2015 m. sausio 30 d.    
Nr. 4
(2124)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai

Čikagos lietuvių žygis

Grupė žygio dalyvių prie
paminklo Tadui Kosciuškai

Grupė žygio dalyvių
Mičigano ežero pakrantėje

Sausio 11 dieną Jungtinėse Amerikos Valstijose, Čikagoje, pirmą kartą surengtas žygis Klaipėdos 1923 metų sukilimui atminti ir Sausio 13-ajai – Laisves gynėjų dienai – paminėti. Jį suorganizavo Lietuvos Šaulių sąjunga išeivijoje (LŠSI). Žygis prasidėjo miesto centre, Mičigano ežero pakrantėje, netoli 31-osios gatvės. Trasa, kurios ilgis apytikriai 10 km arba 6,2 mylios, tęsėsi visais metų laikais nuostabiai gražia Mičigano ežero pakrante. Oras buvo puikus kaip ir žygeivių nuotaika. Tarp dalyvių galėjai pamatyti įvairiausio amžiaus veidų: nuo jaunų skautų, lituanistinių mokyklų moksleivių iki vyresnio amžiaus vyrų, moterų, šaulių ir galbūt būsimų šauliukų. Buvo smagu visiems drauge susitikus pabūti, pabendrauti, prisimenant šlovingą lietuvių tautos praeitį, diskutuojant apie ateitį, apie tai, kas mus vienija ir jungia bendriems tikslams dėl Tėvynės.

Žygeiviai savo kelyje nepamiršo ir kito iškilaus laisves simbolio – juk Čikaga ne tik gerų idėjų miestas. Čia stovi įspūdingas paminklas generolui Tadui Kosciuškai. „Už jūsų ir mūsų laisvę!“ – toks buvo 1794 metų sukilėlių šūkis. Jis neprarado savo simbolinės reikšmės daugelio lietuvių širdyse. Juk su juo Lietuvos Sąjūdis ėjo į kovą prieš blogio imperiją, už mūsų tautos ir kitų pavergtų Sovietų Sąjungos tautų laisvę. Žygeiviai sustojo ir tylos minute pagerbė šį laisvės karį, visi nusifotografavo atminimui.

O koks žygis be šaulių košės, dainos ir karštos arbatos, beje, visi buvo praalkę, jautė nuovargį. Košę paruošė žygio dalyvės Roma Bikuličienė ir Irena Šalavijienė. Malonu pasišnekučiuoti, pasidžiaugti ir vėl pagalvoti: „Kaip gražu, kad esame kartu“. Taip smagiai leidžiant laiką paežerėje, atėjo vakaras, oras ėmė vėsti, teko skirstytis.

Tikėkimės, kad tai bus nauja graži tradicija, kuri gimė čia, Čikagoje, – gerų idėjų mieste. Belieka padėkoti visiems dalyvavusiems, o ypač žygio sumanytojams, puoselėtojams ir organizatoriams.

Ernestas Lukoševičius

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija