos fondas“.

Knygos pristatyme dalyvavo autorius J. Vercinkevičius, mons. Vytautas Pranciškus Rūkas, kardinolo kaimynas rašytojas Jonas Laurinavičius, Seimo narė Dangutė Mikutienė, Kultūros ir turizmo skyriaus vyr. specialistė Daiva Meilutė ir Trakų seniūnas Kęstutis Vilkauskas.

Knygoje surinkti J. Vercinkevičiaus publicistiniai straipsniai, interviu su kardinolu bei su tais, kurie dirbo su kardinolu arba jį pažinojo. Interviu skelbiami lenkų ir rusų kalbomis. Knygoje gausu nuotraukų. Autorius trumpai pristatė knygą, dėkojo knygos leidybos rėmėjams, dailininkui, nuotraukų autoriams – visiems, prisidėjusiems prie knygos sudarymo ir leidimo. Vėliau savo prisiminimais apie kardinolą V. Sladkevičių pasidalino mons. V. P. Rūkas ir rašytojas J. Laurinavičius. Monsinjoras papasakojo apie savo pažintį su kardinolu kaip su dėstytoju kunigų seminarijoje. Kardinolą jis prisiminė kaip labai šiltą, nuoširdų ir supratingą žmogų. J. Laurinavičius buvo kardinolo kaimynas, tad jo prisiminimai apie jį išliko kaip apie žmogų, sugebantį labai nuoširdžiai ir betarpiškai bendrauti su kitais. Rašytojas minėjo, kad irgi ruošiasi išleisti knygą apie kardinolą.

Padėkos žodžius knygos autoriui tarė Seimo narė D. Mikutienė. Pasak jos, tik teisinga knyga pasiekia skaitytojų širdis. Vedamas didelio susižavėjimo knyga porą žodžių tarė karaimų atstovas, literatas A. Zajančkauskas. Literatas V. Januškevičius perskaitė eilių, skirtų kardinolui V. Sladkevičiui.

Renginio pabaigoje knygos autorius J. Vercinkevičius visiems norintiems padovanojo šią knygą su autografu.

Irena Jocienė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija