2014 m. gruodžio 27 d.    
Nr. 49
(2120)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Lietuvos
kultūros
galerija


XXI Amžius


Kristijono Donelaičio metai

Ypatingoji bibliotekos knyga – perrašyti K. Donelaičio „Metai“

RADVILIŠKIS. Viešoji biblioteka savo lankytojams pristatė naują knygą – ranka perrašytą Kristijono Donelaičio poemą „Metai“. Ją savo ranka perrašė 234 Radviliškio viešosios bibliotekos lankytojai ir svečiai, kuriems buvo nuo 10 iki 84 metų. Visų rašiusiųjų amžiaus vidurkis – 42 metai. 171 lapo knygą įrišo ir apipavidalino Radviliškio dailės mokyklos direktoriaus pavaduotoja, menininkė Neringa Kestenienė, iliustravo šios mokyklos mokiniai. N. Kestenienė, pakviesta papasakoti apie kūrybinį procesą ir šios knygos viršelio atsiradimo istoriją, kalbėjo apie didelę atsakomybę ir norą sukurti kažką artimo K. Donelaičiui, kiekvienam jo skaitytojui. Ilgai brandinusi idėją, ieškojo įvairių jos realizavimo būdų bei priemonių. Kad tai svarbu daugeliui žmonių, suprato, kai jos buvusi mokinė atnešė savo močiutės daug metų saugotą odą ir padovanojo kilniam, prasmingam tikslui – „Metų“ knygos apipavidalinimui.

Pasidžiaugti bendru visų rašiusiųjų kūriniu atvykusi rajono savivaldybės administracijos direktorė Jolanta Margaitienė pastebėjo, kad renginyje apie knygą kalbama kaip apie kūdikį, kad iš šios knygos sklinda šiluma, geroji energija. Viešnia dėkojo už idėjos įgyvendinimą, paskatinusią žmones pajusti tarpusavio bendrystę.

Radviliškio viešosios bibliotekos direktorė Aldona Januševičienė papasakojo, kaip kilo sumanymas poemos „Metai“ perrašymu įamžinti mūsų grožinės literatūros pradininko, meistro, mokytojo, kunigo, švietėjo gyvenimą ir kūrybą. Ji padėkojo menininkei Neringai Kestenienei už svarų indėlį, įgyvendinant bibliotekos projektą „K. Donelaičio „Metai“ – manąja plunksna“. Padėkota ir Radviliškio dailės mokyklai bei jos direktorei Daliai Labanauskienei už gražų bendradarbiavimą – už mokyklos auklėtinių iliustracijas knygai, Vaidai Balčiūnaitei už senovinį stalelį, ant kurio visus metus buvo perrašomi „Metai“. Direktorė neabejojo, kad knyga pasiliks ją rašiusiųjų atmintyje ir širdyse, bibliotekos istorijoje ir liudys ateities kartoms mūsų visų meilę savai kalbai, literatūrai, kūrybai.

Vakarą vainikavo aktoriaus, režisieriaus Ramūno Abukevičiaus monologas iš mažiau publikuotų Kristijono Donelaičio eilėraščių, pasakėčių, laiškų, prisiminimų, bažnyčios metrikų. Režisierius papuošė salę atkurtų autentiškų XVIII amžiaus Mažosios Lietuvos tautinių kostiumų paroda.

Neįkainojamam K. Donelaičio literatūriniam palikimui, mūsų kalbai, literatūros istorijai neabejingi Lietuvos žmonės bei svečiai iš Belgijos, Didžiosios Britanijos, Jungtinių Amerikos valstijų, Rusijos, Vokietijos nuo kovo iki lapkričio dalyvavo Radviliškio viešosios bibliotekos akcijoje „K. Donelaičio „Metai“ – manąja plunksna“, skirtoje 300-osioms K. Donelaičio gimimo metinėms. Stengiantis sukurti K. Donelaičio laikų atmosferą, visi buvo kviečiami prisėsti prie senovinio stalelio, paimti į rankas plunksnakotį ir ant ypatingo popieriaus perrašyti keletą eilučių iš poemos „Metai“. Kolektyviškai prie akcijos prisidėjo Alksiupių pagrindinės mokyklos, Radviliškio lopšelio-darželio „Eglutė“, Vaižganto progimnazijos, rajono savivaldybės, seniūnijos, policijos bei Šniūraičių bendruomenės. Kai kurie organizuotai atvyko į biblioteką, kiti pakvietė atvykti su knyga pas juos.

Šį projektą iš dalies parėmė Lietuvos kultūros taryba. Knygą apžiūrėti galima Viešosios bibliotekos Skaitytojų aptarnavimo skyriuje.

Laura Bagučanskytė,
Radviliškio viešosios bibliotekos kultūrinės veiklos vadybininkė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija