2014 m. gruodžio 27 d.    
Nr. 49
(2120)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Lietuvos
kultūros
galerija


XXI Amžius


Kronika

Siuviniai ir kelionių įspūdžiai

Elena Rimkienė prie savo
siuvinėtų paveikslų

PANEVĖŽYS. Parko bibliotekoje (Parko g. 37) į pasibuvimą drauge rinkosi senjorų klubo „Pabūkime kartu“ nariai. Tąkart čia vyko panevėžietės tautodailininkės Elenos Rimkienės parodos „Išsiuvinėti kelionių įspūdžiai“ atidarymas. Savo parodą ir pomėgius renginio metu susirinkusiems pristatė pati renginio kaltininkė, Panevėžio apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos ekonomistė E. Rimkienė. Renginio viešnia sakė, jog ši paroda jai dvidešimta. „Turiu du pomėgius – siuvinėjimą ir keliones. Džiaugiuosi šeimos palaikymu, nes abu malonumai nepigūs – vien geri rėmai kiek kainuoja, o dar medžiagos, siūlai, schemos... O apie keliones išvis patyliu, – juokėsi ji. – Visus metus taupau, o atostogų metu stengiuosi išvažiuoti į bent vieną pažintinę kelionę. Mano tikslas – ne gulėti, o ką nors naujo pamatyti, išgirsti, sužinoti... Trumpiau ar ilgiau esu pabuvojusi daugiau kaip 40 šalių: Meksikoje, Tailande, Kinijoje, Irane, Prancūzijoje, Italijoje, Ispanijoje, Portugalijoje, JAV, Kanadoje, Austrijoje... Labai vilioja Mongolija, Sibiras, Australija. Tikiuosi, kad kada nors pavyks aplankyti ir šiuos kraštus“, – ateities planais dalinosi E. Rimkienė.

Įkvėpta pažinties su įvairiomis pasaulio šalimis, ponia Elena patirtus įspūdžius įamžina siuvinėdama kryžiuku. Šiuo amatu užsiima su pertraukomis nuo ankstyvos vaikystės. Moteris yra išsiuvinėjusi daugiau nei 350 įvairaus dydžio paveikslų, pagalvėlių, staltiesių, servetėlių, atvirukų... Bibliotekos skaityklos sienas bei lentynas kaip tik ir papuošė apie 50 įvairių matmenų ir sudėtingumo siuvinėtų paveikslų, skirtų per turistines keliones aplankytoms šalims prisiminti. Kiekviename tokiame darbelyje išsiuvinėtas su aplankyta valstybe susijęs simbolis. Pasak parodos autorės, juose atsispindi nebūtinai populiarūs simboliai. Tai – jos asociacijos, subjektyvūs įspūdžiai.

Baltarusijai prisiminti E. Rimkienė išsiuvinėjo Snieguolės, Norvegijai – trolio, Rumunijai – vampyro portretus. Birmą tautodailininkei primena siuvinėtas povas, Švediją – elnias, Daniją – ančiukas, Suomiją – meškutė. Prisiekusiai keliautojai Meksika asocijuojasi su palmėmis, Ukraina – su saulėgrąžomis, Baltarusija – su beržais, Anglija – su raudona ir balta rožėmis, Olandija – su tulpėmis, Turkija – su minaretu... Susitikimo dalyviams buvo smalsu, kaip gimė mintis ne pirkti suvenyrus, o pasidaryti pačiai. Tad moteris papasakojo, kaip vienos kelionės metu norėjo įsigyti patikusį paveikslėlį su Škotijos simboliu – dagiu. Suvenyrų ar siuvinėjimų su šio augalo vaizdu pasiūla buvo didelė, tačiau kainos – dar didesnės. Todėl ji pamanė, kad gali ir pati išsiuvinėti. Grįžusi taip ir padarė. Dailiųjų amatų atstovė džiaugėsi, jog šiais laikais sąlygos visai ne tokios kaip anksčiau, kai reikėjo siuvinėti ant lininių rankšluosčių. „Dabar apstu vietų, kur galima įsigyti gerų specialių siūlų, medžiagų, įvairiausių schemų. Tik dirbk ir dirbk. Tai ir darau. Kasdien vakarais savo pomėgiui mielai skiriu apie tris, keturias valandas“, – kalbėjo ji.

Parodos atidarymą lydėjo nuotaikingi aistringos keliautojos pasakojimai. Išgirdome apie ponios Elenos jodinėjimą drambliais, dovagautą nuotraukos rėmelį, pagamintą iš dramblių mėšlo, apie Irano laidotuvių papročius, zoroastrizmo tikėjimą, Kinijos vieno vaiko politiką ir jos išimtis, turto cenzą bei nuo jo priklausantį drakonų skaičių ant gyvenamųjų namų stogų, ir daugybę kitų įdomių faktų.

Senjorai uždavė parodos autorei klausimų apie mėgiamiausias šalis, kelionių agentūras, spėliojo, kokios šalies simbolis pavaizduotas siuvinėtuose paveiksluose. Teisingai atspėjusiems šalį teko dovana – viešnios kūrybos darbelis. Tad kone kiekvienas grįžo namo ne tuščiomis.

Renginyje dalyvavo Seimo nario Povilo Urbšio atstovė Lina Kiršaitė. Ji sveikino tautodailininkę su paroda, pasidžiaugė gyvomis, rankų darbu sušildytomis drobėmis.

Indrė Lašinytė

Gertos Gruslienės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija