2015 m. sausio 30 d.    
Nr. 4
(2124)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai

Nemari poezija

Bronius VERTELKA

Bibliotekos E. Mezginaitės kertėje –
gerai pažinoję poetę žurnalistas
Visvaldas Tebeliškis ir istorikas,
rašytojas Juozas Brazauskas

Iš kairės: Klaipėdos UAB „Eglės
leidykla“ direktorius Antanas
Stanevičius, panevėžietė aktorė
Ligita Kondrotaitė ir renginio
vedėjas Arnoldas Simėnas E. Mezginaitės
poezijos rinkinio sutiktuvėse

PANEVĖŽYS. Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos Konferencijų salėje vyko Elenos Mezginaitės poezijos rinktinės „Senas mano drauge“ antrojo leidimo sutiktuvės. Į renginį suplūdo gerai poetę pažinoję ir buvę jos draugai, poetinio talento gerbėjai. Dalyvavo ir E. Mezginaitės dukra Mėta.

„Išleisti šią knygą man buvo tikras malonumas, tai buvo kaip mano moralinės duoklės poetei atidavimas“, – kalbėjo Klaipėdos UAB „Eglės leidykla“ direktorius Antanas Stanevičius. Fotomenininkas, poetas, žurnalistas sakė, jog jo pirmąjį, dar mokyklos suole parašytą eilėraštį, išspausdino rajono laikraštis „Tėvynė“, kuriame tuo metu dirbo E. Mezginaitė. Pirmąjį jos eilėraštį, pasirodžiusį žurnale „Jaunimo gretos“, jis perskaitė irgi būdamas moksleivis. A. Stanevičius išsitarė turįs mintį, kad poetės išspausdintą publicistiką reikėtų išleisti atskira knyga. Juk ji buvo tikra sodraus žodžio meistrė. Gimtąjį kraštą aplankęs leidyklos vadovas bibliotekai dovanojo 12 E. Mezginaitės poezijos rinktinės „Senas mano drauge“ antrojo leidimo knygų.

20 metų kartu su E. Mezginaite dirbęs poetas ir rašytojas Algimantas Kaminskas gyrė iš Panevėžio rajono kilusį A. Stanevičių už jo drąsą šiais „neknyginiais“ laikais: ėmė ir padarė. Panevėžietis skaitė ir savo eiles, skirtas buvusios kolegės atminimui.

Knygos pristatymą vedęs, grojęs gitara, E. Mezginaitės eiles dainavęs J. Urbšio visuomeninės minties ir kultūros centro direktorius Arnoldas Simėnas prisipažino, kad tarp dabartinių moterų poečių Lietuvoje jis ją laiko talentingiausia. Meno žmogus pasakojo, kaip kartą, atsisveikinę su E. Mezginaite, žurnalistais Visvaldu Tebeliškiu ir Jonu Sabaliu (jau miręs) sprendė: kam jai leisti savo penktąją knygą, jei galėtų parengti savo kūrybos rinktinę? Šiaip kukli ir nemėgusi girtis E. Mezginaitė išsitarė, kad jau kažką turinti. Taip pasirodė jos poezijos rinktinė. Knygos pristatymas vyko Dailės galerijoje prieš devynerius metus. O kad Lietuva turi antrąjį rinktinės leidimą – irgi neabejotinas A. Simėno nuopelnas. Į naująją knygą sudėta E. Mezginaitės poetinė kūryba, jos interviu, keletas pjesių „Lėlių vežimo“ teatrui, dienoraščių fragmentų, ji papildyta prof. Viktorijos Daujotytės straipsniu bei poetės draugų prisiminimais.

Žodį apie E. Mezginaitės kūrybos nemarumą tarė Seimo narys Povilas Urbšys ir bibliotekos direktorė Rima Maselytė.

Pluoštą poetės eilių perskaitė J. Miltinio dramos teatro aktorė Ligita Kondrotaitė. Renginio dalyviai aplankė bibliotekoje įkurtą E. Mezginaitės kertę, kur nuolat veikia poetės gyvenimui skirta ekspozicija.

Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija