2015 m. sausio 30 d.    
Nr. 4
(2124)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai

Medalių kūrėjų stovyklos darbų paroda

Laimutė Vasiliauskaitė-Rožukienė

Meistrų medaliai: Petro Gintalo

Romualdo Inčirausko

Sebastiano Piotro Mikolajčako (Lenkija)

VILNIUS. Atidarant medalių kūrėjų stovyklos darbų parodą „Via Baltika“ Šv. Jonų galerijoje, Telšių akademijos dėstytoja ir stovyklos dalyvė Remigija Vaitkutė priminė, kad ji tradiciškai jau rodyta Telšiuose, Žemaičių „Alkos“ muziejuje.

Menotyrininkė dr. Neringa Markauskaitė, kuri medalių kūrėjų stovykloje dalyvavo pirmą kartą, sakė: „Vienintelė tokia stovykla Lietuvoje, subūrusi medalininkų bendruomenę, be ilgaamžių tradicijų ugdanti ir jaunesniuosius medalininkus, labai svarbi. Bandėme tyrinėti medalių liejimo būdus, pavyzdžiui, latvis medalininkas Kaarlis Alainis pademonstravo ketaus liejybą (sudaužyti ir perlieti radiatoriai, gauta visai nebloga kokybė). Stovyklos dalyviai, nepaisant naujų stilistinių kompozicijų ieškojimų, atsigręžė į ilgaamžiškumą ir seniausias šios tradicijos plotmes. Temos skirtos Lietuvos ir Žemaitijos istorijai (Kristijonui Donelaičiui, Mikalojaus Daukšos „Postilei“, Merkeliui Giedraičiui), tačiau pagrindinė tema – „Via Baltika“ – dedikuota Baltijos kelio 25 metų sukakčiai“.

Medalininkų stovykloje, kuri rengiama 30 metų ir trunka apie dvi savaites, šiemet dalyvavo 27 medalininkai, du – iš Latvijos Karlis Alainis (Kaarlis Alainis) iš Rygos ir Mara Kalninia (Māra Kalnina) iš Rezeknės, beje, ji ištikima šios stovyklos dalyvė nuo 2008 metų, trys menininkai iš Lenkijos – Janas Ščypka (Jan Szczcypka) ir Malgožata Višnievska (Małgorzata Wiśniewska) – abu iš Gdansko dailės akademijos ir Sebastianas Piotras Mikolajčakas (Sebastian Piotr Mikołajczak) iš Torūnės ir du iš Kaliningrado (Nadiežda ir Michailas Matvejevai, kurie atstovavo Rusijos medalininkams), Lietuvai atstovavo vilniečiai Justė Bukantaitė, Martynas Gintalas, Eglė Čėjauskaitė-Gintalė, Tamara Janova, Stasys Makaraitis, Antanas Olbutas, Jurgis Paulauskas, Petras Repšys, Skaistė Žilienė, kaunietis Gvidas Latakas, klaipėdiečiai Saulius Bertulis ir Danius Drulys, Petras Baronas (Šventoji), plungiškė Beata Zdramytė, telšiškiai Remigija Vaitkutė, Roberta Vrubliauskaitė, Petras Gintalas, Romualdas Inčirauskas ir mažeikiškis Remigijus Skersis.

Stovyklą surengė VDA Telšių fakultetas ir Žemaičių „Alkos“ muziejus.

Autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija