2014 m. gruodžio 19 d.    
Nr. 48
(2119)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Duris atvėrė didžiausias mokslo ir verslo slėnis

Vyskupas Kęstutis Kėvalas
su konferencijos dalyviais

Kaune atidarytas vienas iš didžiausių ir moderniausių Baltijos regione atviros prieigos „Santakos“ slėnio KTU Mokslo ir technologijų centras bei Technologinio verslo inkubatorius, kainavęs daugiau nei 150 mln. litų. Atidarymo metu surengta didelio atgarsio sulaukusi tarptautinė konferencija „Lietuvos mokslas ir pramonė 2014: slėniai – paskata inovacijų ekonomikai“. Į pirmąjį KTU „Santakos“ slėnio renginį – tarptautinę konferenciją – užsiregistravo per 700 mokslo, verslo ir valdžios atstovų, sulaukta pusšimčio svečių iš užsienio. Atvyko Europos komisaras moksliniams tyrimams, inovacijoms ir mokslui Carlosas Moedas, ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius, švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis, ūkio ministras Evaldas Gustas, Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas, kiti garsūs Lietuvos ir užsienio politikos, verslo ir akademinio pasaulio atstovai, visuomenės veikėjai. Konferencijos „Lietuvos mokslas ir pramonė 2014: slėniai – paskata inovacijų ekonomikai“ dalyviai neslėpė susižavėjimo unikalia KTU „Santakos“ slėnio laboratorine įranga, sutelktu mokslo ir verslo potencialu, ir jį vadino inovatyvaus verslo katalizatoriumi, simbolizuojančiu galimą Lietuvos ekonomikos proveržį.

„Dėkoju visiems, palaikiusiems šią idėją – pradėta vystyti prieš dešimtį metų, ji vienijo ir dešiniąsias, ir kairiąsias vyriausybes. „Santakos“ slėnis Kaune – ambicinga, įžūlu, ir būtent tai, ko Lietuvai šiandien reikia“, – sakė KTU rektorius Petras Baršauskas. Rektorius padėkojo visiems mokslo ir verslo slėnio idėjos įgyvendinimo maratono dalyviams – mokslo, verslo, valdžios atstovams, be kurių idėja būtų likusi tik projektu.

Premjeras A. Butkevičius pabrėžė KTU „Santakos“ slėnio daugialypę reikšmę miestui ir šaliai – Kaune duris atvėrė įspūdingos architektūros pastatas, miesto puošmena. Ministro Pirmininko teigimu, investicijos į mokslą yra teisingas kelias – be mokslo, verslo ir valdžios bendradarbiavimo Lietuva negalėtų konkuruoti pasaulyje. „Universitetas baigė kurti savo „Santakos“ slėnį – bazę ateities technologijoms ir įmonėms, kurios mokslo idėjas pavers verslo projektais. Esame svarbaus įvykio liudininkai, nes šis pagal paskutinį technikos žodį įkurtas Centras kilstelės ir akademinių studijų kokybės kartelę“, – neabejoja A. Butkevičius.

KTU „Santakos“ slėnio atidarymo proga meras A. Kupčinskas KTU rektoriui P. Baršauskui įteikė vėliavos laikiklį ir Kauno miesto vėliavą. „Bendros vyriausybės, miesto ir universiteto pastangos sukūrė unikalų centrą. Ir tai yra antroji pagal dydį viešojo kapitalo investicija Kaune po „Žalgirio“ arenos, o trečioji dar laukia – tai Kauno intermodalinis terminalas Palemone, kurio atidarymas numatytas kitą mėnesį. Šie trys objektai užbaigia 2007-2013 metų ES finansavimo periodą. Linkiu, jog Kaunas įtvirtintų savo viziją, t.y. akademinis miestas, logistikos centras su dideliu mokslo ir verslo potencialu“, – kalbėjo Kauno meras A. Kupčinskas.

Ne vieno svečio kalboje skambėjo užuominos apie tai, jog oficialiai duris atvėręs KTU „Santakos“ slėnis – tai Silicio slėnio brolis dvynys Baltijos šalyse. KTU Mokslo ir technologijų centre bei Technologinio verslo inkubatoriuje sutelktas ypač perspektyvių – darniosios chemijos ir biofarmacijos, ateities energetikos ir mechatronikos, informacinių ir komunikacinių technologijų – sričių mokslo ir studijų potencialas, greta kurio kuriasi glaudžiai su mokslo institucijomis bendradarbiaujančios verslo įmonės. KTU „Santakos“ slėnyje įrengta apie 350 darbo vietų, sumontuotos įrangos vertė siekia beveik 89 mln. litų. Mokslinių tyrimų erdvės užima 9 tūkst. kv. m. plotą, 3,5 tūkst. kv. m. skirta verslui. Bendra projekto vertė siekia daugiau nei 150 mln. litų. Projektas buvo finansuojamas iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšų, KTU kaip pagrindinis projekto vykdytojas investavo apie 0,5 mln. Lt. Pirmosios pajamos iš atviros prieigos centro veiklos gaunamos jau dabar, visiška investicijų grąža planuojama per 15 metų.

KTU „Santakos“ slėnyje veikia šeši mokslo institutai ir centrai: Prof. K. Baršausko ultragarso mokslo institutas, Medžiagų mokslo institutas, Biomedicininės inžinerijos institutas, Sveikatos telematikos mokslo institutas, Realaus laiko kompiuterinių sistemų centras ir Sintetinės chemijos institutas. Planuojama, kad per trejus metus čia įsikurs ir savo verslą plėtos 40 jaunų technologinių įmonių.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija